Τουρκικά όπλα για να αιματοκυληθεί η Αφρική… και τα γνωστά UAV για να πλουτίζει η γνωστή "φαμίλια"

Πολλές πληροφορίες κυκλοφόρησαν τελευταία, σύμφωνα με τις οποίες η Αιθιοπία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν στόλο drones. Μεταξύ των τύπων που φέρεται να επιθυμεί να προμηθευτεί ή να έχει ήδη προμηθευτεί είναι τα ιρανικά Mohajer-6 και τα κινεζικά Wing Loong I. Η Αιθιοπία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο κατά των αυτονομιστών της επαρχίας του Τιγκράι. Οι αυτονομιστές είχαν καταγγείλει τη χρήση drones από τους Αιθίοπες ήδη από το 2020 αλλά μόλις τώρα σχετικές πληροφορίες αρχίζουν να διαρρέουν.

Από: defence-point.gr

Το σημαντικότερο όμως αφορά την Τουρκία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καθόλα έγκυρου Reuters η Τουρκία πουλά drones Bayraktar TB-2 στην Αιθιοπία. Έχουν όμως τα εν λόγω drones ήδη φτάσει στην Αιθιοπία; Κι αν ναι πότε; Έχει γίνει γνωστό πως αρκετές πτήσεις αιθιοπικών αεροσκαφών έχουν πραγματοποιηθεί προς το αεροδρόμιο του Tekirdag Corlu στην Τουρκία. Εκεί όμως είναι και η έδρα της τουρκικής Baykar, κατασκευάστριας των Bayraktar TB-2. Στο αεροδρόμιο αυτό προσγειώθηκαν και μαροκινά C-130 τον Σεπτέμβριο ενώ ανακοινώνονταν ότι το Μαρόκο αποκτά τα εν λόγω αεροχήματα…

Στις 18 Αυγούστου ο Αιθίοπας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Τουρκία όπου και είχε συνάντηση με το Τούρκο πρόεδρο Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Αμέσως μετά διάφορες “ύποπτες” πτήσεις καταγράφηκαν από το αεροδρόμιο έδρα της Byakar στην Τουρκία προς το αεροδρόμιο της Harar Meda στην Αιθιοπία. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω αεροδρόμιο αποτελεί κύρια βάση της αιθιοπικής πολεμικής αεροπορίας.

Η πρώτη από τις πτήσεις αυτές καταγράφηκε δύο μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Αιθίοπα πρωθυπουργού στην Τουρκία και κατέληξε στη Harar Meda μετά από σύντομη στάση στην πρωτεύουσα της χώρας Αντίς Αμπέμπα. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλες αυτές οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με αεροσκάφη της αιθιοπικής πολιτικής αεροπορίας.

Η τελευταία πτήση είχε καταγραφεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Πρόσφατα δε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η Ethiopian Airlines, συνδέονται με μεταφορά όπλων. Η πρώτη πτήση έγινε, όπως αναφέρθηκε, στις 20 Αυγούστου και πραγματοποιήθηκε από ένα μεταφορικό αεροσκάφος Boeing 777 της Ethiopian Airlines με κωδικό ET-AVQ και κωδικό πτήσης ET3544. Το αιθιοπικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Τουρκία στις 22.30 τοπική ώρα της 19ης Αυγούστου και αναχώρησε την επομένη στις 16.00.

Νεώτερες έρευνες έφεραν στο φως μια φωτογραφία που ελήφθη στις 20 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Tekirdag Corlu με το αιθιοπικό ET-AVQ να βρίσκεται εκεί. Η φωτογραφία ελήφθη στις 08.15 το πρωί περίπου 8 ώρες πριν το αεροσκάφος αναχωρήσει και πριν αρχίσει να φορτώνεται. Η φωτογραφία επιβεβαιωμένα ελήφθη στην Τουρκία, βάσει των στοιχείων του δορυφόρου Sentinel 2.

Στο αιθιοπικό αεροσκάφος, όπως σε όλα τα αιθιοπικά πολιτικά αεροσκάφη, τα τελευταία δύο γράμματα του κωδικού τους αναγράφονται πάνω από το κόκπιτ. Αυτό φαίνεται και στην φωτογραφία όπου ξεχωρίζει το γράμμα Q. Και μόνο το ET-AVQ έχει στον κωδικό του το γράμμα Q. Το εν λόγω αεροσκάφος Boeing 777F (777-200LRF) είναι το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Ethiopian Airlines και μπορεί να μεταφέρει φορτίο όγκου 23.051 κυβικών ποδών.

Το αεροσκάφος φαίνεται στο αεροδρόμιο δίπλα σε ένα Ilyushin Il-76TD. Διακρίνονται ακόμα ένα ασθενοφόρο σταθμευμένο δίπλα στο αεροσκάφος. Μπροστά στις ειδικές θύρες φόρτωσης διακρίνεται το φορτίο. Για την ακρίβεια διακρίνονται τρεις πλατφόρμες με παλέτες επί των οποίων υπάρχουν συσκευασμένα κιβώτια. Στα κιβώτια υπήρχαν αποσυναρμολογημένα Bayraktar TB-2;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail