Το ενεργειακό χαρτί της Ελλάδας

Είναι ξεκάθαρο πως αφενός μεν ο υποθαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος, αφετέρου πως ο επικεφαλής των δανειστών της χώρας μας, η Γερμανία, τον εποφθαλμιεί – ειδικά υπό τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κατανοεί όμως πως οι Η.Π.Α. είναι παρούσες, μεταξύ άλλων με κριτήριο το ότι, η αμερικανική ExxonMobil θα ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ – την οποία θα προστατεύσει το πολεμικό ναυτικό των Η.Π.Α., αφού θα στείλει ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο του στην περιοχή, δήθεν για την πραγματοποίηση ασκήσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα – αν και η επιλογή της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, είναι η χειρότερη δυνατή.

Από: analyst.gr

Επικαιρότητα

Το ενεργειακό και άρα γεωπολιτικό χαρτί της Ελλάδας, ίσως μπορέσει να αντισταθμίσει το αποτυχημένο οικονομικό της μοντέλο – το οποίο η σημερινή κυβέρνηση επιδείνωσε, με την άκρατη πολιτική της σπατάλης 42,3 δις € με δανεικά και με το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης (πηγή).

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αλλαγή στάσης της Γερμανίας, όπως τεκμηριώνεται από τις πρόσφατες προτάσεις του ESM – όσον αφορά την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων χωρών σε σχέση με τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη τους. Εν προκειμένω, η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η προσαρμογή στον οικονομικό κύκλο ως εξής: «εάν μια χώρα έχει ύφεση ή επενδυτικό κενό (της Ελλάδας είναι τεράστιο), τότε ο κανόνας της ετήσιας μείωσης για το χρέος θα αναστέλλεται για δύο χρόνια, έως ότου η χώρα να ανακτήσει αναπτυξιακή δυναμική» (πηγή).

Σε σχέση τώρα με το γεωπολιτικό χαρτί της Ελλάδας, θα ξεκινήσουμε από το ότι, σύμφωνα με την κορυφαία γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο πρόεδρος Putin εμφανίσθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με έναν νέο, ανεπίσημο ρόλο: ως ένα είδος κεντρικού τραπεζίτη για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ειδικότερα, όπως οι κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν τα επιτόκια, την τιμή του χρήματος δηλαδή, ενώ παρέχουν και αφαιρούν ρευστότητα, η Ρωσία επηρεάζει αντίστοιχα τις τιμές της ενέργειας – αν και είναι ένας μόνο λόγος, όσον αφορά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, μεταξύ πολλών (ανάλυση).

Ο πρόεδρος Putin πάντως, οφείλει την ενεργειακή εξουσία του στην Ευρώπη σε μία μόνο χώρα: στη Γερμανία που, εξαιτίας μίας κακοσχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής, εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία, καθιστώντας έτσι την ΕΕ εύκολο θήραμα του Ρώσου. Το μεγαλύτερο λάθος της Γερμανίας ήταν η αποσύνδεση των πυρηνικών εργοστασίων της από το δίκτυο, γρηγορότερα από τον άνθρακα – γεγονός που αποτελεί εγκληματική αμέλεια τόσο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την εξωτερική πολιτική.

Συνεχίζοντας, επειδή οι ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) δεν μπορούν ακόμη να καλύψουν το κενό της ηλεκτρικής ενέργειας (σημειώνουμε εδώ πως η μείωση της κατασκευής ανεμογεννητριών ήταν της τάξης του 80% στη χώρα), ενώ στερεύουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα (ανάλυση), η Ρωσία γίνεται ο βασικός προμηθευτής της χώρας – ενώ μπορεί μεν ο Nord Stream II να θέτει τη Γερμανία σε πλεονεκτική θέση, ως ενεργειακό κόμβο της ΕΕ, αλλά ο απόλυτος κυρίαρχος είναι ο «πρωτογενής» προμηθευτής: ο πρόεδρος Putin που, εάν ήθελε, θα μπορούσε να είχε αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Σε επόμενο άρθρο της τώρα η εφημερίδα αναφέρει τα εξής:

«Κάτω από την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποθηκεύονται εκεί περί τα 3,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,7 δις βαρέλια πετρελαίου – ποσότητες που θα εξασφάλιζαν τις ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας για 40 χρόνια» (πηγή).

Με βάση τα παραπάνω, αφενός μεν είναι ξεκάθαρο πως ο υποθαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος, αφετέρου πως ο επικεφαλής των δανειστών της χώρας μας, η Γερμανία, τον εποφθαλμιεί – ειδικά υπό τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Κατανοεί όμως πως οι Η.Π.Α. είναι παρούσες, μεταξύ άλλων με κριτήριο το ότι, η αμερικανική ExxonMobil θα ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ – την οποία θα προστατεύσει το πολεμικό ναυτικό των Η.Π.Α., αφού θα στείλει ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο του στην περιοχή, δήθεν για την πραγματοποίηση ασκήσεων.

Το θέμα βέβαια είναι πώς θα το χειριστεί η Γερμανία, ως ανέκαθεν σύμμαχος της Τουρκίας, αλλά με δεδομένη την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία που αποτελεί πλέον την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ – καθώς επίσης την ευρύτερη παρουσία των Η.Π.Α. στη χώρα μας, με περισσότερες πολεμικές βάσεις.

Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι το πώς θα το χειρισθεί η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να προδώσει την Ελλάδα παρέχοντας το μισό Αιγαίο στην Τουρκία, ενδεχομένως με τη συμβολή του ΓΑΠ – γνωρίζοντας πως το γεωπολιτικό χαρτί της Ελλάδας είναι μεν σήμερα το ισχυρότερο, αλλά το τελευταίο! Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη της καγκελαρίου που θέλει να διορθώσει το τεράστιο ενεργειακό λάθος της, στην Ελλάδα – αν και η επιλογή της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, είναι η χειρότερη δυνατή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail