«Κανείς δε θα παγώσει»: Η Ρωσία θα προμηθεύσει την Ευρώπη όσο φυσικό αέριο χρειάζεται

ds_30 / pixabay
Freepen.gr - Η Ευρώπη θα λάβει τόσο φυσικό αέριο από τη Ρωσία όσο χρειάζεται για να περιορίσει τις ελλείψεις ενέργειας, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αναπόφευκτα θα σταθεροποιηθούν, δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της χώρας Aleksey Gospodarev στο RT στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.

«Θα υπάρχει τόσο αέριο όσο χρειάζεται. Όπως τόνισε για άλλη μια φορά [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν], ποτέ δεν αρνηθήκαμε το φυσικό αέριο σε κανέναν», δήλωσε ο Gospodarev, επισημαίνοντας το παράδοξο πως πολλοί φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το αέριο ως μοχλό κατά των αντιπάλων της, αν και «δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία».

«Όπως εγγυήθηκε ο πρόεδρος, κανείς δε θα παγώσει. Όσο φυσικό αέριο χρειάζεται, θα παρέχεται», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Gospodarev προβλέπει πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα σταθεροποιηθούν, σημειώνοντας ότι όλοι οι ειδικοί πιστεύουν το ίδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η σταθερότητα έγκειται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ενώ οι συναλλαγές της αγοράς στον ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερα ασταθείς.

«Η Ευρώπη εσκεμμένα κινήθηκε προς την τιμολόγηση της αγοράς στον τομέα του φυσικού αερίου, προς τη λεγόμενη αγορά spot. Εδώ είναι το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία στη διαμόρφωση αυτής της τιμολόγησης ... ένας συνδυασμός παραγόντων που είναι δύσκολο να προβλεφθούν οδήγησε σε αυτό το άλμα», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θέλει να διαμορφώσει μια spot αγορά - το αόρατο χέρι της αγοράς πρέπει να ευθυγραμμιστεί και να καθορίσει τις τιμές, αλλά όπως είπε ο Πρόεδρος [Πούτιν], αυτό είναι το αέριο για το οποίο μιλάμε. Αυτό είναι ένα πιο πολύπλοκο προϊόν που αποτελεί το θεμέλιο για ολόκληρη την οικονομία», είπε ο αξιωματούχος.

Τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία διαπραγματεύτηκαν περίπου 1.200 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα την Πέμπτη, αφού έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 1.937 $ την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Gospodarev, η κίνηση προς την τιμολόγηση της αγοράς στη βιομηχανία φυσικού αερίου είναι άσκοπα δύσκολη, καθώς μπορεί να υπάρξουν πολλές κερδοσκοπικές ενέργειες.

«Πιστεύεται ότι η αύξηση της τιμής προήλθε από κερδοσκοπικές ενέργειες. Καμία οικονομία δε θα επωφεληθεί από αυτό", δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως "δε χρειάζεται να εξαρτάται κανείς από τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας".

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις είναι ένα άλλο θέμα, είπε, σημειώνοντας ότι αυτές οι συμφωνίες θέτουν πλέον ένα ανώτατο όριο στις τιμές στις οποίες οι χώρες αγοράζουν ρωσικό αέριο. Αυτά τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από τις πρόσφατες τιμές ρεκόρ στην αγορά, τόνισε.

«Αν μπορείτε να προβλέψετε μακροπρόθεσμα τιμές για μεγάλα ενεργειακά προϊόντα - που αποτελούν τη βάση για τον σχηματισμό του ΑΕΠ της χώρας - τότε θα είστε σε θέση να διαμορφώσετε την επενδυτική σας πολιτική και να μην εξαρτάστε από τις μεταβολές των τιμών», τόνισε ο αξιωματούχος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail