Μόλις οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη Γεωργία και την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία καίει τις γέφυρες

Ο σκοπός της επίσκεψης του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν στη Γεωργία είναι να πείσει τους συμμάχους και τους εταίρους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας.

pravda.ru - Dmitry Sudakov / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λόιντ Οστιν θα επισκεφθεί τη Γεωργία και την Ουκρανία, όπου θα τονίσει πως η πόρτα στο ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για αυτές και θα προτρέψει αυτές τις χώρες να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην αμυντική συμμαχία, σημείωσε επίσης το υπουργείο.

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ο Όστιν είχε συνάντηση με τον Γεωργιανό ομόλογό του Τζουανσέρ Μπουρτσουλάντζε.

Μετά τη συνάντηση, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Γεωργίας.

«Η Γεωργία υποστήριξε σταθερά και επίμονα τις ΗΠΑ στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και χαίρομαι που έχω αυτή την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», έγραψε ο Όστιν στο Twitter.

«Είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση, κατά την οποία αναθεωρήσαμε τις κύριες απειλές και προκλήσεις στη χώρα, την περιοχή και στον κόσμο και σημειώσαμε πως η στρατηγική μας συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή και πολύπλευρη όσο τώρα», δήλωσε ο Μπουρτσουλάντζε μετά τη συνάντηση.

Αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης μια από τις στρατιωτικές βάσεις των Γεωργιανών Αμυντικών Δυνάμεων και θα λάβει μέρος σε κοινές ασκήσεις αμερικανικών και γεωργιανών στρατευμάτων.

Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γεωργίας αναφέρεται ότι η επίσκεψη υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γεωργίας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης που βασίζεται σε κοινές αξίες.

Ο Όστιν επρόκειτο να επισκεφθεί επίσης τη Ρουμανία πριν επισκεφθεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στις 31 Αυγούστου, υπογράφηκαν έως και δέκα συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον. Ένα από αυτά ήταν η συμφωνία πλαίσιο για τα στρατηγικά θεμέλια της αμυντικής εταιρικής σχέσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας, το σχέδιο, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί έως τον Δεκέμβριο του 2026 σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, θα επικεντρωθεί στον στόχο της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη ρωσική επιθετικότητα. Το σχέδιο συνδέεται επίσης με σημαντική αύξηση της συμβατότητας του ουκρανικού στρατού με το ΝΑΤΟ. 

Το ΝΑΤΟ περνά την κόκκινη γραμμή, αλλά η Ρωσία δεν κάθεται και περιμένει

Η περιοδεία του Οστιν στα μετασοβιετικά κράτη με στόχο να καλέσει τη Γεωργία και την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έπαιξε προφανώς καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Μόσχας.

Τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «το χειρότερο σενάριο», στο οποίο η Ρωσία θα απαντήσει με «ενεργά μέτρα».

"Αυτό είναι ένα σενάριο που υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας. Αυτό είναι ένα σενάριο που μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει ενεργά μέτρα για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια", δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.

Η Ρωσία δε φοβάται πλέον τους πιθανούς κινδύνους διακοπής των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, συνιστώντας έτσι άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η απάντηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δεν περιορίστηκε στην απέλαση μερικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ από τη Μόσχα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη διακοπή των πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΝΑΤΟ, η οποία μάλιστα είχε ήδη εκμηδενιστεί. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι αφού ο Alexander Grushko (Μόνιμος Εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ από το 2012 έως το 2018) επέστρεψε στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2018, δεν είχε διοριστεί ποτέ ένας νέος μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Επίσης οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ δεν πραγματοποιούνται εδώ και πολύ καιρό.

Όταν αποφάσισαν να εκδιώξουν υπαλλήλους της ρωσικής αποστολής, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ γνώριζαν πως η Ρωσία θα απαντούσε. Πιθανότατα, γνώριζαν ότι η αντίδραση θα ήταν σκληρή. Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να πάρει την πρωτοβουλία να διακόψει τις σχέσεις. Προφανώς, μπορούν τώρα να πουν: κοιτάξτε τους Ρώσους, θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί τους, αλλά ήταν αυτοί που διέκοψαν τους δεσμούς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δε θα προσποιείται πλέον πως οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον. Λένε τα πράγματα εδώ: οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι σχέσεις είχαν παγώσει εδώ και πολύ καιρό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail