Οι εντάσεις Αζερμπαϊτζάν-Ιράν κινδυνεύουν να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιθανή αντιπαράθεση

Freepen.gr - Το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν έχουν εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο λέξεων αφού πραγματοποίησαν ανταγωνιστικές στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στα κοινά σύνορά τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Οποιαδήποτε απότομη στρατιωτική κλιμάκωση κινδυνεύει να προσελκύσει την Τουρκία, δήλωσε ο Hamidreza Azizi, εξωτερικός συνεργάτης στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλείας (SWP), σε σχόλια κατά το τελευταίο επεισόδιο του podcast του Ahval's Turkey Abroad.

Ο Azizi είπε ότι οι πιθανότητες να ξεσπάσουν στρατιωτικές εχθροπραξίες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν παραμένουν χαμηλές, αλλά οι διαρκείς εντάσεις μετά τον πόλεμο του περασμένου έτους μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ φουντώνουν στην επιφάνεια.

Μεγάλο μέρος της οργής του Ιράν απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν περιστρέφεται γύρω από την κράτηση Ιρανών φορτηγατζήδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διακοπή του εμπορίου τους με την Αρμενία.

Οι Ιρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι δε διστάζουν να υπογραμμίσουν την αμυντική τους στάση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας την στενή στρατιωτική σχέση του Αζερμπαϊτζάν με τον κύριο αντίπαλό τους, το Ισραήλ.

Πριν και κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στα βορειοδυτικά, Ιρανοί πολιτικοί και στρατιωτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προειδοποίησαν πως η παρουσία εξωτερικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο ήταν απαράδεκτη για την Τεχεράνη.

Η ενισχυμένη θέση της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο, ενισχυμένη από την αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν, δεν έχει ξεφύγει από τις ανησυχίες του Ιράν, δήλωσε ο Azizi. Παρά τις υποσχέσεις περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας που θα περιελάμβανε το Ιράν, οι τουρκικές εταιρείες ανέλαβαν τη μερίδα του λέοντος των έργων ανοικοδόμησης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφήνοντας την Τεχεράνη στον πάγο.

Εν όψει των στρατιωτικών ασκήσεων του Ιράν και των συνεπειών τους, η Τουρκία συμμετείχε με το Αζερμπαϊτζάν στις στρατιωτικές του ασκήσεις μαζί με το Πακιστάν.

Ο Azizi λέει πως οι από κοινού στρατιωτικοί ελιγμοί «δε βοηθούν στη σταθερότητα στην περιοχή» από την πλευρά του Ιράν και η συμμετοχή των πακιστανικών στρατευμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος στην πρόσκληση άλλων εξωτερικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Ιράν θεωρεί ότι η ανάμειξη της Τουρκίας και του Πακιστάν παραβιάζει τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν στο διεθνές δίκαιο για την Κασπία Θάλασσα που απαγορεύει τις στρατιωτικές δραστηριότητες από μη παράκτια κράτη, είπε ο Azizi.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το Ιράν δεν τοποθετεί την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με το Ισραήλ ως απειλή για την ασφάλεια και πως οι στενοί δεσμοί του με το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός με την Τουρκία λαμβάνει ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο και το Ιράν βλέπει την Άγκυρα σε ισχυρότερη θέση σε περιφερειακό επίπεδο μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Azizi υποστηρίζει πως οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να χρησιμεύσει ως διαδρομή διέλευσης για το εμπόριο Ανατολής-Δύσης μέσω έργων όπως η κινεζική πρωτοβουλία One Belt One Road την έθεσε σε άμεσο ανταγωνισμό με το συμφέρον του Ιράν να διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο.

Η ώθηση της Άγκυρας για ενεργειακή συνεργασία στην Κασπία Θάλασσα, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, για την εκπλήρωση των μακροχρόνιων φιλοδοξιών για ανάπτυξη του ρόλου διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατατάσσει επίσης τους Ιρανούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, είπε.

Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του στον Νότιο Καύκασο, το Ιράν στράφηκε πρόσφατα στη Ρωσία για διπλωματική υποστήριξη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ταξίδεψε στη Μόσχα για να εγείρει ανησυχίες σχετικά με αυτό που φοβάται η Τεχεράνη πως είναι μια μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση στο Νότιο Καύκασο που την απειλεί.

Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη σημασία της μορφής 3+3 που περιλαμβάνει τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου, καθώς και την Τουρκία και το Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα ήταν «αντίθετη με την ανάπτυξη στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή ή τη διεξαγωγή οποιασδήποτε άσκησης προκλητικού χαρακτήρα» χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα.

Ο Azizi ανέφερε πως το Ιράν ήταν επίσης προσεκτικό να μην αναφερθεί συγκεκριμένα στο ρόλο της Τουρκίας. Επιστράτευσε την παράλειψη ως την επιθυμία να συνεχιστεί η εξισορρόπηση της πολύπλευρης σχέσης με την Άγκυρα, αλλά είπε ότι η στήριξη στη Ρωσία ήταν ο «μόνος τρόπος» για το Ιράν να ασκήσει επιρροή στον Καύκασο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail