Ιρανικά F-4 Phantoms με κινεζικούς πυραύλους κρουζ σε ρόλο εφιαλτικού κυνηγού πλοίων στον Περσικό

Για πάνω από 40 χρόνια, το μαχητικό τρίτης γενιάς F-4 Phantom αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα δικινητήρια αεροσκάφη της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ να εκτελούν διάφορους ρόλους για την άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από αεροπορική υπεροχή έως αναγνώριση και τα τελευταία χρόνια ακόμη και αποστολές εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο γειτονικό Ιράκ.

Έξι μοίρες F-4 είναι επί του παρόντος σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης μιας μοίρας αναγνώρισης με εκτιμώμενα 6-10 αεροσκάφη RF-4E και πέντε μοίρες μάχης που αναπτύσσουν μεταξύ τους 62-66 μαχητικά F-4D και F-4E για μέσο όρο περίπου 13 ανά μοίρα. Ενώ είναι παλιά, τα Phantoms είναι βαρύτερα, γρηγορότερα και μπορούν να λειτουργήσουν από μεγαλύτερα υψόμετρα από αντίπαλες πλατφόρμες όπως τα F-16E Fighting Falcons των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τα F-18E Super Hornets των Ναυτικών των Ηνωμένων Πολιτειών και με εκτεταμένο εκσυγχρονισμό από το Ιτάν, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης σύγχρονων αισθητήρων, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και εξοπλισμού μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη απειλή, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Αν και το F-4E, η πιο διαδεδομένη παραλλαγή του Phantom, σχεδιάστηκε κυρίως για την υπεροχή στον αέρα, το Ιράν απέκτησε αργότερα δύο μοίρες μαχητικών F-14 και δύο MiG-29 και πιο σύγχρονες αεροπορικές άμυνες εδάφους που του επέτρεψαν να κατευθύνει όλο και περισσότερο τα "φαντάσματα" σε ρόλο επίθεσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο τα συμβατικά χτυπήματα σε χερσαίους στόχους, όπως αποδεικνύεται από τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με έδρα το Ιράκ, όσο και τις αποστολές στον Περσικό Κόλπο.

Για τον ιρανικό στρατό, η ικανότητα να απειλεί εχθρικά πολεμικά πλοία στα ύδατα του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα το στενό αλλά στρατηγικά κρίσιμο Στενό του Ορμούζ, παραμένει βασική ικανότητα. Παρόλο που το Ιράν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων για να μπορεί να χτυπήσει τις εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση πολέμου, έχει αναπτυχθεί ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο πυραύλων κρουζ για να εξουδετερώσει εχθρικά πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα και έτσι να αμβλύνει την ικανότητα οι αντίπαλοί του να εξαπολύσουν επιθέσεις στη χώρα από τη θάλασσα.

Έχοντας μελετήσει εκτενώς τις επιχειρήσεις των ομάδων χτυπήματος τού αμερικανικού ναυτικού, ο ιρανικός στόλος επιθετικών σκαφών και υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ, συμπεριλαμβανομένων των υπερσύγχρονων ρωσικών κατηγορίας Kilo και μιας σειράς πλατφορμών από τη Βόρεια Κορέα, αποτελούν όλα τα κλειδιά για την απομάκρυνση των εχθρικών πολεμικών πλοίων και την αποτροπή μιας δυτικής επίθεσης.

Ο ιρανικός στρατός βασίστηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια της Κίνας για την ανάπτυξη ενός αριθμού αιχμής αεροπορικών πυραυλικών πυραυλικών συστημάτων. Κινέζικοι σχεδιασμένοι πύραυλοι κρουζ κατασκευάζονται στο Ιράν με ιθαγενείς ονομασίες, όπως και η χώρα έχει πάρει τη μετονομασία βαλλιστικών πυραύλων βορειοκορεατικής εγχώριας παραγωγής. Ο πύραυλος κρουζ Nasr, για παράδειγμα, είναι άμεσο παράγωγο του κινεζικού C-704. Με βεληνεκές 35 χιλιομέτρων και δυνατότητα προσέγγισης εχθρικών πολεμικών πλοίων σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, τα ιρανικά μαχητικά F-4 έχουν τροποποιηθεί για την ανάπτυξη των πυρομαχικών αυτών.  

Καθώς κάθε Phantom μπορεί να αναπτύξει πολλαπλούς πυραύλους και μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι τώρα από τις ιρανικές ακτές λόγω της σχετικά μεγάλης αντοχής του αεροσκάφους, μεγάλος αριθμός Phantoms που είναι οπλισμένα για ρόλο θαλάσσιου χτυπήματος μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα εχθρικά πολεμικά πλοία. Η υψηλή απόδοση του πυραύλου αντιστάθμισε τις ελλείψεις απόδοσης του F-4.

Συμπληρώνοντας το Nasr, ένας δεύτερος πύραυλος κρουζ κατά πλοίων κατασκευάστηκε αυτόνομα για το Phantom με βάση ένα σύγχρονο κινεζικό σχεδιασμό. Ο πυραύλος κρουζ μεσαίου βεληνεκούς Qader, που προέρχεται από το κινεζικό C-802, είναι ικανός να χτυπήσει εχθρικούς στόχους έως και 200 ​​χιλιόμετρα μακριά. Ικανός να εμπλακεί εχθρικούς στόχους σε μεγάλο εύρος αναμονής, η επιβίωση των Phantoms καθώς και το μέγεθος της ζώνης άρνησης της θαλάσσιας περιοχής κατά της πρόσβασης του Ιράν βελτιώθηκαν σημαντικά. Το Ιράν έχει εκσυγχρονίσει τις τεχνολογίες αντιμπλοκαρίσματος αυτών των δύο κινεζικών πυραύλων για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους όταν επιχειρούν εναντίον αντιπάλων με προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Το F-4 είναι η κύρια πλατφόρμα εκτόξευσης για τους δύο πυραύλους κρουζ και ταξιδεύοντας σε μεγάλα υψόμετρα και με ταχύτητες άνω των 2 Mach το αεροσκάφος μπορεί να τους δώσει σημαντική κινητική ενέργεια κατά την εκτόξευση. Τα Phantoms απολαμβάνουν επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας και υψομέτρου έναντι οποιωνδήποτε δυτικών αεροσκαφών που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία, κάτι που θα τους επέτρεπε να μεταδώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια στους πυραύλους τους, ανάλογα με το αν οι τροποποιήσεις τους επιτρέπουν να εξαπολύουν βλήματα από μεγάλα υψόμετρα. Με δεκάδες Phantoms σε υπηρεσία, πρόκειται να παρέχουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συμπλήρωμα στα άλλα συστήματα αποτροπής απειλών από τη θάλασσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail