Το λάθος όσων έλεγαν ότι η Ρωσία είναι μια ξοφλημένη Δύναμη

en.kremlin.ru
Όλοι εκείνοι που έλεγαν κατά καιρούς ότι η Ρωσία είναι μια ξοφλημένη Δύναμη, ότι η οικονομία της έχει το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας, και ότι ξεμένει πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην τεχνολογική και οικονομική κούρσα προς το μέλλον, θα πρέπει να συνειδητοποιούν τώρα πόσο λάθος υπολογισμούς έκαναν. Και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ενεργειακός γίγαντας την κατατάσσει στους πολύ μεγάλους παγκόσμιους παίκτες. 

Από: capital.gr - Stirlitz

Αντιθέτως, η ενέργεια είναι η "αχίλλειος πτέρνα" της Κίνας και της ΕΕ όπως φαίνεται τώρα ξεκάθαρα. Η ενεργειακή κρίση που μόλις ξεκίνησε φαίνεται πως είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας πολυεπίπεδης σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας που δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα διαρκέσει, ποιες χώρες θα συμπαρασύρει, και τι παγκόσμια ζημιά θα προκαλέσει. Η στάση που θα κρατήσει η Ρωσία σ' αυτή τη σύγκρουση θα κρίνει εν πολλοίς και την έκβασή της. 

Ξαναζούμε κατά κάποιον τρόπο τα τέλη της δεκαετίας του 1930, με την κομμουνιστική Κίνα στη θέση της ναζιστικής Γερμανίας, και τις ΗΠΑ στη θέση της θαλασσοκράτειρας Βρετανίας. Η Κίνα επιδιώκει να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος που θεωρεί ότι διαπράχθηκαν σε βάρος της (απόσχιση της Ταϊβάν, απώλεια ελέγχου της Νότιας Σινικής Θάλασσας κ.λπ), και οι ΗΠΑ προσπαθούν να την περιορίσουν και να την αδρανοποιήσουν για να μην διαταραχθεί το status quo στον Δυτικό Ειρηνικό. 

Όπως ο Στάλιν τη δεκαετία του 1930, έτσι και ο Πούτιν τώρα φλερτάρει και με τους δύο αντιμαχόμενους προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και χρήμα, και να επωφεληθεί από την αμοιβαία φθορά τους. Η τελική επιλογή που θα κάνει όμως η Ρωσία δεν μπορεί να είναι άλλη από το συνταχθεί με τη Δύση, επειδή τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με εκείνα της Κίνας και πρέπει υποχρεωτικά να ψαλιδίσει τις κινεζικές ηγεμονικές φιλοδοξίες αν θέλει να κρατήσει υπό τον έλεγχό της την Ανατολική Σιβηρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail