Μια ακόμη άδεια για τον σταθμό του Ακκούγιου - Το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο

Freepen.gr - Το συμβούλιο της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια συμφώνησε να εκδώσει άδεια κατασκευής για τη μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Akkuyu Nuclear JSC. Η έκδοση αυτής της άδειας σημαίνει ότι μπορούν πλέον να ξεκινήσουν όλες οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης που αφορούν τη Μονάδα 4, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πυρηνικής ασφάλειας.

Η τεκμηρίωση αδειοδότησης υποβλήθηκε στην Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NDK) στις 12 Μαΐου 2020. Ως μέρος της αίτησης, η Akkuyu Nuclear JSC υπέβαλε αντίγραφο της Προκαταρκτικής Έκθεσης Ανάλυσης Ασφαλείας (PSAR) και αντίγραφο της Ανάλυσης Πιθανοτήτων (PSA) για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, καθώς και μια σειρά άλλων εγγράφων που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία της μονάδας ισχύος που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η άδεια κατασκευής για τη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού Akkuyu εκδόθηκε μετά από αξιολόγηση των εγγράφων αδειοδότησης από το Συμβούλιο της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών. Η άδεια επιτρέπει την έναρξη κατασκευής του αντιδραστήρα και της νησίδας του στροβίλου της μονάδας.

«Η απόκτηση της άδειας κατασκευής της Μονάδας 4 είναι ένα σημαντικό στάδιο της υλοποίησης του έργου. Πρώτα και κύρια, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τόσο τους Τούρκους όσο και τους Ρώσους συναδέλφους μας που συμμετείχαν στην υποβολή αίτησης για αυτό το σημαντικό έγγραφο. Έχοντας λάβει την άδεια κατασκευής για τη Μονάδα 4, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή του πυρηνικού μας σταθμού τεσσάρων μονάδων και, ως εκ τούτου, επιβεβαιώσαμε την ασφάλεια, τηn εις βάθος ανάπτυξη, τη συνάφεια και τη μοναδικότητα του έργου μας. Τούρκοι συνάδελφοι στη Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών. Είμαστε πλέον έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε εργασίες και στις τέσσερις μονάδες ισχύος. Στις αρχές του επόμενου έτους, θα ξεκινήσουμε την κατασκευή της θεμελιώδους πλάκας των κτιρίων των πυρηνικών νησιών», δήλωσε η Anastasia Zoteeva, Γενική Διευθύντρια της Akkuyu Nuclear JSC.

Πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, πραγματοποιήθηκαν προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών ερευνών και λακκοειδών στο εργοτάξιο της Μονάδας 4 βάσει περιορισμένης οικοδομικής άδειας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2021. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η κατασκευή της τσιμεντένιας βάσης των πλακών θεμελίωσης των κτιρίων του αντιδραστήρα και του στροβίλου αναμένεται να ξεκινήσει. Στη συνέχεια θα ενισχυθούν οι πλάκες θεμελίωσης.

Η διαδικασία αδειοδότησης για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας περιελάμβανε την απόκτηση περίπου 120 διαφορετικών αδειών και εγκρίσεων από διάφορες τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, όλες οι βασικές άδειες και άδειες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης εκτίμησης θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των αδειών κατασκευής μονάδων ισχύος και της άδειας λειτουργίας του Eastern Cargo Terminal έχουν ήδη εκδοθεί.

Στο μέλλον, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών θα πρέπει να αξιολογήσει τις αιτήσεις για άδειες για άνοιγμα και θέση σε λειτουργία, φόρτωση καυσίμων και διαπίστευση προσωπικού για καθεμία από τις τέσσερις υπό κατασκευή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ΠΝ.

Σήμερα, το εργοτάξιο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu είναι το μεγαλύτερο πυρηνικής κατασκευής στον κόσμο. Το εργοτάξιο του NPP συγκεντρώνει 12.000 εργαζόμενους κάθε μέρα, καθώς και πάνω από 1.000 μονάδες κατασκευαστικού εξοπλισμού και οχημάτων και 70 γερανούς. Όλες οι εργασίες εκτελούνται σε στενή συνεργασία και υπό την επίβλεψη τουρκικών κυβερνητικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων υπηρεσιών επιθεώρησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail