H Λάρισα στο επίκεντρο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ - Μόνιμη μεταστάθμευση των υπερσύγχρονων F-15;

Με «ορμητήριο» την 110 Πτέρυγα Μάχης και το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο οι «Rocketeers» θα αναδείξουν τις επόμενες εβδομάδες τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Λάρισας.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Δεκαπέντε αμερικανικά υπερσύγχρονα μαχητικά F-15 Strike Eagle,δεκάδες ιπτάμενοι και προσωπικό εδάφους βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Έφτασαν στον «κάμπο» όχι από κάποια Ευρωπαική βάση της USAFE-AFAFRICA αλλά από την μακρινή Βόρεια Καρολίνα και την Αεροπορική Βάση SeymourJohnson.Οι «Rocketeers» όπως ονομάζονται οι ιπτάμενοι της 336 Μοίρας-μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες-έχουν ήδη αρχίσει να πετούν σε πτήσεις προσαρμογής ενώ από τα μέσα αυτής της εβδομάδας ξεκινά η συνεκπαίδευση και με τους Έλληνες ιπτάμενους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα παραμείνουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον ένα μήνα και θα πετούν καθημερινά εντός του FIR και όχι μόνο. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης την περασμένη εβδομάδα προσγειώθηκε τουλάχιστον πέντε φορές το θηριώδες μεταγωγικό C-17 μεταφέροντας προσωπικό και εξοπλισμό είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

  

Η πολυπληθής αποστολή των Αμερικανών στη Λάρισα φαίνεται ότι έχει πολλαπλό στόχο. Από τη μια να υποστηρίξει την επιχείρηση «Castle Forge» η οποία αφορά πολυεθνική εκπαιδευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη να στείλει για μία ακόμη φορά μήνυμα ότι ο ΗΠΑ επιλέγουν σταθερά την Ελλάδα ως τον πιο πιστό τους Σύμμαχο στην περιοχή.

Με «ορμητήριο» την 110 Πτέρυγα Μάχης και το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα, στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο οι «Rocketeers» θα αναδείξουν τις επόμενες εβδομάδες τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και της Λάρισας. Η πρωτεύουσα του «κάμπου» βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ψηλά στις επιλογές των ΗΠΑ σχετικά με τη νέα Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία η οποία υπογράφεται την ερχόμενη Πέμπτηστην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς εξωτερικών Nίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους Αμερικανούς αποτελεί ειλημμένη απόφαση να «επενδύσουν» στη Λάρισα και να την μετατρέψουν σε μια υπερσύγχρονη Αεροπορική Βάση στην οποία θα έχουν σταθερή παρουσία και από αυτή θα ελέγχουν ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Από τη Μέση Ανατολή έως τις ακτές της Λιβύης έως τα Βαλκάνια και τα νότια θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ρωσίας.

]

Ότι ακριβώς σημαίνει η Ναυτική Βάση της Σούδας για τον έλεγχο της Μεσογείου στη θάλασσα μπορεί τα επόμενα χρόνια να σημαίνει η Αεροπορική Βάση της Λάρισας για τον εναέριο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ακόμη πιο μακριά. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η USAF στέλνει στη Λάρισα τα αεροσκάφη F-15. Μαχητικά κρούσης με δυνατότητα να επιχειρούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τεράστιο φόρτο οπλισμού. Στα σχέδια των Αμερικανών βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης και τα μη επανδρωμένα ΜQ-9 .Με επόμενο βήμα τα Global Hawk. Κάνοντας και τις ανάλογες επενδύσεις στο Αεροδρόμιο της Λάρισας.

Τα F-15 Eagle αναμένεται να πετάξουν τις επόμενες εβδομάδες με όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF αρχικά σε μικρούς σχηματισμούς και στη συνέχεια σε μεγάλα COMAO εκτελώντας σύνθετα σενάρια μάχης.Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν με κορυφαίους Αμερικανούς ιπτάμενους. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα F-15 διαθέτουν και τον Α/Α πύραυλο AIM9X τον οποίο χρησιμοποιεί και η Τουρκική πολεμική αεροπορία.Η HAF διαθέτει αντίστοιχα τον Ευρωπαϊκό IRIS T.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail