Η στρατηγική της Ρωσίας για την Αρκτική στοχεύει στην εγγύηση της ανάπτυξης

Ιστορικά, η Αρκτική ήταν μια ρωσική ζώνη. Ως μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο, η Ρωσία τείνει να επεκτείνει την προβολή της σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές, εδραιώνοντας έναν ευρύ περιφερειακό χώρο, στον οποίο περιλαμβάνεται ο Βόρειος Πόλος. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις στρατηγικές δυνατότητες της Αρκτικής, αναζητώντας προβολή ισχύος σε άλλες ζώνες, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Τώρα, ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να επιδεικνύουν όλο και πιο επιθετική και αντιδιπλωματική συμπεριφορά όσον αφορά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία-και αυτό πλέον αντικατοπτρίζεται στην πολιτική της Αρκτικής.

Lucas Leiroz - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Αρκτική αυξάνεται εδώ και μερικά χρόνια, με τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή να αποτελούν ένα από τα κύρια σημεία της κυβέρνησης Τραμπ. Από αυτή την άποψη, ο Μπάιντεν συμπεριφέρθηκε ως ένας αποτελεσματικός διάδοχος του Ρεπουμπλικάνου, διατηρώντας τον Βόρειο Πόλο ως μία από τις κυβερνητικές προτεραιότητες της χώρας. Η δικαιολογία για τόσες επενδύσεις από την Ουάσινγκτον - ικανή να ενταχθεί σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους - είναι απλή: να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη αρκτική δύναμη.

Η Μόσχα έχει αξιοποιήσει καλά το οικονομικό πλεονέκτημα της ιστορικής της παρουσίας στην Αρκτική. Με τη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής και της τήξης των παγετώνων, πολλές περιοχές που ήταν προηγουμένως εντελώς απρόσιτες για τον άνθρωπο έχουν ανακαλυφθεί και σε αρκετές από αυτές τις ζώνες υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Η εξερεύνηση πετρελαίου της Αρκτικής της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο σενάριο οικονομικής ευημερίας από το οποίο οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν εξαρτηθεί εξαιρετικά. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ουάσινγκτον. Σε ένα μόνο μήνα -Ιούνιος 2021 -η Μόσχα έστειλε 25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ουάσιγκτον. Είναι ενδιαφέρον πως η Ρωσία εξακολουθεί να υφίσταται κυρώσεις των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, με την αμερικανική κυβέρνηση να επιμένει σε μια αντι-διπλωματική ατζέντα.

Με τη Ρωσία να έχει στρατιωτικό στόλο στην Αρκτική πολύ μεγαλύτερο από κάθε δυτική χώρα και με αποτελεσματική δομή εξερεύνησης πετρελαίου που παράγει πλούτο, η Ουάσινγκτον βλέπει το γεωπολιτικό της αντίπαλο ως μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή. Για την αμερικανική κυβέρνηση, η ανάγκη διαπραγμάτευσης πετρελαίου με τη Ρωσία ακούγεται σαν πραγματική συμφορά-όχι μόνο λόγω της έλλειψης αυτάρκειας πετρελαίου, αλλά επίσης-και κυρίως-λόγω του γεγονότος πως η Ρωσία είναι ο εταίρος. Υπό αυτήν την έννοια, οι ΗΠΑ αντί να χαλαρώσουν τις διμερείς εντάσεις και να επιδιώξουν μια πιο σταθερή και ειρηνική συνεργασία, επενδύουν όλο και περισσότερο σε επιθετικές κυρώσεις και μέτρα, κάτι που είναι απολύτως παράλογο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσουν στρατηγικές για να «περιορίσουν» τη ρωσική παρουσία στην Αρκτική και η αμερικανική αμυντική βιομηχανία λαμβάνει τεράστιες επενδύσεις στην κατασκευή παγοθραυστικών πλοίων, υποβρυχίων και άλλου εξοπλισμού που θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Διεθνώς, ο Καναδάς είναι πλήρως ενσωματωμένος στην αμερικανική στρατηγική, ενώ η ΕΕ προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική, αλλά ενώνει δυνάμεις με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, εκθέτοντας τη Ρωσία ως «κοινό εχθρό». Στο ίδιο πνεύμα, η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες βλάπτουν κάθε χώρα που διαπραγματεύεται με τη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ). 

Όμως, σε αντίθεση με τον δυτικό λόγο, η ρωσική στρατηγική στην Αρκτική δεν έχει καμία «επικίνδυνη» όψη, που σχηματίζεται από σχέδια συγκράτησης συγκρούσεων και ενθάρρυνσης του πολυμερούς διαλόγου. Η πρόοδος της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου έφερε οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην ίδια τη Δύση. Περισσότερο από το 75% του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Εσθονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Η Μόσχα προμηθεύει επίσης περισσότερο από το 30% του πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Ρωσία έχει αποδείξει την προθυμία της να συνεργαστεί με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόσβαση στην Αρκτική, προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρεία και αποτελεσματική πλατφόρμα εξερεύνησης - η οποία αποτρέπεται ακριβώς από την ύπαρξη κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του εμπορίου εξερεύνησης πετρελαίου εξοπλισμό με τη Ρωσία. Πράγματι, ο τομέας της ενέργειας-τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο-υπήρξε το κλειδί για μια ολοένα αυξανόμενη ολοκλήρωση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αποτελώντας έναν αληθινό δρόμο για ειρηνικές, διπλωματικές και σχέσεις δημιουργίας πλούτου. Είναι η ίδια η Δύση που βλάπτει αυτόν το δρόμο, επιμένοντας σε ξεπερασμένη αντιρωσική εμμονή.

Εκτός από τον οικονομικό τομέα, η Ρωσία ενθάρρυνε την ειρηνική στρατιωτική συνύπαρξη στην Αρκτική. Για παράδειγμα, η κινεζική παρουσία στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτη, παρόλο που η Αρκτική είναι μια περιοχή επιρροής που παραδοσιακά συνδέεται με τη Ρωσία. Και οι ίδιες οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έγιναν ανεκτές, παρά τον αγώνα εξοπλισμού που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Επί του παρόντος, καμία χώρα δεν πλησιάζει τα επίπεδα του ρωσικού βόρειου στόλου, γεγονός που εμποδίζει τη Μόσχα να λάβει επιθετική ή αντιδραστική στάση, επιτρέποντας μεγαλύτερη δέσμευση για τη διατήρηση της ειρήνης - κάτι που, προφανώς, δε συμμερίζονται οι δυτικές χώρες.

Στην πραγματικότητα, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η διεθνής κοινωνία είναι η αύξηση της πολυμερούς διπλωματίας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν τις κυρώσεις, οι οποίες θα ενθάρρυναν το εμπόριο εξοπλισμού και θα μείωναν τις τιμές του πετρελαίου. Με την ίδια έννοια, οι εθνικές στρατηγικές που στοχεύουν στην Αρκτική πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της στρατιωτικής κατοχής, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή μιας διεθνούς πλατφόρμας ανάπτυξης στον Βόρειο Πόλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail