Φορολογικοί παράδεισοι και φορολογική κόλαση

geralt / pixabay
Σ' αυτόν τον όμορφο κόσμο που ζούμε σήμερα, υπάρχουν πολλοί παράδεισοι για τους λίγους και μία μόνο κόλαση για τους πολλούς.

Από φορολογικής απόψεως, οι παράδεισοι αυτοί είναι οι χώροι οι οποίοι προσφέρουν, σε όσους καταφεύγουν σ' αυτούς, αντιφορολογική προστασία. Ας δούμε λοιπόν τώρα, ποιοι είναι οι φορολογικοί παράδεισοι και ποιοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που εξασφαλίζουν το φορολογικό απυρόβλητο, σ' αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους.

Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι τόσοι πολλοί, ώστε να μην επαρκεί αυτός ο χώρος για να τους καταχωρίσω όλους. Μερικοί απ' αυτούς ταυτίζονται μάλιστα με φυσικούς παραδείσους, γιατί έτυχε (;) να βρίσκονται σε εξωτικούς παραδεισένιους χώρους του πλανήτη μας, όπως είναι, για παράδειγμα, οι νήσοι Κουκ στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Στους χώρους αυτούς ευδοκιμούν τόσο οι παράκτιες (OFFSHORE) εταιρείες, όσο και τράπεζες, άγνωστες σε μας τους πολλούς, αλλά πολύ γνωστές σ' αυτούς τους λίγους.

"Πελάτες" αυτών των φορολογικών παραδείσων είναι κυρίως οι φορείς του "μαύρου' χρήματος. Σωματέμποροι, παντός είδους λαθρέμποροι και ανάμεσα σ' αυτούς βέβαια οι ανά τον κόσμο διεφθαρμένοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και διάφοροι άλλοι κομπιναδόροι.

Τα ακίνητά τους τα "προστατεύουν" σ' αυτές τις αφανείς παράκτιες εταιρείες και τα μετρητά τους σε αυτές τις προσφιλείς τους τράπεζες. Αν τώρα λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι λίγοι άνθρωποι, που είναι οι θαμώνες αυτών των παραδείσων, κατέχουν ένα εξαιρετικά μεγάλο -ανυπολόγιστο- ποσοστό του παγκοσμίου πλούτου, θα καταλάβετε τότε γιατί είναι καταχρεωμένες όλες οι χώρες της υφηλίου.

Ας έλθουμε, όμως, τώρα στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχουν τέτοιοι φορολογικοί παράδεισοι, όπως είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων πολιτών που έχουν εμπιστευθεί τα ακίνητά τους σ' αυτές τις ευδοκιμούσες παράκτιες εταιρείες του εξωτερικού ή και έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε εκείνες τις τράπεζες. Δεν έχει εκτιμηθεί το μέγεθος αυτού του ποσοστού, αλλά με μια αναγωγή σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, όσον αφορά την τεράστια ανισοκατανομή του παγκοσμίου πλούτου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το μικρό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών κατέχει ένα πολλαπλάσιο ποσοστό του εθνικού μας πλούτου.

Εκτός όμως από αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους, υπάρχει και μία φορολογική κόλαση που βρίσκεται μέσα στη χώρα μας. Και αν αυτό το μικρό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, που είναι θαμώνες των φορολογικών παραδείσων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό μερικών δεκάδων χιλιάδων, υπάρχει και ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, της τάξεως μερικών εκατομμυρίων, που ζουν μέσα σ' αυτή την πραγματική κόλαση. Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Το έχει υποστεί ο κάθε Ελληνας πολίτης που καθημερινά κατακεραυνώνεται με τους νέους φόρους και τα νέα χαράτσια που εξακοντίζουν οι «Δίες», δεσμώτες της τρόικας και κινδυνεύει να χάσει και αυτή ακόμα τη μοναδική του κατοικία, αν δεν τα καταφέρει να τους αποπληρώσει και να μείνει ξαφνικά στους δρόμους μαζί με τους άλλους ανέργους, τους μικροεπιχειρηματίες, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους».

Αιμίλιος Κομίνης Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail