Δεσμευτικές για την Τουρκία οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τις κατεχόμενες περιουσίες

Σε γραπτή παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία κατάγγειλε την παράνομη μεταβίβαση από το ψευδοκράτος στην Τουρκία, μεγάλου τεμαχίου κατεχόμενης γης, η Επιτροπή σε απαντητική της επιστολή επισημαίνει την υποχρέωσή της, βάσει σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, να μεριμνά ώστε, κατά την εφαρμογή των δράσεων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στα κατεχόμενα, «να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Συγκεκριμένα, με γραπτή παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης είχε καταγγείλει στην Ευρ. Επιτροπή ότι το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε στην «πρεσβεία» της Τουρκίας μεγάλο τεμάχιο γης το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρ. Επιτροπή να εξακριβώσει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω τεμαχίου, αφού όπως αναφέρει δηκτικά, αυτό παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο. 

Επιπλέον, ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιαίτερα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Ευρωπαίων Κύπριων πολιτών βάσει των αρχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και του ΕΔΑΔ.

Η αρμόδια Επίτροπος κ. Ferreira, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανταποκρινόμενη στην παρέμβαση του κ. Μαυρίδη ανέφερε ότι «η Επιτροπή μεριμνά ώστε, κατά την εφαρμογή των δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του κανονισμού του Συμβουλίου (για τα κατεχόμενα), να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας». 

Η Επιτροπή σημειώνει ότι για το εν λόγω τεμάχιο γης, η ιδιοκτησία του παραμένει αδιευκρίνιστη και επιπλέον επισημαίνει ότι «οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ακίνητά τους στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης και, εν ευθέτω χρόνω, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)», τονίζοντας ότι «οι οριστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης. Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail