SADAT, το stealth όπλο της Τουρκίας στους πολέμους στη Μέση Ανατολή

Melih Tanriverdi, CEO of SADAT International Defence Consultancy at his office in Istanbul. (ΑFΡ)
Freepen.gr - Οι ειδικοί περιγράφουν τη SADAT International Defense Consultancy ως ένα «stealth όπλο» του τουρκικού ιδιωτικού τομέα για την υπεργολαβία στρατιωτικών και μυστικών επιχειρήσεων σε πολέμους στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρόλο που οι ηγέτες της εταιρείας απορρίπτουν την κατηγορία, γράφει το The Arab Weekly.

Όπως και η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η SADAT είναι επίσης ξεκάθαρα ιδεολογικά καθοδηγούμενη. Το μανιφέστο της λέει ότι η εταιρεία «στοχεύει να βοηθήσει τον ισλαμικό κόσμο να αναλάβει ρόλο μεταξύ των υπερ-παγκόσμιων δυνάμεων ως αυτάρκης παγκόσμια δύναμη».

Ο επικεφαλής της εταιρείας Melih Tanriverdi δήλωσε στο AFP "Η εταιρεία μας δεν έχει καμία σχέση με το να είναι μισθοφορική οργάνωση", σε γραπτή συνέντευξη.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον πατέρα του Tanriverdi, Adnan, έναν ταξίαρχο του οποίου η θητεία έληξε κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης της ισλαμιστικής επιρροής από τον παραδοσιακά κοσμικό στρατό το 1996.

Το εύρος των προτεινόμενων δραστηριοτήτων της εταιρείας, με πράσινο χρώμα σε ένα λογότυπο της εταιρείας που δείχνει έναν παγκόσμιο χάρτη, εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και τμήματα της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ασίας.

Το 2020, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε πως η SADAT έστειλε ομάδες στη Λιβύη για να εκπαιδεύσουν Σύριους μαχητές για λογαριασμό των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων της τότε Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη.

Η SADAT «διατηρεί την επίβλεψη και την πληρωμή των εκτιμώμενων 5.000 Σύριων μαχητών υπέρ του GNA στη Λιβύη», ανέφερε μια έκθεση του Πενταγώνου εκείνη την εποχή.

Ο Tanriverdi απέρριψε αυτή την κατηγορία και επίσης ισχυρισμούς ότι η SADAT διοχέτευσε μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του περασμένου έτους με την Αρμενία για το αμφισβητούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Η SADAT δεν ήταν ποτέ στη Συρία, στη Λιβύη ή στο Αζερμπαϊτζάν», είπε. «Πιστεύετε πραγματικά ότι είμαστε αρκετά επαγγελματίες για να ξεγελάσουμε τις παγκόσμιες δυνάμεις;»

Ορισμένοι όμως αναλυτές πιστεύουν πως αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν.

«Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές που υποδηλώνουν ότι η SADAT παίζει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση και την κινητοποίηση πληρεξουσίων στη Συρία και τη χρήση τους ως μισθοφόρους», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου και του Orion Policy Institute, Suat Cubukcu.

Ιδεολογικά καθοδηγούμενη

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η SADAT προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση μια εύλογη άρνηση σχετικά με το ρόλο της στο εξωτερικό.

Μια έκθεση του αξιωματικού του Στρατού του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Ματ Πάουερς, αποκάλεσε τη SADAT «διευκολυντή μεταξύ της Άγκυρας και των Σύριων αντιπροσώπων» που η Τουρκία στέλνει στη συνέχεια σε άλλες εμπόλεμες ζώνες. 

«Υπάρχουν πολλές εικασίες πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ποσά από περικοπές για να πληρώσουν για πληρεξούσιους, δίνοντας μια επικάλυψη νομιμότητας στη χρήση των Σύριων σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής για τη Μέση Ανατολή, Άαρον Στάιν.

«Ωστόσο, δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργεί πραγματικά αυτό».

Ο Cubukcu είπε ότι η απροκάλυπτα πολιτική άποψη της SADAT για τον κόσμο και η έλλειψη δικών της ένοπλων μονάδων τη διέκρινε από τη Wagner, μια ρωσική εταιρεία που συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο που ωθεί επίσης στην πλούσια σε πόρους Αφρική.

"Η SADAT έχει ιδεολογικά προσανατολισμένες και πολύ πιο αλληλένδετες σχέσεις με την τοπική κυβέρνηση", δήλωσε ο Cubukcu.

Αλλά ο Tanriverdi απέρριψε τις εικασίες πως η εταιρεία του εξελίχθηκε σε άτυπο τμήμα του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, επιβεβαιώνει τους δεσμούς της με την κυβέρνηση.

Είπε ότι η SADAT χρειαζόταν κρατική έγκριση για να «εξάγει υπηρεσίες ή προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας», αλλά δεν έλαβε οδηγίες από υπουργεία ή την υπηρεσία πληροφοριών MIT της Τουρκίας.

Η Καμπούλ γνέφει

Ο χαμηλού προφίλ ρόλος της στην προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας σε όλον το μουσουλμανικό κόσμο έχει κερδίσει εκ νέου την προσοχή καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει μια βάση στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Τουρκία πρότεινε τη χρήση ιδιωτών εργολάβων για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ώστε να μπορέσει να ανοίξει πλήρως για διεθνείς πτήσεις, ένας ρόλος θεωρητικά προσαρμοσμένος στη SADAT.

Ο Tanriverdi λέει μόνο ότι η SADAT «μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε μονάδες ασφαλείας και στρατιωτικές μονάδες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του αεροδρομίου».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail