Να ανεβάσουν ταχύτητα οι πλειστηριασμοί ζητούν τράπεζες, funds και δανειστές

Πηγή: ΑΡ Images

Να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών στα επίπεδα του 2008, που ήταν 40.000 έως 50.000 το χρόνο, ζητούν τράπεζες, funds και δανειστές, προκειμένου αφενός να αυξηθούν τα έσοδα και αφετέρου να πιέσουν ώστε να ρυθμιστούν τα δάνεια

Από: imerisia.gr / Θανάσης Παπαδής

Η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και με σχετικά αργούς ρυθμούς, έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει ξανά στο τραπέζι το θέμα των πλειστηριασμών. Οι δανειστές επαναφέρουν πλέον το ζήτημα ως ανάγκη, ώστε η αγορά να λειτουργήσει και πάλι, όπως επίσης και να εδραιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών, που διαταράχθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Τράπεζες και funds εκτιμούν ότι έφτασε η στιγμή προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία και θεωρούν ότι μέσα στο έτος πρέπει να υπάρξουν απτά δείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση και το 2022 οι πλειστηριασμοί να «τρέξουν» ξανά με κανονικούς ρυθμούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξουν καθυστερήσεις. Οι λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγουν σε πλειστηριασμό και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες, δεν είναι ακόμη έτοιμος και με βάση τον σχεδιασμό, αυτό θα έχει συμβεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην κυβέρνηση -για ευνόητους λόγους- δεν θέλουν να ανεβάσουν απότομα στροφές σε αυτό το θέμα, ειδικά όσο η πανδημία είναι εδώ.

Ερχονται 5.000 πλειστηριασμοί το επόμενο χρονικό διάστημα

Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πλειστηριασμούς περίπου 5.000 ακινήτων μέχρι το τέλους του έτους. Πρόκειται για μεγάλα και πολύ μεγάλα ακίνητα, που ανήκουν είτε σε πολύ εύπορους πολίτες είτε σε επιχειρήσεις.

Από εκεί και πέρα, όμως, τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds που έχουν ήδη στην κατοχή τους περίπου 300.000 ακίνητα, θέλουν να ξεκινήσει η διαδικασία με έναν ετήσιο ρυθμό περί τους 40.000 - 50.000 πλειστηριασμούς το χρόνο, κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει, αφού και προ της κρίσης στην ελληνική οικονομία, πριν δηλαδή το 2010, τόσοι ήταν οι πλειστηριασμοί που γίνονταν κάθε χρόνο.

Οι τράπεζες και τα funds θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους, από την μια πλευρά και από την άλλη οι ρευστοποιήσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν όχι μόνο ως φόβητρο για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, αλλά θα αποτελέσουν και βασική πηγή εσόδων, προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να επιτύχουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων για τις ανακτήσεις από τα δάνεια που διαχειρίζονται.

Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας των εξασφαλίσεων


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες δεν έχει εξανεμιστεί. Παραμένει υψηλό -υπολογίζεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ- κι έχει αλλάξει απλώς χέρια -από τις τράπεζες στα funds. Το γεγονός ότι από τα 90 δισ. ευρώ τα 70 δισ. ευρώ συνοδεύονται με collaterals ερμηνεύει και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά του real estate, που αλλάζει μορφή με την είσοδο νέων παικτών.

Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει προκειμένου να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, τιτλοποιήσεις. Οι νέες τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή» ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ προγραμματισμένων συναλλαγών, υποσκελίζοντας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, που ακολουθούν με τιτλοποιήσεις ύψους 14,5 και 13,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικά μαζί με αυτές που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» οι τιτλοποιήσεις θα φτάσουν τα 65 δισ. ευρώ, αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές στο συνέδριο, τα δάνεια αυτά σε συνδυασμό με εκείνα που έχουν πωληθεί θα συνεχίσουν να βαραίνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail