Τα αντιπλημμυρικά σχέδια τα… πήρε ο Κηφισός – Με έναν Μπάλλο, γίναμε «Βενετία» των Βαλκανίων…

Για άλλη μια φορά ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός μας βοήθησε να... «ζήσουμε τον μύθο μας στην Ελλάδα».

Από: sportime.gr - Ελευθέριος Ανδρώνης

Τι και αν μας εγκαταλείπουν οι πολυχρονεμένοι μας τουρίστες, όσο χειμωνιάζει ο καιρός; Τι και αν μένουμε εμείς και εμείς, εδώ στην Ελλαδίτσα μας; Ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζεται και μάλιστα είναι δωρεάν. Το «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» δεν έχασε ούτε κατά διάνοια την αίγλη του. Τον ζήσαμε για τα καλά με τη κακοκαιρία «Μπάλλος». Σε μια και μόνο μέρα κάναμε όσο «τουρισμό» δεν κάνουμε όλο το χρόνο.

«Live your myth in Greece»…

Αντί να ξοδευτούμε εμείς με μεταφορικά και ταλαιπωρία, ήρθε ο «μύθος» στο κατώφλι μας. Μυθικός αποδείχθηκε ο Μπάλλος. Ένα πλήθος από φαντασμαγορικά τοπία και φαινόμενα, ήρθαν να μας επισκεφθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στη Κέρκυρα, τη Χαλκιδική, την Κρήτη, την Ικαρία και αλλού. Και τι δεν είδαμε σε αυτό το υπερθέαμα.

Είδαμε ειδυλλιακούς καταρράκτες στα Πατήσια. Είδαμε να αναδύονται εντυπωσιακές λιμνοθάλασσες σε όλη την Αττική. Είδαμε αστικά λεωφορεία να μετατρέπονται σε υποβρύχια. Είδαμε τους επιβάτες να χορεύουν τον χορό του Ζαλόγγου, πιασμένοι χέρι-χέρι για να μη τους παρασύρουν τα νερά. Είδαμε τον Κηφισό να φουσκώνει, να υπερχειλίζει και να μετατρέπει δρόμους σε πανέμορφα κανάλια λάσπης που θύμιζαν Βενετία.

Είδαμε μαθητές να κάνουν αθλοπαιδιές πάνω σε θρανία, για να απεγκλωβιστούν από ένα πλημμυρισμένο κοντέινερ. Είδαμε τη Χαμοστέρνας έτοιμη να υποδεχθεί ποταμόπλοιο. Είδαμε εντυπωσιακά σιντριβάνια να εκτινάσσονται από φρεάτια. Είδαμε κάδους σκουπιδιών να πλέουν στους δρόμους της Αθήνας σαν αστικές γόνδολες. Είδαμε πολίτες να κάνουν Κανό – Καγιάκ, σε δροσερά ποτάμια του Κολωνού. Είδαμε να εισβάλλει η γοητεία του υγρού στοιχείου στη σχολή Καλών Τεχνών, στο ΟΑΚΑ, σε νηπιαγωγεία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αλλού.

Άσε που δημιουργήθηκαν και οι κατάλληλες συνθήκες για να φυτέψει και ο Κώστας Μπακογιάννης τα πλατάνια του. Αυτό που το πας; Λίγο το ‘χεις;

Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η Κυβέρνηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έκαναν ό, τι ήταν δυνατόν για να μας προσφέρουν αυτό το πραγματικά αξέχαστο θέαμα. Να νοιώσουμε για άλλη μια φορά «Ευρωπαίοι». Κοσμοπολίτες. Προνομιούχοι.

Μπάλλος: O κρατικός μηχανισμός που μπάζει νερά

Εντάξει. Πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν βαριές κακοκαιρίες και πλημμύρες. Και σεισμοί και πυρκαγιές και όλες οι άλλες θεομηνίες. Δεν ξεπετάχτηκαν ξαφνικά στον καιρό μας. Ούτε αποφάσισε να μας επισκεφθεί η κλιματική αλλαγή μέσα σε δυο χρόνια, έτσι όπως κοντεύει να μας πει ο πρωθυπουργός.

Αυτό που δεν υπήρχε πάντοτε, άλλα υπάρχει σε τεράστιο βαθμό σήμερα, είναι ένας πλήρως ανάλγητος και αδιάφορος κρατικός μηχανισμός, που εγκληματικά αδιαφορεί για οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τομέα της πρόληψης. Τέτοια εγκατάλειψη δεν είχαμε ποτέ.

Το είδαμε και το καλοκαίρι με τις πρωτοφανείς πυρκαγιές. Αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να δώσει τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία της χώρας, για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, δεν θα είχαμε τέτοιες ανεπανάληπτες καταστροφές. Αν είχαν φροντίσει να μην αφήσουν «τρύπα» 4.000 πυροσβεστών, δεν θα φτάναμε στο χάλι να ψάχνουμε πυροσβέστη με το κιάλι, και να σβήνουν τις φωτιές οι κάτοικοι μόνοι τους.

Και με τη διαχείριση της πανδημίας, τα ίδια και χειρότερα. Όχι μόνο δεν έγινε ενίσχυση πρωτοβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, άλλα έθεσαν σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς μέσω ενός απάνθρωπου εκβιασμού. «Τρύπα» και εκεί, με τον Ελληνικό λαό να πληρώνει το λογαριασμό. Μετατρέπουν το ΕΣΥ σε ένα ερείπιο γεμάτο παθογένειες.

Πάντα επιθεωρητές στα συντρίμμια 

Έτσι και τώρα, με τις φυσικές καταστροφές και τον «Μπάλλο». Η κυβέρνηση συνεχίζει να τρέχει πίσω απ’ την ουρά του κάθε προβλήματος, παρά να φροντίζει να το προλαμβάνει. Ό,τι έκανε το καλοκαίρι με εκκενώσεις κατά ριπάς, το ίδιο κάνει και τώρα. Τότε καλούσε τον κόσμο να φύγει από το σπίτι, εχθές καλούσε μέσω του 112 να μείνει στο σπίτι, πολύ απλά γιατί τα (ανύπαρκτα) σχέδια για αντιπλημμυρική προστασία τα πήρε ο Κηφισός.

Δεν έχεις σχολικές τάξεις για τα παιδιά και τα στοιβάζεις σε κοντέινερ που πλημμυρίζουν; Ναι, αλλά έχεις… data center! Δεν έχεις καθηγητές σε πανεπιστήμια και σχολεία; Ναι άλλα έχεις πανεπιστημιακή αστυνομία και ειδικό αστυνομικό σώμα για να… παρατηρεί τις πορείες.

Δεν έχεις υγειονομικούς; Ναι, άλλα έχεις πλεόνασμα εμβολίων! Δεν έχεις πυροσβέστες; Ναι, άλλα έχεις εισαγόμενους πυροσβέστες! Δεν έχουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν ρεύμα και σούπερ μάρκετ; Ναι, αλλά υπάρχει το ekatanalotis!

Δεν σου φτάνει ο βασικός μισθός που δίνω, για να ζήσεις; Ναι, άλλα τα παιδιά παίρνουν δωρεάν Gigabytes αν εμβολιαστούν! Πνίγεσαι με τη κάθε κακοκαιρία; Ναι άλλα φταίει η κλιματική κρίση!

Για κάθε πρόβλημα, έχουν και μια άσχετη και άχρηστη λύση. Που να στεριώσει σε μια τέτοια παράνοια λοιπόν, μια σοβαρή μέριμνα για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα; Ποιος Μπάλλος να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα τέτοιο μπάχαλο; Στέλνουμε ένα 112, βασιζόμαστε (για άλλη μια φορά) στη Πυροσβεστική να μας ξελασπώσει, βγάζουμε από τη ντουλάπα και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη με ένα τζάκετ… ετοιμότητας που γητεύει τα πλήθη, και αυτό ήταν. Βγήκε ο Μπάλλος. Πάμε γι’ άλλον…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail