Το Ισραηλινό «σφυρί» κατά των S-400 στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας: Aφήνει πίσω της τα όπλα «παλαιάς κοπής»…

Η Πολεμική Αεροπορία μετά την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών αφήνει πίσω της τα όπλα “παλαιάς κοπής” , δηλαδή τις βόμβες ελεύθερης πτώσης αυξάνοντας σημαντικά την επιβιωσιμότητα ιπταμένου και αεροσκάφους σε περίοδο επιχειρήσεων. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Όπλα που η εμβέλειά τους φτάνει εκείνη της απαγόρευσης των S-400, αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική λεπτομέρεια που από τη μια φέρνει ανατριχίλα στην Άγκυρα που ψάχνει τρόπο ν’ αναβαθμίσει τον αεροπορικό της στόλο κι από την άλλη προκαλεί βέρτιγκο καθώς το ακριβοπληρωμένο Ρωσικό σύστημα καθίσταται μέχρι και ευάλωτο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Από: hellasjournal.com

Η Ελλάδα δεν είχε έως τώρα πολλά όπλα υψηλής ακρίβειας, παρά μόνο τους SCALP που είναι πύραυλοι μόνο για «σκληρούς» στόχους, πχ καταφύγια.

  • Το Rampage, πρώην ρουκέτα πυροβολικού EXTRA (EXTended Range Artillery), προσφέρει τη δυνατότητα πλήγματος από F-16, σε στόχους άνω των 150 χλμ. Οι ίδιοι οι αεροπόροι κάνουν λόγο για ένα όπλο «Game Changer» στην φαρέτρα τους. Πλεονέκτημα αυτού του νέου όπλου είναι ότι δεν απαιτεί πιστοποίηση με το λογισμικό του F-16 καθώς προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στο αεροσκάφος και χωρίς υψηλό κόστος. Ο Rampage καθοδηγείται με GPS και χάρη στην πολύ υψηλή ταχύτητα του, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να καταστραφεί από την εχθρική αεράμυνα. Θεωρείται μάλιστα ένα από τα κορυφαία όπλα για την καταστροφή σταθερών στόχων όπως ραντάρ, επικοινωνιακοί σταθμοί, ενισχυμένες εγκαταστάσεις, κ.α.
  • Το Spice, «ορμώμενο» από το Ισραήλ, είναι οι συλλογές καθοδήγησης που προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης ΜΚ 83 των 1000 και ΜΚ 84 των 2000 λιβρών και από σκέτο «σίδερο» με πυροσωλήνα, τις μετατρέπει σε έξυπνα όπλα, δηλαδή θα έλεγε κανείς πως αυτό είναι το Ισραηλινό JDAM.

Σε σχέση με τον JDAM που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, το Spice μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια στα όπλα, ακόμη και 35 ναυτικά μίλια που είναι πολύ σημαντικό.  Η καθοδήγησή τους γίνεται με GPS και η Πολεμική Αεροπορία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν είχε προμηθευτεί τα F-16 Block 52 Adv, το 2009. Και τότε είχε υπάρξει έντονη κινητικότητα για την απόκτησή του, πλην όμως τα φιλόδοξα σχέδια γι’ αυτό το Stand off όπλο μεγάλου βεληνεκούς για όλα τα Block 52+, δεν προχώρησε καθώς μεσολάβησαν οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και οι περικοπές των κονδυλίων για την άμυνα.

Παρά το γεγονός ότι η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αισθητά κι όχι «ακόμη μια εβδομάδα» στερώντας έτσι την αύξηση του αριθμού των διαλειτουργικών F-16, το αεροπορικό Επιτελείο το πρωί της Πέμπτης πρέπει να εξηγήσει στους βουλευτές της επιτροπής εξοπλισμών την χρησιμότητα που έχουν τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα για τον επερχόμενο στόλο των αεροσκαφών F-16 Viper.

Μάλιστα κύκλοι του αεροπορικού Επιτελείου σημείωναν ότι ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχει εστιάσει σε μια προσπάθεια ώστε να κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος που χάνονται σε βάθος άνω της δεκαετίας και πέρα από το διάστημα της δημοσιονομικής κρίσης.

Τα προγράμματα που πηγαίνουν στη Βουλή…

Σε αυτό έχει την απόλυτη στήριξη του Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος φέρνει στη Βουλή ένα ακόμη υπό- πρόγραμμα που αγγίζει μεν το μισό δις, (σ.σ.ανάμεσά σ’ αυτά και η υποστήριξη των ΝΗ-90) αλλά κρίνεται αναγκαίο για το αύριο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα έλεγε κανείς ότι απαλλάσσει τον στόλο των F-16 από τα όπλα «παλαιάς κοπής», δηλαδή τις βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με το ισχυρό και αυτάρκες κράτος του Ισραήλ, που έχει αναπτύξει δικά του αμυντικά προγράμματα θωράκισης των δυνάμεών του, πέραν της πολιτικοδιπλωματικής ενίσχυσης των σχέσεων, έχει φέρει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των εξοπλιστικών.

Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων, της έντασης, του επεκτατισμού, της αλλαγής του status quo που είναι στις αξιώσεις της Τουρκίας, το Ισραήλ της υψηλής τεχνολογίας και των σταθερών αξιών, αναλύει την αξία της συμμαχίας με την Ελλάδα και τα συμφέροντα που έχει στην περιοχή, ποντάροντας στην Αθήνα. Άλλωστε στην Ισραηλινή αεροπορική βάση Ovda ήδη έχουν φτάσει τα «μπλε φτερά» της 336 Μοίρας «Όλυμπος» για την μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Blue Flag».

Πάντως όπως στην περίπτωση των F-16 Viper που «ντύνονται» σαν αστακοί με τα νέα όπλα, το αεροπορικό Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φροντίζουν και για τα όπλα της Γαλλικής κουλτούρας να είναι έτοιμα και πιστοποιημένα τόσο για τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας», όσο και για τα νεοαποκτηθέντα Rafale F3R. Από την επιτροπή θα περάσει κι αυτή η πράξη για τα Γαλλικά όπλα, τους SCALP NG της εμβέλειας των 500 χλμ αλλά και τους πυραύλους αέρος- αέρος MICA.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail