«Ξαναγράφεται» ο νέος ΕΝΦΙΑ - Τα σενάρια για τις αλλαγές με το ίδιο αποτέλεσμα

bici / pixabay
Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η 18μελής ειδική ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να τη λύσει γράφει-σβήνει τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και παράλληλα «τρέχει» διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα και τα εξής δεδομένα:

Από: newsbomb.gr

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς αναμένεται να αποδώσει και ο ΕΝΦΙΑ του 2021.

Θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν λιγότερο συγκριτικά με το 2021 και κάποιοι περισσότερο.

Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας της τάξης των 50.000-60.000 ευρώ το καθένα θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να «ξεφουσκώνει» το επόμενο έτος λόγω της συγχώνευσης του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει το 2022 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, άνω των 200.000-250.000 ευρώ το καθένα, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Θα υπάρξει ελάφρυνση για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 200.000 ή 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

  • Κατάργηση του καθεστώτος για τον τρόπο και τα κλιμάκια υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως 1,15% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.
  • Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail