ΑΝΑΛΥΣΗ - Ο Ερντογάν επιδιώκει αμυντικές συμφωνίες στην Αφρική

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τρεις αφρικανικές χώρες την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στο εσωτερικό, με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας να καλεί τους γραφειοκράτες να αντιταχθούν στις παράνομες εντολές της κυβέρνησης Ερντογάν.

turkishminute.com - Τουρκμέν Τερζί - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ερντογάν έφτασε την περασμένη Κυριακή στο έθνος της Νότιας Αφρικής την Αγκόλα για το πρώτο σκέλος της περιοδείας του σε τρεις χώρες, ακολουθούμενο από το Τόγκο την Τρίτη και τη Νιγηρία την Τετάρτη. Υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια Που αφορούν στην ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία και την εξόρυξη με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε δηλώσει: «Δεν είσαι υπηρέτης της οικογένειας του Ερντογάν αλλά έντιμος δημόσιος υπάλληλος αυτού του [τουρκικού] κράτους. Αυτό είναι το τελευταίο μου μήνυμα. Από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου θα είστε επίσης υπεύθυνοι για όλη την υποστήριξή σας στις παράνομες εντολές αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτή τη βρώμικη δουλειά λέγοντας: «Με διέταξαν να το κάνω».

Ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την αναχώρησή του για την Αγκόλα υπέδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου διέπραξε έγκλημα προτρέποντας τη γραφειοκρατία να αντιταχθεί στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν τέθηκαν για άλλη μια φορά αφού συμβουλευόταν σημειώσεις για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο Ερντογάν, ωστόσο, φαινόταν πιο υγιής στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αγκόλας τη Δευτέρα. «Αισθάνομαι ευλογημένος που βρίσκομαι μαζί σας σε αυτό το κοινοβούλιο. Έχουμε 6.000 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ μας, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα μεταξύ καρδιών. Η επίσκεψή μου έχει ιστορική σημασία καθώς είμαι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Αγκόλα. Το αποτέλεσμα της συνέργειας που θα δημιουργηθεί από τη συνεργασία της Αγκόλα, μιας σημαντικής χώρας στην Υποσαχάρια Αφρική, και της Τουρκίας, που είναι η γέφυρα που συνδέει τις ηπείρους της Ασίας και της Ευρώπης, θα γίνει αναμφίβολα αισθητή σε μια πολύ ευρεία γεωγραφία». 

Ο Ερντογάν ανέφερε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «που είχαν μια αιματηρή ιστορία» και τώρα προσπαθούν να επωφεληθούν από την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμανε περαιτέρω πώς αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των αφρικανικών χωρών παρά τα εκατομμύρια ζωές που θυσιάστηκαν για την επίτευξη της ελευθερίας στην ήπειρο. Υποστήριξε πως η Τουρκία απορρίπτει τη δυτικοκεντρική οριενταλιστική προσέγγιση απέναντι στην αφρικανική ήπειρο. «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε όγκο εμπορίου 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στη βελτίωση της υποδομής της Αγκόλας και έχουμε εκτεταμένες ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας. Το Οικονομικό και Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Αφρικής III στις 21-22 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη θα βοηθήσει στη βελτίωση των δεσμών της Τουρκίας με την Αφρική και φυσικά με την Αγκόλα».

Ο δεύτερος σταθμός του Ερντογάν στην περιοδεία του στην Αφρική ήταν το Τόγκο, μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αγκόλα. «Η πρεσβεία μας στη Λομέ λειτουργεί από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους και ελπίζουμε πως το Τόγκο θα ανοίξει σύντομα την πρεσβεία του στην Άγκυρα. Φτάσαμε σε όγκο εμπορίου 148 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και οι τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να κάνουν υποδειγματικές επενδύσεις στον τουρισμό, τη γεωργία, την ενέργεια και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες του Τόγκο. … Η Τουρκία και το Τουρκικό Συμβούλιο θα δωρίσουν εμβόλια για τον COVID-19 στο Τόγκο, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Λιβερία. Η Τουρκία είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής και ασφάλειας συνεργασίας με το Τόγκο για να αποτρέψει την διείσδυση της τρομοκρατίας στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Τόγκο Faure Gnassingbé.

Ο Ερντογάν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari μετά τις συνομιλίες τους στην Abuja. Ο Μπουχάρι επαίνεσε την Τουρκία για την υποδοχή και τη φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων που διέφυγαν από τις συγκρούσεις, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν. «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας σε θέματα στρατιωτικής άμυνας και ασφάλειας με τη Νιγηρία, η οποία μάχεται ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, τις ένοπλες συμμορίες και την πειρατεία», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει αναγνωρίσει τη σημασία της Αφρικής και έχει αναγνωρίσει τις σχέσεις με την ήπειρο ως βασικό πυλώνα της εξωτερικής του πολιτικής. Στο πνεύμα της ενίσχυσης των σχέσεων με την ήπειρο, η Τουρκία ξεκίνησε μια «πολιτική προσέγγισης προς την Αφρική» το 2003. Η Τουρκία αύξησε τον όγκο του εμπορίου της με την Αφρική από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2003 σε 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ αύξησε τις πρεσβείες της από 12 2002 έως 43 το 2021.

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Abdullah Gül, ο οποίος επισκέφτηκε πολλές χώρες σε όλη την αφρικανική ήπειρο και φιλοξένησε την πρώτη Τουρκοαφρικανική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2008, ανέφερε επανειλημμένα πως η Τουρκία σχεδιάζει να ακολουθήσει μια ανθρωπιστική πολιτική για την Αφρική. Κεντρική θέση στις πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές του Ερντογάν στην Αφρική, ωστόσο, είναι η ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας και η προώθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συνόδευσε τον Ερντογάν στην περιοδεία του στην Αφρική, όπου ο Ερντογάν επέμεινε στην υπογραφή στρατιωτικών και αμυντικών συμφωνιών με αφρικανικά κράτη.

Το Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η Τουρκία πούλησε το drone Bayraktar TB2, που παράγεται από τουρκική εταιρεία που ανήκει στον Selçuk Bayraktar, γαμπρό του Ερντογάν, στην Αιθιοπία και το Μαρόκο. Το Κάιρο, από την άλλη πλευρά, έχει αντιταχθεί στις πωλήσεις drones της Τουρκίας στην περιοχή. Νιγηριανοί τελωνειακοί σε πολλές περιπτώσεις αναχαίτησαν παράνομες αποστολές όπλων από την Τουρκία στα λιμάνια της χώρας και ένας ανώτατος αξιωματούχος της Νιγηρίας, ο συνταγματάρχης Hameed Ali, έθεσε το θέμα στον Τούρκο πρεσβευτή στην Abuja το 2017.

Ο Ερντογάν έχει ήδη εδραιώσει σταθερά την παρουσία του στο Κέρας της Αφρικής αναπτύσσοντας στρατιωτικές σχέσεις με την Αιθιοπία και την Κένυα καθώς και ιδρύοντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Τουρκίας οπουδήποτε στον κόσμο. Ο Ερντογάν στοχεύει να δημιουργήσει ισχυρή παρουσία και στη Δυτική Αφρική, καθώς η περιοχή έχει πολύ μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ η Άγκυρα ακολουθεί φιλόδοξα μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται στο αντιγαλλικό αίσθημα στην περιοχή. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Αγκόλα Ζοάο Λουρένκο ζήτησε τουρκικής κατασκευής μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία πριν από τρεις μήνες. Η απώλεια εδάφους στο εσωτερικό δεν πτόησε τον Ερντογάν από το να κάνει κέρδη στην Αφρική μαζί με τους συναδέλφους του επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν λάβει σχεδόν όλους τους κρατικούς διαγωνισμούς στην Τουρκία και τώρα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Ερντογάν τόνισε στα μέσα ενημέρωσης του Τόγκο τη δέσμευσή του για την ήπειρο, λέγοντας: «Έχω πραγματοποιήσει 38 επισκέψεις σε 28 αφρικανικές χώρες και σκοπεύω να επισκεφτώ σύντομα μερικές από αυτές και θα επιστρέψω ξανά και ξανά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail