Η Ρωσία καλεί τον Γερμανό ΑΚ.ΑΜ. όταν η υπουργός Άμυνας του Βερολίνου ενθαρρύνει το ΝΑΤΟ να απειλήσει τη Μόσχα με πυρηνικά

The building of the Ministry of Defense of the Russian Federation on the Frunzenskaya Embankment in Moscow. © RIA / Alexey Kudenko; (inset) © AFP / Aris Oikonomou 

RT 25 Οκτ, 2021

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επείγουσα συνάντηση με τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, εκφράζοντας ανησυχία για σειρά σχολίων της υπουργού Άμυνας της χώρας, τα οποία ως αναφέρουν ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε ότι, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ζητήθηκε από τον απεσταλμένο του Βερολίνου «να παρουσιαστεί ενώπιον της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «επιστήθηκε η προσοχή στα σχόλια της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σχετικά με την πυρηνική αποτροπή εναντίον της Ρωσίας, και επιδόθηκε διπλωματικό σημείωμα «

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω από τα έθνη της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα μέτρα, ώστε να έχουμε πρώιμο αποτρεπτικό αποτέλεσμα». Αυτό, ανέφερε, «είναι απόκριση στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας».

Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Μόσχα, «τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αυξημένη ένταση στην Ευρώπη και δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης». Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Καρενμπάουερ, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να είναι συλλογική, χωρίς παραβίαση των συμφερόντων της Ρωσίας». Ωστόσο, συνέχισε, «επί του παρόντος το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο για ίσο διάλογο σε αυτό το ζήτημα»

«Εν μέσω κραυγών για αποτροπή της Ρωσίας στρατιωτικά, το ΝΑΤΟ οικοδομεί με συνέπεια τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορά μας. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά Πώς έχουν τελειώσει τέτοιες ενέργειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Σοϊγκού, σε σχόλιο που ερμηνεύτηκε ευρέως ως αναφορά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. .

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε επίσης τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, καθώς η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Το σχέδιο αποτροπής της Δύσης στο Αφγανιστάν κατέληξε σε «καταστροφή, την οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει ολόκληρος ο κόσμος», ανέφερε.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη από το ΝΑΤΟ ότι τα μέλη του είχαν δώσει το πράσινο φως σε ένα σημαντικό σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της Ρωσίας σε μια υπποθετική στρατιωτική σύγκρουση. Το απόρρητο έγγραφο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενδέχεται να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της Μόσχας από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, λέγεται ότι περιλαμβάνει εστίαση σε μη συμβατικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων κυβερνό-επιθέσεων, συγκρούσεων στο διάστημα, ακόμα και χρήσης πυρηνικών κεφαλών.

Στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος SPD καταδικάζει τις «ανεύθυνες» δηλώσεις της Καρενμπάουερ, με την προτροπή στο ΝΑΤΟ να απειλήσει την Ρωσία.

Οι δηλώσεις για αντιπαράθεση με τη Ρωσία από την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας ήταν απρόσεκτες και εμπρηστικές, δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τα κυβερνητικά κόμματα συνασπισμού της χώρας, όταν το Βερολίνο είπε στο ΝΑΤΟ να απειλήσει προκλητικότατα τη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο κοινοβουλευτικός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) της Γερμανίας, Ρολφ Μούτζενιτς, κατηγόρησε την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, ότι έκανε προκλητικά σχόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ που απειλεί τη Ρωσία με τις πυρηνικές δυνάμεις του θα ενδυναμώσει τις φλόγες των επιδεινούμενων διεθνών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και της ομάδας κρατών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Τα πρόσφατα συμπεράσματα του υπουργού Άμυνας σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι ανεύθυνα», ανέφερε.

«Τα σχόλια της κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν διαφέρουν από τις εξίσου αβάσιμες απειλές της ρωσικής πλευράς"» συνέχισε ο Μούτζενιτς, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις αυτές συνέβαλαν στη «σπείρα της κλιμάκωσης».

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ υπήρξε από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του νέου masterplan του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πλευρών. Η στρατηγική, η οποία συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει τα στρατεύματα του μπλοκ να μάχονται τις Ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Βαλτικής και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ συζητά επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης μη συμβατικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, κυβερνο-επιθέσεων και διαστημικής τεχνολογίας.


Πολεμοχαρής Βαλκυρία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer υπήρξε από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του νέου γενικού σχεδίου του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας σε περίπτωση που ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Η στρατηγική, η οποία συμφωνήθηκε την Πέμπτη, προβλέπει χρήση των στρατευμάτων της στρατιωτικής συμμαχίας εναντίον των Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλτικής και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, με μη συμβατικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, κυβερνο-επιθέσεων και διαστημικής στρατιωτικής τεχνολογίας.

«Αυτός είναι ο τρόπος αποτροπής», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας την ιδέα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στον αέρα πάνω από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για να τα προστατεύσει από αυτό που το ΝΑΤΟ αποκαλεί «Ρωσική απειλή».

«Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα μέτρα, ώστε να έχει πρώιμο αποτρεπτικό αποτέλεσμα... Αυτό προσαρμόζεται στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας», επέμεινε.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ δήλωσε στο RT το Σάββατο ότι «δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία» στις δηλώσεις του Κραμπ-Καρενμπάουερ. Είναι μέλος της κυβέρνησης της απερχόμενης Καγκελαρίου Άνγκελα ς Μέρκελ και πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση υπουργού της. Το μέλλον της στο κοινοβούλιο ενδέχεται να είναι αμφίβολο, καθώς η απομάκρυνση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, την οποία επέβλεψε, αποδείχθηκε «αποτυχία» τόνισε η κ. Κνάισλ, υποστηρίζοντας ότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ «δεν αποτελεί πλέον ισχυρή πολιτική προσωπικότητα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail