Ο Ερντογάν της Τουρκίας δεν κοιμάται καλά λόγω μιας χούφτας νικητών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι αδιανόητο ότι η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας παραμένει η ίδια ενώ ολόκληρος ο κόσμος αλλάζει και η διπλωματία, το εμπόριο και οι διεθνείς σχέσεις υφίστανται δραματικούς μετασχηματισμούς.

Dmitry Sudakov - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απροθυμία να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα για αλλαγή υποδηλώνει «επίμονες προσπάθειες διατήρησης του status quo που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (χώρες)», αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο: Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός. Στο βιβλίο, ο Ερντογάν έδωσε έμφαση σε ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής, ιδίως στην αδικία, τη μεταναστευτική κρίση, τη διεθνή τρομοκρατία, την ισλαμοφοβία, τις διακρίσεις και τα διπλά μέτρα και μέτρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε στο βιβλίο πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα μέσω θεσμών που βασίζονται στις απαιτήσεις του παρελθόντος. Τέτοιοι θεσμοί, τόνισε, δημιουργούν νέα προβλήματα.

Η Γαλλία αντιδρά στην πρωτοβουλία του Ερντογάν

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε την πρόταση Ερντογάν για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκπρόσωποι του γαλλικού υπουργείου υπενθύμισαν πως το Παρίσι υποστήριξε την ιδέα επέκτασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόσο σε μόνιμα όσο και σε μη μόνιμα μέλη.

Το 2016, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν απέκλεισε την ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και αποκτήσει μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων κρατών μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η μεταρρύθμιση «θα πρέπει να απολαμβάνει τη μέγιστη υποστήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Σαφρόνκοφ, η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση της εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το εύλογο όριο του μέγιστου αριθμού μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — λίγο πάνω από 20 για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του έργου του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Σβετλάνα Ζούροβα, Ρωσίδα βουλευτής, Ολυμπιονίκης, πρώτη αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, πιστεύει ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν θέλει να ανακτήσει την επιρροή και τα εδάφη που έχασε η Τουρκία τον περασμένο αιώνα.

Υπέθεσε ότι στον Τούρκο ηγέτη δεν άρεσε η διαίρεση της Ευρώπης.

    «Φυσικά, σε κάποιο σημείο της ιστορίας η Τουρκία είχε πολύ μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη και στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα των πολέμων, ακόμη και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία είχε χάσει αυτή την επιρροή», δήλωσε η Ζούροβα στο ura.ru.

Επιπλέον, η βουλευτής βρήκε περίεργο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε μια τέτοια δήλωση για τους νικητές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 76 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail