Απόπειρα πώλησης μυστικών των πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ σε ξένη δύναμη

Reuters / Michelle McLoughlin
Freepen.gr - Ένας πυρηνικός μηχανικός στο Μέριλαντ και η σύζυγός του συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία επειδή προσπάθησαν να πουλήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ σε μια ξένη δύναμη. Το σχέδιό τους ματαιώθηκε σε μια επιχείρηση του FBI.

Ο Τζόναθαν και η Νταϊάνα Τόεμπ, από την Άναπολις του Μέριλαντ, συνελήφθησαν στην κομητεία Τζέφερσον της Δυτικής Βιρτζίνια από το FBI και τη Ναυτική Ποινική Υπηρεσία Ερευνών το Σάββατο, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το ζευγάρι κατηγορείται ότι πουλούσε «περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον σχεδιασμό πολεμικών πλοίων με πυρηνική ενέργεια» κατά τη διάρκεια ενός έτους σε πρόσωπο που θεωρούσαν ότι ήταν εκπρόσωπος μιας ξένης δύναμης. Το άτομο αυτό ήταν, στην πραγματικότητα, μυστικός πράκτορας του FBI.

Ένας υπάλληλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Τζόναθαν Τόεμπ εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ναυτικής Πυρηνικής Πρόωσης και είχε άδεια ασφαλείας για πρόσβαση σε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το σχεδιασμό πυρηνικών υποβρυχίων και των αντιδραστήρων τους. Τον Απρίλιο του 2020, φέρεται να έστειλε ένα δείγμα αυτών των περιορισμένων δεδομένων σε μια ξένη κυβέρνηση, μαζί με μια επιστολή που έγραφε: «Παρακαλώ διαβιβάστε αυτήν την επιστολή στην στρατιωτική σας υπηρεσία πληροφοριών. Πιστεύω ότι αυτές οι πληροφορίες θα έχουν μεγάλη αξία για το έθνος σας. Αυτό δεν είναι φάρσα».

Ο Τόεμπ έγραψε πως "οι πληροφορίες συλλέχθηκαν αργά και προσεκτικά κατά τη διάρκεια αρκετών ετών στην κανονική πορεία της δουλειάς μου για να αποφύγω την προσέλκυση προσοχής και των διάφορων δικλείδων ασφαλείας περνούσα λαθραία μερικές σελίδες τη φορά", σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η εν λόγω χώρα δεν κατονομάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά η επιστολή υπεκλάπη ή δόθηκε στο FBI πριν φτάσει στον προορισμό της. Ένας μυστικός πράκτορας ήρθε σε επαφή με τον Τόεμπ και το ζευγάρι κανόνισε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία ο Τόεμπ θα παρέδιδε περαιτέρω δεδομένα σε αντάλλαγμα για πληρωμές σε κρυπτονόμισμα.

Ο πράκτορας έστειλε στον TΤόεμπ10.000 δολάρια σε κρυπτονόμισμα αυτόν τον Ιούνιο. Λίγο αργότερα, ο Τόεμπ και η σύζυγός του φέρονται να ταξίδεψαν σε μια προκαθορισμένη θέση στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου η σύζυγος του μηχανικού λειτουργούσε ως φύλακας, ενώ ο Τόεμπ τοποθέτησε μια κάρτα SD μέσα σε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο για να συλλέξει ο πράκτορας. Στη συνέχεια έστειλε ένα κλειδί κρυπτογράφησης για την κάρτα SD με αντάλλαγμα άλλα 20.000 δολάρια και το FBI μπόρεσε να επαληθεύσει ότι η κάρτα όντως περιείχε "περιορισμένα δεδομένα που σχετίζονται με πυρηνικούς αντιδραστήρες υποβρυχίων".

Ακολούθησε μια άλλη επιτυχής πληρωμή, αλλά οι Τόεμπ συνελήφθησαν στη Δυτική Βιρτζίνια το Σάββατο, καθώς επιχείρησαν μια τρίτη ανταλλαγή.

Καθ 'όλη τη διάρκεια των μηνών αλληλογραφίας τους, ο Τόεμπ ήταν αρχικά δύσπιστος για τον πράκτορα και δίσταζε να συναντήσει την επαφή του φοβούμενος την περίπτωση παγίδας. Ο πράκτορας μπόρεσε να τον κερδίσει με πειθώ και κανονίζοντας ένα "σήμα" από την πρεσβεία της ξένης χώρας το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης. Δεν αποκαλύφθηκε ποια μορφή πήρε αυτό το σήμα ή πώς το FBI το κανόνισε με την εν λόγω χώρα.

Ο Τόεμπ φάνηκε να έχει ένα ρομαντικό όραμα για την πώληση κρατικών μυστικών. Συζητώντας για το πώς μπορεί αυτός και η σύζυγός του να φύγουν τελικά από τις ΗΠΑ, είπε στον πράκτορα: «Μια μέρα, όταν θα είναι ασφαλές, ίσως δύο παλιοί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον σε ένα καφέ, να μοιραστούν ένα μπουκάλι κρασί και να γελάσουν για τις ιστορίες των κοινών τους κατορθωμάτων».

Το ζευγάρι έχει κατηγορηθεί για δύο αδικήματα που σχετίζονται με κατασκοπεία: Συνωμοσία για κοινοποίηση περιορισμένων δεδομένων και επικοινωνία περιορισμένων δεδομένων. 

* Πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail