Ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει την..."ανατροπή" του Κ. Μητσοτάκη

Θα τολμήσει τη διαγραφή του ο Πρωθυπουργός;

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Σε προ ημερών άρθρο μου επεσήμανα ιδιαίτερα ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δέχεται συνεχή εσωκομματικά χτυπήματα από τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τις θέσεις του και τις απόψεις του επί εθνικών θεμάτων. Μια έντονη κριτική που φτάνει τα όρια της αμφισβήτησης, της ανεπάρκειας ικανότητας, αλλά και της επικινδυνότητας στη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων από τον Πρωθυπουργό.


Καραμανλής και ιδιαίτερα ο Σαμαράς “πετούν το γάντι” στον Πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα…

Ιδιαίτερα δε και πιο ξεκάθαρα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω δυο συνεντεύξεών του στα “Νέα” και την “Καθημερινή” σε αυτόν τον χρόνο, που λογίζονται ως κυβερνητικές εφημερίδες.

Σε αυτές εκφράστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τον Αντώνη Σαμαρά, των δεδηλωμένων δηλαδή θέσεων του Πρωθυπουργού.

Όπως:

Με “πειρατές” συζήτηση δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα. Αφού θεωρεί ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω αυτής της επιχειρηματολογίας, ότι κακώς ξεκίνησαν διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπιών της Ελλάδος και της Τουρκίας (ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο), από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα αλλάξει ποτέ πολιτική και διπλωματική πλεύση, παραμένοντας πάντα πιστός σε ότι περιλαμβάνει η “γαλάζια Πατρίδα” του.

Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς είναι αντίθετος για προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου αυτό να μας λύσει τις διαφορές που προβάλλει μόνο η Τουρκία.

Αφού τα σύνορα της Ελλάδος (χερσαία και θαλάσσια) αναγνωρίζονται από όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες και άρα δεν υπάρχει καμιά διαφορά που θα λύσει το ΔΔΧ.

Εθνική θέση του Αντώνη Σαμαρά και με την οποία συμφωνούν οι επαΐοντες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Είναι λοιπόν εξόχως επικίνδυνος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που σε προχθεσινή συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ ισχυρίστηκε πως θα πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να κάνουν “αμοιβαίες υποχωρήσεις”.

Αυτή είναι μια εξόχως αντεθνική θέση που εκφράζεται από Έλληνα Πρωθυπουργό και είναι “βούτυρο στο ψωμί” του Ρ. Τ. Ερντογάν, προκειμένου να συνεχίσει την επεκτατική πολιτική του κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς

Όπως επίσης ο Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε ευθαρσώς, ότι εάν έλθουν στη Βουλή προς κύρωση οι τρεις εφαρμοστικοί νόμοι (ή πρωτόκολλα συμφωνίας, ή μνημόνια συνεργασίας) των Σκοπίων, που νομιμοποιούν απόλυτα την ενδοτική “Συμφωνία των Πρεσπών”, εκείνος θα καταψηφίσει.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχώς τρενάρει αυτήν την κύρωση και γι΄ αυτό είχε κάνει έξαλλη την Άνγκελα Μέρκελ.


Ξένο σώμα στη “γαλάζια παράταξη” ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Αλλά η πολιτική ρήξη των τριών ανδρών φάνηκε και στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου Καραμανλής – Σαμαράς προσήλθαν “αλαμπρατσέτα”, κάτι που ποτέ δεν έχει συμβεί κατά το παρελθόν από πρώην Πρωθυπουργούς. Οι οποίοι δεν αντάλλαξαν μια ματιά με τον Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό το γεγονός από μόνο του, σηματοδότησε πολλές συζητήσεις από τη στιγμή που οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί έχουν διατυπωμένη αντίθετη θέση με τον Πρωθυπουργό στα εθνικά θέματα.

Ταυτόχρονα το γεγονός πως Καραμανλής – Σαμαράς επευφημήθηκαν έντονα, με ισχυρά χειροκροτήματα, από το παρευρισκόμενο πλήθος στο Βελλίδειο, λέει πάρα μα πάρα πολλά και βέβαια ενόχλησε βαθύτατα το Μαξίμου. Ιδιαίτερα όμως ενόχλησαν οι επευφημίες της νεολαίας της ΝΔ στο Συνεδριακό Κέντρο προς τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς.

Έτσι πλέον δεν μπορεί σίγουρα να νουθετηθεί, αλλά ούτε να ρυμουλκηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την κατεύθυνση που πάντα εξέφραζε τους Προέδρους της ΝΔ και τους Πρωθυπουργούς αυτής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα” στην “γαλάζια παράταξη”.


Δε θα γίνει “Ποτάμι” η ΝΔ…

Ωστόσο το “αντάρτικο” του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έμεινε μόνο στα εθνικά θέματα. Επεκτάθηκε και στα εσωκομματικά και τις επιλογές του Πρωθυπουργού για την στελέχωση της κυβερνήσεώς του.

Αλλά καλύτερα να σας γνωρίσω, τι ακριβώς ανάρτησε στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 η εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Και έχουν πολύ μεγάλη αξία τα όσα παρακάτω θα διαβάσετε, αφού τα “Παραπολιτικά” είναι μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα, με τον τίτλο:

«Αιχμές Σαμαρά για τη διεύρυνση της ΝΔ: “Η ΝΔ δεν είναι Ποτάμι”» τα “Παραπολιτικά” αναφέρουν:

«Μιλώντας στην εφημερίδα “τα Νέα”, ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ασκήσει βέτο μετά τις “φιέστες” του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας συνολικά για τα Ελληνοτουρκικά.

Ποια εξομάλυνση; Ξεχάσατε τις συνεχείς NAVTEX όλο το καλοκαίρι; Τις προκλήσεις τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Τις συνεχείς δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου επιχειρούν να αλλάξουν (…). Το σημαντικότερο για εμένα όμως είναι οι “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο που μετατρέπεται πια σε ενισχυμένη στρατιωτική βάση των Τούρκων. Η Άγκυρα τόλμησε να παραβιάσει τα δύο μοναδικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει (…). Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα. Πρώτον θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας (…). Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε ίσως να θέσουμε. Δεύτερον θα έπρεπε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ όπως παλαιότερα είχαν κάνει άλλες χώρες».

Για τον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε ως εξής:

«Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του. Όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διότι σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται και ένα “μήνυμα”, υπάρχει συμβολισμός. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στείλει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη…».

Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι “στις εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή του μεταξύ άλλων στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες. Ταυτόχρονα έδωσε καθαρή εντολή στη ΝΔ για εκκαθάριση των σκευωριών του ΣΥΡΙΖΑ και για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η μεσαία τάξη. Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”. Αλλά όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση”, λέγεται “μετατόπιση”. Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού”, δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα. Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάσης σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους από όσους προσελκύεις».

Για την κοινή είσοδο του με τον Κώστα Καραμανλή στο Βελλίδειο στη ΔΕΘ ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε λέγοντας τα εξής:

«Κοιτάξτε, εδώ έφτασε κάποιος άνθρωπος που κατέχει σημαντική θέση να μας πει ότι η ποίηση του Ελύτη... χτυπάει την Εκκλησία. Περνάμε λοιπόν, μια περίοδο αμφισβήτησης απ’ όλους και για όλα... Σε αυτό που με ρωτήσατε, λοιπόν: Πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν. Όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι».


Ισχυρίστηκα μια εβδομάδα πριν τη συνέντευξη Σαμαρά, πως η ΝΔ έγινε “Ποτάμι”…

Ωστόσο να σας θυμίσω ότι μερικές ημέρες πριν την πολιτική παρέμβαση Σαμαρά στα “Νέα” έγραφα σε άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα:

«…Μέχρι την εκλογή στην προεδρία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί της “γαλάζιας παράταξης”, μπορεί να έκαναν πιο προοδευτικό το κόμμα, απλώνοντάς το ιδεολογικά και στο χώρο του Κέντρου, αλλά τη ΝΔ εξακολουθούσε να τη διακρίνει η συντηρητικότητα, η μετριοπάθεια, αλλά και ο ευρωπαϊκός δημοκρατικός πλουραλισμός, ως συνέπεια της ένταξης της Πατρίδος μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ωστόσο η κεντροδεξιά πλέον ΝΔ, εξακολουθούσε να συγκινεί την μεσαία αστική τάξη της ελληνικής κοινωνίας, αφού ήταν ο θεματοφύλακας όλων των ελληνικών παραδόσεων, προασπιστής της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ωστόσο όλα αυτά άλλαξαν με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρεία της ΝΔ και ακολούθως στην πρωθυπουργία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αργά αλλά σταθερά μετάλλαξε τη ΝΔ, μετατρέποντάς την σε έναν ιδεολογικό και πολιτικό αχταρμά, που δεν έχει αρχή και τέλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ εξελέγησαν με αυτοδυναμία, μετά από δέκα χρόνια συμμαχικών κυβερνήσεων. Ο οποίος άδραξε την ευκαιρία κοροϊδεύοντας και εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, υφαρπάζοντας την ψήφο του σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική περίοδο, όπου ο λαός μας έβραζε από αγανάκτηση για την “Συμφωνία των Πρεσπών” που υπέγραψε η “προοδευτική αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ (145 Βουλευτές) και κάποιοι άλλοι πολιτικοί Εφιάλτες (οκτώ τον αριθμό).

Την εποχή εκείνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, έσχιζαν τα ιμάτιά τους, υποσχόμενοι πως θα καταργήσουν την εμετική “Συμφωνία των Πρεσπών” που παραχωρούσε στους Σκοπιανούς, το όνομα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Μακεδονίας μας. Για τον λόγο αυτό συμμετείχαν σημερινοί Υπουργοί της ΝΔ στις λαοσυνάξεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας και κατά της “Συμφωνία των Πρεσπών”. Κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις και βγάζοντας “υπερήφανα” selfie με τα κινητά τους με Έλληνες πολίτες, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Όπως κάποιοι “υπερπατριώτες” σαν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ…».


Μιλάνε όλοι, μιλάει και η Ντόρα…

Δεν θα μπορούσε όμως, η εξαφανισμένη Ντόρα Μπακογιάννη το τελευταίο διάστημα από το πολιτικό προσκήνιο, να μην απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά. Έτσι στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter έγραψε:

«Η πολιτική ιστορία της παράταξής μας είναι γνωστή. Όποτε η παράταξη αυτή διευρύνθηκε έγινε κυβέρνηση με μεγάλα ποσοστά. Όποτε συρρικνώθηκε έγινε αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που εκφράζει όλους τους νεοδημοκράτες, Αλλά και την πλειοψηφία των Ελλήνων».

Η δική μας απάντηση όμως, στην κ. Μπακογιάννη που προσπαθεί να κάνει το μαύρο – άσπρο:

Η ΝΔ έχει εδώ και χρόνια διευρυνθεί στο Κέντρο, εξ ου και λέγεται Κεντροδεξιά. Δεν περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να την βαφτίσει.

Σήμερα όμως, επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση με την φιλελεύθερη ΝΔ, αλλά έχει εξελιχθεί σε νέο “Ποτάμι”, με εθνομηδενιστές και διεθνιστές. Ένας πολιτικός αχταρμάς.

Η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές του 2019 έγινε αυτοδύναμη μετά από 10 χρόνια συμμαχικών κυβερνήσεων, ως κεντροδεξιά που έλεγε πως σέβεται Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια.

Σήμερα το νέο “Ποτάμι”, δηλαδή η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δημοσκοπικά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και τα χειρότερα δεν έχουν έλθει για την πρώην “γαλάζια παράταξη”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail