Δένδιας: Η Τουρκία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου! Χριστοδουλίδης: Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι προκλήσεις πολλές

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη (Αθήνα, 04.10.2021)

Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,

εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν προς την Κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αδελφό λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Είναι νομίζω πλεονασμός να πω το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσηλωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μάλιστα υπό το φως των διαμειφθέντων στο πρόσφατο γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα επίσης συζητήσαμε για την ενίσχυση της πολυμερούς μας συνεργασίας με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας. Τον ενημέρωσα ενδελεχώς για τη συμφωνία μεταξύ Γαλλία και Ελλάδος, υπογραμμίζοντας αυτό που έχω επαναλάβει πολλές φορές, μετά από αυτό που ξεκάθαρα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελιζέ ότι η συμφωνία αυτή είναι αυστηρώς αμυντικού χαρακτήρα.

Ενισχύει την Ευρωπαϊκή άμυνα, που αποτελεί κοινό μας στόχο και συνεισφέρει θετικά στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Ενημέρωσα επίσης τον φίλο Υπουργό για το τι περιμένουμε από τον 63ο Γύρο των διερευνητικών επαφών που θα λάβει χώρα μεθαύριο και θέλω να πω ότι είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Θα ήθελα να πω ότι η Τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτονα Τουρκία. Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες.     Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και κατά την άποψή μας δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Καταδικάζουμε επίσης τις παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχής γενομένης από την εισβολή και βέβαια τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πιο πρόσφατα τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πάντοτε λέω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή είναι η άποψη της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκο, είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να είσαι στην Αθήνα. Χαίρομαι που και σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να τα πούμε στο πιο εγκάρδιο κλίμα για άλλη μια φορά.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια στην Αθήνα

Είναι πάντοτε με ιδιαίτερη χαρά που συναντώμαι με τον φίλο Νίκο, είτε εδώ στην Αθήνα όπως σήμερα, είτε στη Λευκωσία, είτε αλλού ― η τελευταία μας συνάντηση να θυμίσω ήταν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, προ δεκαημέρου. 

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω αγαπητέ μου Νίκο, εκ μέρους και της κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού, για τις θερμές σου ευχές για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας που γιορτάσαμε την 1η του μηνός. Το περιεχόμενο της συγχαρητήριας επιστολής σου και η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης, ενισχύει την προσπάθειά μας για επανένωση της Κύπρου, παρά τις όποιες δυσκολίες, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αν και το έχω δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα ― η επαφή και ο συντονισμός μου με τον Νίκο, όπως και μεταξύ των συνεργατών μας, είναι αδιάλειπτος και γίνεται σε καθημερινή βάση.  

Σε σχέση με την Τουρκική προκλητικότητα, συμφωνήσαμε με τον Νίκο ότι οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από την Άγκυρα δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις. Η εξωτερική πολιτική της χώρας εξακολουθεί να εδράζεται σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία σήμερα με τον Νίκο, να συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις και να ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό.  Από δικής μου πλευράς, ενημέρωσα λεπτομερώς για τη συνάντηση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε με τον Γενικό Γραμματέα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα και για την υπαναχώρηση της Τουρκικής πλευράς από τα συμφωνηθέντα.  Παρά τις δυσκολίες ως αποτέλεσμα των Τουρκικών θέσεων, εξακολουθούμε να θεωρούμε πως η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης είναι εφικτή και προς όφελος όλων, νοουμένου ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως έχουμε δει με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τετελεσμένων που λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Είχαμε επίσης μια πολύ παραγωγική ανταλλαγή απόψεων με τον Νίκο σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στην κοινή μας προσπάθεια για ενίσχυση και διεύρυνση των δικτύων περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και των πρόσφατων επαφών που και οι δύο είχαμε, τόσο από κοινού όσο και ξεχωριστά, με αριθμό ομολόγων μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Τα μηνύματα που εισπράττουμε είναι ιδιαίτερα θετικά και ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα από την εγκαθίδρυση των μηχανισμών συνεργασίας έχουν αρχίσει να φαίνονται. Το προσεχές διάστημα θα προκύψουν νέες σημαντικές συναντήσεις σε περιφερειακό, και όχι μόνο, επίπεδο.    

Από την πλευρά του, ο Νίκος με ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθεί μεθαύριο, υπό τη σκιά βεβαίως της Τουρκικής προκλητικότητας.

Είχα την ευκαιρία, περαιτέρω, να ενημερωθώ για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, την οποία και από την οπτική της Λευκωσίας θεωρούμε εξόχως σημαντική, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, αλλά και του στόχου για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που αποτελεί κοινή επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Κρατών Μελών. Εξ ου και συγχάρηκα θερμά τον Νίκο και την Ελληνική κυβέρνηση για τη μεγάλη αυτή επιτυχία.   

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι προκλήσεις πολλές. Κύπρος και Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενεργούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, τόσο με τα ομονοούντα Κράτη στην περιοχή, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και με εκείνα τα Κράτη που αναγνωρίζουν και στηρίζουν τον θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail