Η απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ινδίας θα είναι ευλογία μεταμφιεσμένη;

photo: https://www.maxpixel.net/Constitution-Indian-Flag-Freedom-Independence-Day-4872723
Οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Ινδία στο πλαίσιο του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την προγραμματισμένη αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 που αναμένεται να αρχίσει να παραλαμβάνει τον Νοέμβριο. Ο βουλευτής Subramanian Swamy είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι άκουσε από ανώνυμες πηγές πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν πράγματι να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές αντί να επεκτείνουν την απαλλαγή από κυρώσεις όπως ελπίζουν ορισμένοι στην Ινδία. Παρ 'όλα αυτά, πιστεύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας δε θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά. Αυτό έρχεται λίγο αφότου το Quad πραγματοποίησε την πρώτη του δια ζώσης σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

oneworld.press - Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ σχολίασε ότι η σύνοδος οφείλεται στην πρόθεση των μελών της να σπείρει διχόνοια μεταξύ της χώρας της και των περιφερειακών εταίρων της. Το Quad αποτελείται από την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ύποπτες ότι προσπάθησαν να «περιορίσουν» την Κίνα με διάφορα υβριδικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών στρατιωτικών προκλήσεων, της αποκαλούμενης «αποσύνδεσης» της αλυσίδας εφοδιασμού και πόλεμο πληροφοριών, μεταξύ άλλων. Η Ινδία θεωρείται ως ένα από τα αναδυόμενα κύρια μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω του πρωτοποριακού ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτές τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης λόγω της γειτνίασης με την Κίνα. 

Αλίμονο, ακόμη και ο δυνητικά ηγετικός ρόλος της Ινδίας στη μεγάλη στρατηγική εκστρατεία των ΗΠΑ για «περιορισμό» της Κίνας δεν αρκεί για να την γλιτώσει από την εργαλειοποίηση των οικονομικών-χρηματοπιστωτικών μέσων μέσω κυρώσεων του συμμάχου της. Η Αμερική είναι ακόμα παγιδευμένη στη ρωσοφοβική τρέλα της εποχής Τραμπ και δε θα σταματήσει σε τίποτα για να σαμποτάρει τις ιστορικές στρατιωτικές σχέσεις της Μόσχας με το Νέο Δελχί για σκοπούς μηδενικού αθροίσματος. Κατά ειρωνικό τρόπο, το αποτέλεσμα του μηδενικού αθροίσματος που τελικά προκύπτει μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ. Αντί να πιέσουν επιτυχώς την Ινδία να εγκαταλείψει τον ειδικό και προνομιούχο στρατηγικό εταίρο της, οι απειλούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτύχουν σαμποτάροντας το Quad.

Για να εξηγήσουμε, η Ινδία επιβεβαίωσε επανειλημμένα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία, εκ των οποίων η τελευταία έχει απόλυτη πίστη στην ειλικρίνεια του εταίρου της. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πως το Νέο Δελχί θα απορρίψει τη Μόσχα λόγω των πιέσεων της Ουάσιγκτον για κυρώσεις. Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς μορφή θα μπορούσαν να λάβουν οι κυρώσεις του CAATSA, αλλά παρόλα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ που επιβάλλουν τιμωρητικά οικονομικά-χρηματικά έξοδα σε έναν από τους κορυφαίους εταίρους της στο Quad. Θα ήταν ταπείνωση για το περήφανο έθνος της Ινδίας να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αφού συμβεί αυτό, γι 'αυτό οι σχέσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν.

Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ΗΠΑ μπορεί να μην θέλουν καν να συνεργαστούν τόσο στενά με την Ινδία όσο πριν λόγω των ανησυχιών της Αμερικής πως η απόκτηση των ρωσικών S-400 από τον εταίρο της θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επιτρέψει στη Μόσχα να αξιοποιήσει τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνίας τους. Αυτοί οι φόβοι είναι στην πραγματικότητα αβάσιμοι και χρησιμοποιούνται μόνο ως πρόσχημα για να πιέσουν την Ινδία να εγκαταλείψει τον ειδικό και προνομιούχο στρατηγικό της εταίρο, ώστε οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τον ηγετικό τους ρόλο στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας αυτής, αλλά θα υποχρέωναν επίσης τις ΗΠΑ να περιορίσουν την στρατιωτική συνεργασία τους με την Ινδία εάν θέλουν να διατηρήσουν τη λεγόμενη «αξιοπιστία» των ψευδών ισχυρισμών τους.

Στο πιθανό σενάριο Ινδίας και ΗΠΑ να περιορίσουν τη σημερινή επεκτεινόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους, πόσο μάλλον να την περιορίσουν μέσω της εθελοντικής αποχώρησης της Ινδίας από κάποιες ασκήσεις του Quad ή του αποκλεισμού της από τις ΗΠΑ, οι κυρώσεις CAATSA θα μπορούσαν να είναι στην πραγματικότητα μια ευλογία μεταμφιεσμένη για την Ευρασία. Το νότιο ασιατικό κράτος είδε ήδη πώς οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Αφγανούς συμμάχους τους τον Αύγουστο και στη συνέχεια χτύπησαν τον παλαιότερο σύμμαχό τους τη Γαλλία τον επόμενο μήνα, σαμποτάροντας τη συμφωνία υποβρυχίων 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας με την Αυστραλία μέσω του AUKUS. Είναι καιρός να ξυπνήσει η Ινδία και να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να «συγκρατήσει» την Κίνα.

Όσο νωρίτερα συμβεί αυτό, είτε από δική της θέληση κάνοντας ένα βήμα πίσω από το Quad σε περίπτωση που της επιβληθούν κυρώσεις είτε λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ πάνω της μετά την επιβολή αυτών των σε επίπεδο απειλής τιμωρητικών οικονομικο-χρηματοπιστωτικών δαπανών στην Ινδία, καλύτερα για την ευρασιατική σταθερότητα. 

Η Ινδία θα μάθαινε το μακροπρόθεσμο μάθημα για την αναξιοπιστία της Αμερικής ως «συμμάχου» με συγκριτικά μικρότερο κόστος από ό,τι αν είχε παραπλανηθεί για να προκαλέσει μια άλλη κινητική σύγκρουση με την Κίνα, για να εγκαταλειφθεί από την Αμερική, όπως θα περίμεναν πολλοί αναπόφευκτα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να μην είναι και τόσο άσχημα εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία αργότερα φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail