Η υστερία των ΗΠΑ για την κινεζική απειλή υπερηχητικών πυραύλων δικαιολογία για τη δική τους στρατιωτική επέκταση - Πεκίνο

(FILE PHOTO) - REUΤΕRS/Stringer
Freepen.gr - Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μιλήσουν για την υπερηχητική τεχνολογία της Κίνας μετά από μια πρόσφατη πυραυλική δοκιμή, ώστε να δικαιολογήσουν τη δική τους στρατιωτική επέκταση και περαιτέρω ηγεμονία τους.

Μιλώντας την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, δήλωσε πως το Πεκίνο αντιτίθεται σταθερά στις ΗΠΑ που υπερβάλλουν συνεχώς τη «θεωρία απειλών της Κίνας».

Δήλωσε ότι το μόνο ενδιαφέρον του Πεκίνου είναι η αυτοάμυνα και υποστήριξε ότι δε θα συμμετάσχει σε αγώνα πυρηνικών όπλων με καμία χώρα.

«Η ανάπτυξη των απαραίτητων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας αποσκοπεί αποκλειστικά στη διαφύλαξη των νόμιμων εθνικών συμφερόντων της. Η αύξηση της ισχύος της Κίνας είναι η ανάπτυξη ειρηνικών δυνάμεων», είπε, προσθέτοντας πως καμία χώρα δε θα χρειαστεί να πολεμήσει τις κινεζικές δυνάμεις αν δεν απειλήσει την κυριαρχία του Πεκίνου.

Ο Wang ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη υστερία για μια κινεζική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου ήταν απλώς οι ΗΠΑ που προσπαθούσαν να βρουν άλλη μια δικαιολογία για να επεκτείνουν την στρατιωτική τους δύναμη και να επιδιώξουν ένα απόλυτο πλεονέκτημα ασφάλειας.

Είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δημιούργησαν τη δική τους αφήγηση μιλώντας για τις κινεζικές τεχνολογικές εξελίξεις αγνοώντας το γεγονός πως η Ουάσινγκτον έχει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και πρέπει να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσει την πυρηνική τριάδα της σε ξηρά, υποβρύχια και αέρα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να προωθούν τη νοοτροπία τους στον ψυχρό πόλεμο και ότι η έλλειψη δέσμευσής τους στις συνθήκες πυρηνικού αφοπλισμού ήταν σαφής ενώ σημείωσε την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη κατά των Βαλλιστικών Πυραύλων και τη Συνθήκη Πυραύλων Ενδιάμεσου βεληνεκούς.

Αφού εμφανίστηκαν αναφορές το Σάββατο πως η Κίνα είχε πραγματοποιήσει τη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου που περικύκλωσε τον πλανήτη τον Αύγουστο, ο Ρόμπερτ Γουντ, ο πρέσβης αφοπλισμού της Αμερικής, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν «πολύ ανήσυχη». 

Ο Γουντ ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «συγκρατήθηκαν» όσον αφορά την επιδίωξη υπερηχητικών όπλων και ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις, σημειώνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις της Ρωσίας και σε αυτόν τον τομέα. «Απλώς δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να αμυνθούμε ενάντια σε αυτόν τον τύπο τεχνολογίας. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία ξέρουν», παραδέχτηκε.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν υποστήριξε ότι η πολύκροτη δοκιμή ήταν απλώς μια «συνηθισμένη δοκιμή διαστημόπλοιων» για την αξιολόγηση της επαναχρησιμοποιήσιμης τεχνολογίας στους πυραύλους. «Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη μείωση του κόστους του διαστημικού σκάφους. Η ειρηνική χρήση του διαστήματος παρέχει έναν βολικό και φθηνό τρόπο ταξιδιού», δήλωσε ο Zhao.

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail