Ρωσία - Κίνα - Ταΐβάν: Ας μην κάνουμε μεγάλο θέμα την άποψη της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην κυριαρχία του Πεκίνου στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μεγάλης Ευρασιατικής Δύναμης:

«Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία άλλων χωρών, η Ρωσία θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτή είναι η προϋπόθεση από την οποία προχωρούμε και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε στην πολιτική μας».

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό ώθησε το Newsweek να κάνει είδηση με τίτλο «Η Ρωσία λέει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας ως δύο δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται ενάντια στις ΗΠΑ», το οποίο παρουσίασε αυτήν τη δήλωση πολιτικής ως ένα είδος αντιαμερικανικής κίνησης.

Δεν είναι κάτι παρόμοιο και τα κίνητρα της Μόσχας αξίζουν να επεκταθούν για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η Ρωσία υποστηρίζει σταθερά την παγκόσμια τάξη με επίκεντρο τον ΟΗΕ, όχι την υποκειμενικά καθορισμένη «τάξη βασισμένη σε κανόνες» των ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλουν επιλεκτικά διπλά πρότυπα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποτρέψουν επ 'αόριστον την εξασθενίζουσα μονοπολική ηγεμονία τους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ταϊβάν είναι μια αδίστακτη επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην οποία το Πεκίνο έχει επίσημη κυριαρχία. Η επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας δεν είναι σημάδι πως η Ρωσία «ευθυγραμμίζεται» με την Κίνα «εναντίον» των ΗΠΑ, αλλά είναι απλώς μια δήλωση νομικού γεγονότος.

Η πραγματοποίηση μεγαλύτερης συμφωνίας από αυτό υποδηλώνει κίνητρα διαχείρισης απόκρυφης αντίληψης. Για να το εξηγήσουμε, εκείνοι που είναι εχθρικοί και για τις δύο πολυπολικές Μεγάλες Δυνάμεις ελπίζουν να προωθήσουν την ψευδή εντύπωση πως είναι «σύμμαχοι», κάτι που είναι παραπλανητικό. Ενώ συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και είναι πράγματι στρατηγικοί εταίροι, κανένας από τους δύο δε θα πάει σε πόλεμο για την υποστήριξη του άλλου, ούτε για την Ταϊβάν ούτε για την Κριμαία, μεταξύ άλλων πιθανών σημείων ανάφλεξης. Παρ 'όλα αυτά, το να υπονοούμε ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό να έχει ως σκοπό να δικαιολογήσει τις κλιμακώσεις των Δυτικών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον τους με το παραποιημένο πρόσχημα ότι τέτοιες επιθετικές κινήσεις έχουν δήθεν "αμυντικό" χαρακτήρα. 

Κάποιοι στην κοινότητα Alt-Media (AMC) ωθούν αυτήν την στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας για ιδεολογικούς λόγους, καθώς πιστεύουν πως επιθυμούν μια τέτοια ψεύτικη ερμηνεία της συνεργασίας τους είναι αληθινή. Φαίνεται ότι εξυπηρετεί τον σκοπό της συγκέντρωσης των υποστηρικτών τους, αν και φέρει μαζί του τον τεράστιο κίνδυνο να ανατραπεί όταν εμφανιστεί η πραγματικότητα ενώ και αυτοί οι ίδιοι υποστηρικτές μπορεί να απογοητευτούν στο σημείο όπου οι συναισθηματικές τους αντιδράσεις τυγχάνουν εκμετάλλευσης για να τους κάνουν ευάλωτους σε εχθρικές αφηγήσεις όπως η διεκδίκηση ότι η μία πλευρά πούλησε την άλλη. Εξάλλου, η Ρωσία «εξισορροπεί» ενεργά την Κίνα, αν και με έναν «φιλικό/ήπιο» τρόπο για τον οποίο λίγοι τολμούν να μιλήσουν.

Το εξήγησα σε τρία προηγούμενα άρθρα με τίτλο "Γιατί οι διαρθρωτικοί ρεαλιστές είναι λάθος να προβλέπουν ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να περιέχουν την Κίνα", "Ο Ρώσος μελετητής Καραγκάνοφ έγραψε για την πράξη ισορροπίας της Ρωσίας με την Κίνα" και "Προς τη διπολικότητα". Έχουν διαφορετικό μήκος και λεπτομέρεια, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να παραβλέπονται από όσους ενδιαφέρονται για αυτό το θέμα. Ο σκοπός της αναφοράς τους είναι να δείξει ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί για τη στρατηγική τους συνεργασία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των σχέσεών τους. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε ακόμη να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μόλις την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που μιλά για την ισορροπημένη θέση της χώρας του.

Είναι ζωτικής σημασίας να διευκρινιστούν όλα αυτά προκειμένου να απαξιωθεί ταυτόχρονα η χειραγώγηση αυτών των ψευδών αντιλήψεων για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και στους δύο, καθώς και να αποφευχθεί προληπτικά η εκμετάλλευση της απογοήτευσης των καλοπροαίρετων αλλά αφελών ατόμων με τα γεγονότα μόλις αναπόφευκτα γίνουν πιο αυτονόητα λόγω αυτών των στρατηγικών δυναμικών. Τόσο τα Mainstream Media όσο και η AMC μπορεί να θεωρούν «πολιτικά άβολο» για τους δικούς τους λόγους να αποδεχτούν την στρατηγική γνώση που μοιράστηκε σε αυτήν την ανάλυση, αλλά οι ειλικρινείς παρατηρητές θα πρέπει να το εκτιμήσουν αυτό, καθώς έχει ως στόχο να καταστήσει πολύ λιγότερο πιθανό να παραπλανηθούν από οποιοδήποτε από αυτά τα δύο στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail