Η Τουρκία θα μπορούσε να απελάσει τον πρέσβη των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει

Creative Cοmmοns
Ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, Ρεπουμπλικανός από την Αριζόνα, πέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο την περασμένη εβδομάδα όταν η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προχώρησε στην ολομέλεια της Γερουσίας για ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητά του ως ο επόμενος πρεσβευτής της Αμερικής στην Τουρκία. Υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια ψηφοφορία θα ήταν τυπική. Μπορεί ακόμη να είναι, αλλά, αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να βάλει τη διπλωματία πρώτη, θα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητα του Φλέικ και να του προσφέρει άλλη θέση.

19fortyfive.com - Michael Rubin / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ζήτημα είναι η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας, να εκδιώξει πιθανώς δέκα δυτικούς πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, για την υπογραφή επιστολής που ζητά την απελευθέρωση του φυλακισμένου ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών και φιλάνθρωπου, Οσμάν Καβάλα.

Σύμφωνα με οποιαδήποτε εκδοχή του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής, η κράτηση του Καβάλα είναι παράνομη. Ο Ερντογάν διέταξε για πρώτη φορά τη σύλληψή του το 2017, κατηγορώντας τον ότι ήταν ο εγκέφαλος των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013. Το 2020, ένα δικαστήριο τον απάλλαξε από αυτές τις κατηγορίες. Την ίδια μέρα, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψή του για υποτιθέμενη συνέργεια στο πραξικόπημα του 2016. Πέρασε άλλον ένα μήνα στη φυλακή, αλλά και πάλι αθωώθηκε για να συλληφθεί εκ νέου με νέες, ακόμη πιο βαριές κατηγορίες.

Το ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Καβάλα ότι είναι πιόνι του φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος είναι ακόμη πιο ειρωνικό, επειδή ο μόνος σημαντικός Τούρκος πολιτικός στην Τουρκία που φλέρταρε πολιτικά τον Σόρος ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Ο Σάτερφιλντ βρισκόταν σε σταθερό έδαφος για να συμμετάσχει σε μια ομαδική επιστολή που φώναζε την κοροϊδία της δικαιοσύνης.

Το να δεχτεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να κηρύξει τον απερχόμενο πρεσβευτή της ως persona non grata μόνο και μόνο για να στείλει έναν αντικαταστάτη θα ήταν τόσο για να απολαύσει την ιδιοσυγκρασία του Ερντογάν όσο και για να ταπεινώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τουρκικό ακροατήριο. Το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ θα πρέπει να υπερισχύσει των συναισθημάτων του Φλέικ. Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Φλέικ στην Τουρκία δεν χρειάζεται να είναι υποτιμητική για αυτόν αλλά μάλλον, ο Μπάιντεν μπορεί απλώς να τον επαναπροσδιορίσει για άλλη θέση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του Χάρι Μπ. Χάρις, Τζούνιορ. Ένας διακεκριμένος ναύαρχος και ειδικός στην ασφάλεια του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, ο Τραμπ όρισε τον Χάρις να γίνει πρεσβευτής στην Αυστραλία.

Την τελευταία στιγμή, ωστόσο, ο Τραμπ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν καλύτερα από την τεχνογνωσία του Χάρις στην κορεατική χερσόνησο. Πέρασε την ακρόαση επιβεβαίωσης και υπηρέτησε τιμητικά για δυόμισι χρόνια ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Σεούλ. Ο Μπάιντεν έχει να καλύψει αρκετές θέσεις πρεσβευτών. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσφέρει στον Φλέικ την επιλογή ανάμεσα στο Μπελίζ, την Τζαμάικα ή την Κένυα.

Μερικές φορές, η αποτελεσματική διπλωματία απαιτεί και να παίζεις σκληρά και να κάνεις το σωστό. Εάν ο Ερντογάν ανταποκριθεί στην απειλή του να εκδιώξει τον Σάτερφιλντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απαντήσουν δηλώνοντας τον Μουράτ Μερκάν, τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, persona non grata. Ο Μπάιντεν και η Γερουσία των ΗΠΑ θα πρέπει στη συνέχεια να καταστήσουν σαφές πως ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθούν οι πλήρεις σχέσεις θα ήταν η άνευ όρων απελευθέρωση του Καβάλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail