Γιατί η Αμερική χρηματοδοτεί την κινεζική πολεμική μηχανή;

Guided-missile destroyer Urumqi (Photo by Ζhaο Yang)
Οι ιστορικοί που έχουν μελετήσει την παρακμή και την πτώση μεγάλων σύγχρονων αυτοκρατοριών πρέπει να είναι διστακτικοί αυτές τις μέρες.

gatestoneinstitute.org - Lawrence Kadish / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί έχουν εξιστορήσει πώς μια κάποτε πανίσχυρη Κίνα έχασε την κυριαρχία της από αποικιακές δυνάμεις κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Ο εξασθενημένος αυτοκράτοράς τους και ένας ταπεινός στρατός παρασύρθηκαν από έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό εθνών μόνο για να διαπιστώσουν ότι η Κίνα επρόκειτο να γίνει το αιματηρό έπαθλο των Ιαπώνων στρατηγών των οποίων οι δυνάμεις βίασαν και επιδόθηκαν σε σφαγές στο Πεκίνο.

Η Δύση μπορεί να μη θυμάται αυτό το «παράπλευρο σόου» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί Ιάπωνες εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν την κληρονομιά τους, αλλά οι Κινέζοι θυμούνται.

Θυμούνται καθώς πετούν την τελευταία γενιά των μαχητικών stealth. Θυμούνται καθώς κατασκεύαζαν επιπλέον 100 σιλό ICBM. Θυμούνται καθώς δημιουργούν τεχνητά νησιά στον Ειρηνικό για να φιλοξενήσουν πυραύλους ικανούς να στοχεύουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Θυμούνται καθώς δοκιμάζουν υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ. Θυμούνται καθώς εκτοξεύουν υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να περιφέρονται γύρω από τη Γη, να φέρουν πυρηνική κεφαλή και να μένουν αιωρούμενοι σε χαμηλή τροχιά μέχρι να ληφθεί η απόφαση να χτυπήσουν. Και θυμούνται καθώς εκτοξεύουν επανδρωμένες διαστημικές αποστολές για να δημιουργήσουν έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά που μπορεί κάλλιστα να είναι ικανός για στρατιωτική δραστηριότητα.

Πώς κατέληξαν οι Κινέζοι να έχουν τέτοια ανδρεία;

Από εμάς.

Γίναμε κύριος πελάτης για τα προϊόντα τους που κυμαίνονται από παιδικά παιχνίδια και είδη σπιτιού μέχρι φάρμακα και ενσωματωμένη τεχνολογία smartphone. Χαιρετίσαμε το εμπόριό τους με τρόπο που οι μελλοντικοί ιστορικοί θα βρουν ως ανεξήγητο, όπως κάνουμε τώρα όταν κοιτάμε πίσω σε εταιρείες όπως η IBM και η Ford που ανέπτυξαν μια ακμάζουσα επιχείρηση με τους Ναζί τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εξάλλου, δεν αφορούσε την αποκρουστική ιδεολογία κανενός. Ήταν απλώς business. Όπως λένε σήμερα οι επιχειρηματίες, εάν η Αμερική συνεχίσει να το επιτρέπει, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Εκτός από το ότι σήμερα, συνεργαζόμαστε με μια χώρα πολύ πιο πλούσια και πολύ πιο επιθετική από τους πρώην αντιπάλους της Αμερικής.

Ως καταναλωτές κινεζικών προϊόντων και επενδυτές σε προϊόντα κινεζικής κατασκευής, χρηματοδοτούμε ανοιχτά τον κινεζικό στρατό. Η ηγεσία της Κίνας δεν έχει κρύψει τα σχέδιά της να κυβερνήσει τις ΗΠΑ τεχνολογικά, οικονομικά και στρατιωτικά, εάν χρειαστεί με «απεριόριστο πόλεμο». Για μια Αμερική που αδιαφορεί για τις στρατηγικές επιπτώσεις, τοποθετήσαμε τρισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ενώ διαβρώναμε σοβαρά τη δική μας βιομηχανική βάση.

Τώρα, πολλά από αυτά που βασιζόμαστε είναι να καθόμαστε σε τεράστια πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, να καθόμαστε αδρανείς στα ανοιχτά της Δυτικής Ακτής της Αμερικής, κολλημένοι σε ένα logjam logistics που έχει διδάξει στους πολίτες μας τη λέξη "αλυσίδα εφοδιασμού" μαζί με αυτό που συμβαίνει όταν διαλύετε την εγχώρια παραγωγική σας ικανότητα και εξάγετε σε ένα εχθρικό έθνος. Αντί τα αγαθά από την Κίνα να μην μπορούν να εισαχθούν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ο εξαγωγέας και όχι ο εισαγωγέας. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγαθά από την Κίνα που περιμένουν να εισαχθούν, ούτε έσοδα από την Αμερική να εισρεύσουν στα ταμεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι Κινέζοι γνωρίζουν την ιστορία τους. Γνωρίζουν πως μια δημοκρατία της οποίας η οικονομία έχει αποδυναμωθεί από τον COVID μιας περίεργης προέλευσης, ένας προϋπολογισμός πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μας βύθιζε σε ιστορικό χρέος. Ένα έθνος που τρεκλίζει κάτω από το βάρος μιας πιθανώς εξασθενημένης εθνικής ηγεσίας και ένας στρατός που ταπεινώνεται με την εντολή να απομακρυνθεί από το αφγανικό πεδίο μάχης από τον αρχιστράτηγο του μπορεί να είναι μια κάποτε σπουδαία χώρα που έχει χάσει το δρόμο της.

Οι Κινέζοι ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη δύναμη, να εντοπίζουν την αδυναμία και να διεκδικούν την ισχυρή και αυξανόμενη κυριαρχία τους σε βάρος των άλλων. Θεωρούν τον περασμένο αιώνα ως περίοδο ταπείνωσης. Από τις πράξεις τους και από τις δικές μας, σκοπεύουν να κάνουν αυτή την εποχή έναν αιώνα ταπείνωσης για κάποιο άλλο έθνος. Η τρέχουσα και αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική τους ισχύς μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως «Χρηματοδοτείται από Αμερικανικές Επιχειρήσεις».

Δεν αρκεί να σφίγγουμε τα χέρια μας μπροστά σε έναν τόσο αδυσώπητο αντίπαλο. Η Ουάσιγκτον πρέπει να περιστραφεί και να παράσχει τα κατάλληλα και απαραίτητα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επεκτείνουν την κάποτε τρομερή βάση παραγωγής μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική έχει τα μέσα, τις δεξιότητες και τους πόρους για να επιστρέψει στον ρόλο της ως σούπερ εξαγωγέας, αλλά για αυτό θα απαιτήσει επίσης να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας και να παγώσουμε το ανώτατο όριο χρέους της χώρας μας. Μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος ενός χρέους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων μας καθιστά ευάλωτους σε μια δημοσιονομική κατάρρευση. Θα απαιτηθεί οικονομική πειθαρχία εάν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση της κινεζικής πολεμικής μηχανής.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι πολίτες σπάνια αναλογίζονται τη δική τους ιστορία της εξαιρετικότητας, έχουν τη δύναμη, τη δέσμευση και το θάρρος να γράψουν ένα διαφορετικό τέλος σε ένα κεφάλαιο της ιστορίας που γράφεται αυτή τη στιγμή από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail