Η Κίνα θα δοκιμάσει την Αμερική στην Ταϊβάν. Τι θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν;

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Michael B. Jarmiolowski
Η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Κινέζικα πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν πάνω από 150 φορές την περασμένη εβδομάδα.

19fortyfive.com - Brent Sadler / Παρουσίαση Freepen.gr

Λαμβάνοντας υπόψη τα διακυβεύματα και τις μάλλον διφορούμενες διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια της Ταϊβάν, τι συμβαίνει όταν το Πεκίνο προσπαθεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ;

Ο ισχύων νόμος για τις σχέσεις με την Ταϊβάν δεν παρέχει καμία εγγύηση ή διασφάλιση μιας στρατιωτικής απάντησης των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας. Αλλά ο νόμος του 1979 ορίζει πως οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ταϊβάν όπλα για να αμυνθούν και ότι η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει την στρατιωτική ικανότητα να επιβάλει ειρηνική λύση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Η αποτροπή της Κίνας από το να ξεκινήσει έναν πόλεμο για την Ταϊβάν είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και λειτουργεί μόνο εφόσον η στρατιωτική ισορροπία παραμένει δυσμενής για την Κίνα.

Ξεκινώντας το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ αποκάλυψε τρία εσωτερικά υπομνήματα της εποχής του Ρέιγκαν. Αυτά τα υπομνήματα έγιναν γνωστά στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως «έξι διαβεβαιώσεις». Τότε κατέστησαν σαφές, όπως συνέχισαν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σήμερα, ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν για να διασφαλίσουν πως η κατάσταση θα επιλυθεί ειρηνικά.

Ωστόσο, η απειλή από την ηπειρωτική χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Και παρά τις διαδοχικές διοικήσεις που συνεχίζουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στην Ταϊβάν, η ισορροπία της στρατιωτικής δύναμης ολισθαίνει, πρώτα εναντίον της Ταϊβάν και τώρα εναντίον των ΗΠΑ

Το 2005, το Πεκίνο ψήφισε έναν νόμο κατά της απόσχισης που επιβάλλει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης σε περίπτωση που η Ταϊβάν κηρύξει ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι επόμενες δηλώσεις από το Πεκίνο καθιστούν σαφές ότι η υπομονή για την ενοποίηση δεν είναι απεριόριστη και η έλλειψη απτής προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση από την Ταϊβάν θα μπορούσε εξίσου εύκολα να επιφέρει την επίθεση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ διατήρησαν ποιοτική και ποσοτική υπεροχή έναντι του PLA. Έως το 2020, μια δεκαετία μακρόχρονη συσσώρευση ισχύος από την πλευρά του PLA, ασύγκριτη ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Ταϊβάν, έχει διαταράξει δραματικά το διασταυρούμενο ισοζύγιο δυνάμεων.

Δεδομένης αυτής της ανισορροπίας, κάθε πράξη του PLA και κάθε ομιλία που κάνει ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχετικά με το μέλλον της Ταϊβάν έχει πρόσθετη σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομιλία του Σι, που έγινε στην 100η επέτειο του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, έλαβε τόση προσοχή - ειδικά όταν συζήτησε «για το ζήτημα της Ταϊβάν και την πλήρη ενοποίηση…».

Λοιπόν, πρόκειται να επιτεθεί η Κίνα;

Σύντομη απάντηση: Μόνο ο Σι ξέρει. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, εδώ παρατίθενται μερικές σκέψεις.

Μια σειρά από πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού, των ανεπίλυτων εδαφικών διαφορών και της επιβράδυνσης της οικονομίας, συνωμοτούν για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του ΚΚΚ, η οποία βασίζεται σε μια υπόσχεση ευμάρειας μετά την Τιανάνμεν. Αυτές οι πιέσεις μπορεί να οδηγήσουν τον Σι να αναλάβει δράση κατά της Ταϊβάν πριν μειωθούν τα οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα του Πεκίνου-το λεγόμενο «παράθυρο του Ντέιβιντσον».

Στη συνέχεια, υπάρχει η σχολή "Pax Olympics" που βλέπει ανησυχία για την παγκόσμια εικόνα που εμποδίζει την κινεζική επιθετικότητα μέχρι μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Υπάρχουν σημεία που δείχνουν ότι αυτό ισχύει. Οι κομμουνιστές στο Πεκίνο προσπάθησαν να δυσφημήσουν τον κρίσιμο ξένο τύπο καθώς προσπαθεί να επικυρώσει την αυταρχική διακυβέρνησή του στον κόσμο μέσω της σκηνής των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα περιστρέφεται γύρω από το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος το επόμενο φθινόπωρο. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Σι θα είναι απρόθυμος να κάνει οτιδήποτε ατόπημα πριν ολοκληρωθεί.

Υπάρχει επίσης η προοπτική, υποστηριζόμενη από κινεζικά στρατηγικά κείμενα, πως το Πεκίνο θα προτιμούσε να περιμένει την Ταϊβάν να πέσει στην αγκαλιά του, παρά να διακινδυνεύσει στρατιωτική δράση στο άμεσο μέλλον. Το Πεκίνο θεωρεί τις ΗΠΑ ως μια δύναμη σε παρακμή και εαυτόν ως ανοδική, καθιστώντας το σίγουρο ότι η ισορροπία δυνάμεων ανατρέπεται. Η αντιστάθμιση αυτής της (για το Πεκίνο) παρηγορητικής εκτίμησης είναι η ανησυχία των κομμουνιστών πως οι άνθρωποι στην Ταϊβάν βλέπουν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους ξεχωριστά από την ηπειρωτική χώρα.

Όπως και να έχει, τα χρόνια μεταξύ 2023 και 2027 διαμορφώνονται ως η πιο επικίνδυνη περίοδος.

Εκτός από τη δυσμενή στρατιωτική ισορροπία, μη έχοντας πληρώσει κανένα διακριτό τίμημα για τις πρόσφατες παραβάσεις, η Κίνα θα αισθάνεται λιγότερο περιορισμένη. Σκεφτείτε: Η μονομερής κατάργηση της Κίνας όσον αφορά την Κινεζο-Βρετανική Κοινή Δήλωση του 1984 το 2021 που διέπει την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ δεν οδήγησε σε κυρώσεις. Η συνεχιζόμενη γενοκτονία των Ουιγούρων στο Σιντζιάν έφερε μόνο αδύναμες κυρώσεις.

Είναι λοιπόν έτοιμες οι ΗΠΑ, πρέπει η Κίνα να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας για την Ταϊβάν;

Μέχρι την κακή εκκένωση του Αφγανιστάν τον Αύγουστο, η απάντηση θα ήταν ένα «ναι». Αλλά η διασταλτική και επιπόλαιη ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν σε αυτήν την αρένα έχει εγείρει τώρα ερωτήματα.

Απαιτείται επείγουσα δράση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ηγεσία του έθνους μας και η ικανότητά του να κατευθύνει δράση σε έναν ταχέως διαδεδομένο πόλεμο. Ο χρόνος έχει παρέλθει για μια συζήτηση για το πώς να κρατήσουμε καλύτερα και να διασφαλίσουμε ότι ο στρατός μας είναι εξουσιοδοτημένος να ανταποκρίνεται άμεσα σε περίπτωση ταχείας κλιμάκωσης της επίθεσης στην Ταϊβάν, όταν ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας. 

Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από τη ρητή δηλωτική πολιτική σχετικά με την άμυνα της Ταϊβάν, η στρατιωτική ισορροπία είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Σι και τον PLA. Χρήσιμο από αυτή την άποψη είναι να κρατάμε τους συμμάχους μας κοντά όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία ενώ χτίζουμε τη συνεργασία μας με την Ινδία - αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Η αποτροπή του Πεκίνου απαιτεί την παρουσία των ΗΠΑ με επαρκείς σύγχρονες δυνατότητες. Αυτό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα καθορίσει εάν η δεκαετία του 2020 θα παραμείνει ειρηνική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail