«Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας»: Ο Σταρένιος ήταν κομμουνιστής και κυνηγημένος από την Χούντα

Σαν σήμερα πέθανε ο εθνικός τηλεοπτικός «καταδότης» και «φίλος των Γερμανών» Δήμος Σταρένιος, που στην πραγματική ζωή ήταν ρομαντικός Κομμουνιστής και στιγματισμένος από την Χούντα.

Από: gazzetta.gr

Από πολλούς ηθοποιούς θα έχετε ακούσει για κόντρα ρόλους, το να υποδύονται κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι, αλλά πιστέψτε μας, με αυτό που έχει κάνει στην επαγγελματική του καριέρα ο Δήμος Σταρένιος, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1983 σε ηλικία 74 ετών, κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί.

«Καταδότης» στις ταινίες


Εξηγούμαστε και θα καταλάβετε επακριβώς το εννοούμε… Ο Δήμος Σταρένιος ήταν ο εθνικός τηλεοπτικός «ρουφιάνος», ο «καταδότης», ο «φίλος των Γερμανών». Πολλοί θα τον θυμάστε στις ταινίες που έπαιζε δεύτερους ρόλους και κυρίως έκανε τον «κακό», τον τοκογλύφο ή τον καταδότη. Άλλωστε είναι ξακουστή η ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι ήρθανε», στην ταινία «Η Χαραυγή Της Νίκης».
 
Ρομαντικός Κομμουνιστής στη ζωή

Ο Δήμος Σταρένιος ήταν όμως… κόντρα ρόλος στην πραγματική ζωή. Ήταν αριστερός! Ρομαντικός κομμουνιστής, ο οποίος μάλιστα βοηθούσε τόσο το ΚΚ εσωτερικού όσο και το ΚΚΕ, που είχαν διασπαστεί. Πίστευε και ήλπιζε μάλιστα πως κάποια στιγμή θα ενώνονταν και θα γίνονταν ένα.

Κατέρρευσε επί σκηνής από την πείνα

2
Ο Δήμος Σταρένιος δεν «έζησε« την κατοχή μέσα από τις ταινίες, όπου βρισκόταν στο πλευρό των Γερμανών. Έζησε (για τα καλά) την κατοχή, στην πραγματικότητα. Μπορεί να γεννήθηκε στο Κάιρο από Αιγυπτιώτες γονείς το 1909, οι οποίοι ήταν ευκατάστατοι, αλλά στα χρόνια της κατοχής πέρασε δύσκολα. Από την πείνα μάλιστα είχε καταρρεύσει επί σκηνής.

Βρισκόταν στο θέατρο για την παράσταση «Απόψε θα γελάσουμε», όπου κατέρρευσε μετά από μια σκηνή από την πείνα. Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα, καθώς πίστεψε πως ήταν μέρος του σεναρίου, άλλωστε ήταν κωμωδία, ωστόσο δεν είχε αντέξει άλλο την αδυναμία από την πείνα. Τον πήγα στο σταθμό πρώτων βοηθειών και την επόμενη μέρα ήταν κανονικά πάνω στην σκηνή. Και πάλι όμως νηστικός.

Στιγματισμένος από την Χούντα

2

Η αριστερή του δράση ήταν τόσο γνωστή, που την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών, του είχε απαγορευτεί να παίζει σε θέατρο και κινηματογράφο, ενώ είχαν απαγορεύσει ακόμα και την αναφορά του ονόματός του. Ο Φρέντυ Γερμανός όμως το είχε πει κάποια στιγμή και η Χούντα αποφάσισε να το «κόψει». Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία τότε δεν ήταν αρκετή, οπότε αντί να κόψουν τη σκηνή έκοψαν τη φωνή του στο σημείο που έλεγε το όνομά του.!

2

Η κορυφαία του ερμηνεία ήταν στη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το 1975, στον ρόλο του Γερό-Λαδά, δηλαδή του «τσιγκούνη».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail