Ραγδαίες εξελίξεις: Το Ισραήλ κοντά σε συμφωνία αποδοχής του Ιράν ως πυρηνικής δύναμης - Τι ζητά από ΗΠΑ & Ρωσία

Freepen.gr - Το Ισραήλ, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμμετέχουν σε μυστικές συνομιλίες για την αποδοχή του Ιράν από το Ισραήλ ως πυρηνικής δύναμης σε αντάλλαγμα την εγγύηση ΗΠΑ-Ρωσίας ότι η Τεχεράνη δε θα υπερβεί το όριο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Πηγές του Κρεμλίνου, που επικαλείται η DEBKAfile, ισχυρίζονται ότι οι αναφορές για επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Naftali Bennett και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, πιθανώς στις 22 Οκτωβρίου, μαρτυρούν πως αυτές τις συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο προς μια συμφωνία.

Μια ισχυρή ένδειξη για αυτή τη μυστική εξέλιξη ήρθε επίσης από την Ουάσινγκτον. Την περασμένη εβδομάδα, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Eyal Hulata συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Jack Sullivan για αυτό που επίσημα χαρακτηρίστηκε ως συζήτηση για το Σχέδιο Β, σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας του Προέδρου Joe Biden για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν. Αυτή η παρουσίαση είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από το μυστικό τμήμα για οποίο μεσολάβησαν οι δύο μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους δύο συμβούλους ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Yair Lapid και κανόνισε να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η DEBKAfile εξάγει τρία συμπεράσματα από αυτές τις ανταλλαγές:

-  Η Ρωσία συμμετέχει για πρώτη φορά (από την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015) μαζί με τις ΗΠΑ σε έναν εντατικό γύρο μυστικών συνομιλιών για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος με διπλωματία.

- Η Μόσχα, αν και ο κορυφαίος πάροχος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, είναι επιδεκτική μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης για τη γεφύρωση της πυρηνικής διαμάχης μεταξύ Τεχεράνης και Ιερουσαλήμ.

- Ο Πούτιν συμφωνεί να συνδράμει τη διοίκηση του Μπάιντεν με εγγυήσεις που θα εμποδίσουν το Ιράν να ξεπεράσει το όριο για την ουσιαστική ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Η Μόσχα θα εγγυάται περαιτέρω την τήρηση της νέας συμφωνίας από το Ιράν, για την οποία η Μόσχα, η Ουάσινγκτον, το Ιράν - και το Ισραήλ, επίσης, αυτή τη φορά - εργάζονται.

Εάν αυτή η κίνηση προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο και η Τεχεράνη απέχει από τη συσσώρευση απροσδόκητων εμποδίων, μια νέα πυρηνική συμφωνία ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, μπορεί να έχει ωριμάσει για το Ιράν και τις αρχικές έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ) να βάλουν τις υπογραφές τους, πιστοποιημένες για πρώτη φορά από το Ισραήλ.

Μπορεί να είναι πρόωρο να αξιολογηθούν οι περιφερειακές επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση Bennett-Lapid φαίνεται να είναι πρόθυμη να κάνει πίσω στο πιο θεμελιώδη πολιτικό στόχο του Ισραήλ, δηλαδή να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να φτάσει στο σημείο μιας πυρηνικής ισχύος. Θα σήμαινε επίσης πως το Ισραήλ μπορεί τελικά να ικανοποιηθεί με μια κοινή εγγύηση ΗΠΑ-Ρωσίας ότι το Ιράν δε θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Το ότι αυτή η μυστική διπλωματική διαδρομή είναι υπαρκτή υπονοήθηκε από ορισμένες αποχρώσεις των λόγων του Αρχηγού του Επιτελείου, Αντιστράτηγου Αβίβι Κοχάβι στις 5 Οκτωβρίου, κατά την τελετή που σηματοδοτούσε την μετάβαση των αρχηγών πληροφοριών.

"Οι προετοιμασίες για την καταστροφή των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν θα συνεχιστούν σε κάθε αρένα και ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο στρατηγός Κοχάβι. «Αυτές οι προετοιμασίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται». Και συνέχισε τονίζοντας: «Σε περίπτωση οποιωνδήποτε περιστάσεων μπορεί να προκύψουν, είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι με μια αποτελεσματική και έγκαιρη στρατιωτική απάντηση».

Τα λόγια του αρχηγού του στρατού εκφράστηκαν υπό όρους και μελλοντικό χρόνο, υποδεικνύοντας ότι οι «προετοιμασίες» του Ισραήλ προχωρούσαν, αλλά όχι στο σημείο της άμεσης ετοιμότητας. Ενώ ο Κοχάβι κατέστησε σαφές στην Τεχεράνη πως τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ ήταν σταθερά για κάθε ενδεχόμενο, απέφυγε τη γλώσσα που θα μπορούσε να χαλάσει το διπλωματικό παιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail