Βίντεο ντοκουμέντο: Νέο επεισόδιο με τουρκικές ακταιωρούς μεταξύ Χίου και Τσεσμέ - Προκλητική άσκηση έρευνας-διάσωσης στην «καρδιά» του Αιγαίου

 


Το περιστατικό συνέβη χθες το πρωί όταν λέμβος με μετανάστες κινήθηκε προς τις Ελληνικές ακτές. Ωστόσο, η λέμβος συνοδευόταν και από σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Ένα νέο επεισόδιο μεταξύ Τουρκικών ακταιωρών και σκαφών του Λιμενικού καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Τσεσμέ κοντά στη νησίδα Πάσπαργος-Süngükaya adası ή Fener adasi όπως την αναφέρουν οι γείτονες. Πρόκειται για τον δίαυλο μεταξύ του Ελληνικού νησιού και της Τουρκίας όπου η μικρότερη απόσταση υπολογίζεται σε 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα έως τις ακτές της Ερυθραίας στο Τσεσμέ. Θαλάσσια περιοχή η οποία λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει συχνά χρησιμοποιείται από δουλέμπορους για μεταφορά μεταναστών προς τη Χίο.

Δείτε το βίντεο:


Το περιστατικό συνέβη χθες το πρωί όταν λέμβος με μετανάστες κινήθηκε προς τις Ελληνικές ακτές. Κοντά στη νησίδα έγινε αντιληπτή από πλωτό του Λιμενικού το οποίο έσπευσε άμεσα στη οριογραμμή για να αποτρέψει το πέρασμα της λέμβου σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Όμως η λέμβος συνοδευόταν και από σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία στο ‘’γνωστό’’ τους ρόλο κατεύθυναν τη λέμβο με στόχο να περάσει τα θαλάσσια σύνορα.

Στο Λιμενικό σήμανε συναγερμός και στο Ελληνικό πλωτό συνέδραμε βοήθεια την ώρα που τα Τουρκικά σκάφη είχαν φτάσει μια ‘’ανάσα’’ από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Για αρκετή ώρα τα πλωτά των γειτόνων όχι απλά παρέμειναν στην περιοχή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κινήθηκαν και με επικίνδυνος ελιγμούς. Όμως οι έμπειροι Έλληνες λιμενικοί αντέδρασαν σύμφωνα με την εκπαίδευση και τις εντολές που έχουν και τελικά απέτρεψαν την είσοδο της λέμβου σε Ελληνικά νερά με το επεισόδιο να λήγει και τα Τουρκικά πλωτά να αποχωρούν. Το περιστατικό κατέγραψαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι συχνά γίνονται μάρτυρες ανάλογων επεισοδίων στις προσπάθειες που κάνουν οι δουλέμποροι με την στήριξη των Τουρκικών αρχών να περάσουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Η νησίδα Πάσπαργος όπως την αποκαλούν οι Χιώτες από το 1923 όταν και παραχωρήθηκε στην Τουρκία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης οριοθετεί σύμφωνα με τους κατοίκους της Χίου τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ακόμη μια νησίδα η Bogaz adasi η οποία επίσης ανήκει στους γείτονες. Τα δύο νησάκια κρύβουν σε αυτό το σημείο την οπτική επαφή με τα Μικρασιατικά παράλια και αυτό εκμεταλεύονται οι Τούρκοι δουλέμποροι οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως κάλυψη για να μεταφέρουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μετανάστες προς την Ελλάδα ώστε να αιφνιδιάσουν τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια ώρα, στη λογική κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα, οι γείτονες έχουν δεσμεύσει για άσκηση έρευνας-διάσωσης μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τη Λέσβο και τη Χίο έως τη Σκύρο αλλά και βόρεια των ακτών Άνδρου και Εύβοιας. Χθες έβγαλαν τουλάχιστον δέκα πλωτά της Τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ σενάριο της άσκησης προβλέπει φωτιά σε πλοίο το οποίο μεταφέρει μετανάστες. Η άσκηση ονομάζεται Anatolian Star 2021 και φυσικά δεν είναι τυχαίο το timing το οποίο επέλεξε η Άγκυρα να την πραγματοποιήσει. Και οι γείτονες αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Κίνηση ενδεικτική της διάθεσης που έχουν να ανεβάσουν την ένταση.Τόσο το Λιμενικό όσο και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τουρκικών πλοίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail