Δισεκατομμύρια ευρώ θα κερδίσουν τα αφεντικά της Ενέργειας σε βάρος των φτωχών και των επιχειρήσεων

Tόσο καλά τα έχουμε καταφέρει, που οι πλούσιοι της Ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ακόμη και… κάρβουνα ή ξύλα) τρέχουν για να μη χάσουν την ευκαιρία να θησαυρίσουν ακόμη περισσότερο. Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά, όσα έχουν ακόμη κάποια λεφτά στην άκρη, τρέχουν να αγοράσουν πετρέλαιο για να μην ξεπαγιάσουν. Αυτή είναι η προστασία που τους προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και το Μαξίμου, με πρώτο τον πρωθυπουργό.

Από: Το Πάρον

Κανείς δεν ρωτάει, κύριε πρωθυπουργέ, πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος. Οι πενταροδεκάρες που δίνει η κυβέρνηση για την κάλυψη ενός μικρού ποσοστού της αύξησης των τιμών των καυσίμων είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν φτάνουν για να έχει η κάθε οικογένεια την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου που χρειάζεται στο σπίτι, στο διαμέρισμα όπου μένει, ώστε να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το κρύο, που ήδη έχει αρχίσει να έρχεται.

Κάποια νοικοκυριά που είχαν στην άκρη ένα ποσό για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες (αρρώστια, αναδουλειά) θα καταφέρουν να μη μείνουν γυμνά στη θύελλα της ληστείας από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Και αυτό φάνηκε την εβδομάδα που πέρασε, όταν πολλές οικογένειες αλλά και επιχειρήσεις έτρεξαν στα πρατήρια για να γεμίσουν τους καυστήρες τους, ώστε να αντέξουν στη διπλή επίθεση: από την εκτίναξη του κρύου, με τα χιόνια και τις πλημμύρες, και από την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (το πετρέλαιο θέρμανσης ήδη έχει φτάσει στην υψηλή τιμή του 1,17 ευρώ και οι προβλέψεις είναι ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο). Οι υπόλοιποι θα βάλουν δυο τρεις κουβέρτες παραπάνω και θα κάνουν οχυρωματικά έργα για να μην πάρουν οι χείμαρροι το σπίτι που με πάρα πολλές θυσίες κατάφεραν να χτίσουν ή να αγοράσουν.

Όλες εκείνες οι οικογένειες που δεν έχουν δεκάρα στην άκρη πώς θα αντέξουν στην παγωνιά, στην πλημμύρα, στη θύελλα του κρύου, κύριε πρωθυπουργέ; Το Μαξίμου θα γέμισε ήδη τις δεξαμενές του. Και ασφαλώς και οι υπουργοί σας.

Τα φτωχά νοικοκυριά, που έχουν ανέργους στην οικογένεια και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να ζουν, πώς θα αντέξουν όταν οι καυστήρες θα είναι άδειοι και ίσως να μην έχουν ούτε κάρβουνα για το μαγκάλι;

Φταίνε τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις που δεν τους περισσεύουν λεφτά; Ή εκείνοι που μοιράζουν από δω κι από κει λεφτά στους φίλους και στους υποστηρικτές της κυβέρνησης;

Σε δόσεις…
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, υπάρχει η σκέψη στο Μαξίμου, όταν τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, για να μην υπάρξουν διακοπές να δοθεί η δυνατότητα της πληρωμής σε δόσεις: «Για να μη μείνει κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης».

Κι άλλο «χαράτσι»!
Σύμπτωση; Την ώρα που στα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά δεν περισσεύουν λεφτά για να πληρώσουν το… καπέλο στο ρεύμα, καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν σε ετήσια βάση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Σε τετραμηνιαία βάση, η χρέωση ΥΚΩ αρχίζει από 6,90 ευρώ η μεγαβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 1.600 κιλοβατώρες, πηγαίνει στα 50 ευρώ για καταναλώσεις μέχρι 2.000 κιλοβατώρες και φτάνει μέχρι τα 85 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες!
Πλήρωνε, κορόιδο λαέ…

ΥΓ.1: Πού… πέταξαν οι τιμές στην ενέργεια; Στα ύψη: Του φυσικού αερίου διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει κατά 45% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται ακόμη και προς 20 λεπτά η κιλοβατώρα!
ΥΓ.2: Για το 2022, σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε 7,049 δισ. ευρώ έναντι 6,471 δισ. ευρώ φέτος και 6,3 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση του Νικόλαου Φαραντούρη, καθηγητή της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail