Η Πολωνία ανακτά την κυριαρχία της από την Ευρωπαϊκή Ένωση

YuryRymko / Pixabay
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάσισε ότι το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση ορόσημο, η οποία επιδιώκει να επιβεβαιώσει εκ νέου την εθνική κυριαρχία σε ορισμένα δικαστικά ζητήματα, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της υπερεθνικής νομικής και πολιτικής τάξης της ΕΕ.

gatestoneinstitute.org - Soeren Kern / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αγώνας για την εξουσία έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους φεντεραλιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την ΕΕ των 27 μελών σε ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος - Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης - και δεν αντιμετωπίζουν με καλοσύνη όσους αμφισβητούν την εξουσία τους.

Η ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε η Πολωνία το 2004, έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων με πιθανές οικονομικές κυρώσεις. Η Πολωνία, η οποία έριξε τον ζυγό της σοβιετικής κυριαρχίας το 1989, απάντησε πως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπερβαίνουν παράνομα τις εξουσίες τους.

Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που αμφισβητεί την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, κάποτε το δεύτερο μεγαλύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, αποχώρησε επίσημα από το μπλοκ το 2020 για να διεκδικήσει εκ νέου την κυριαρχία του από τα πλοκάμια του διοικητικού κράτους της ΕΕ.

Πιο πρόσφατα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εξέδωσε μια άνευ προηγουμένου απόφαση που αμφισβήτησε άμεσα την εξουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει τεράστια ποσά κρατικών ομολόγων, μια νομισματική πολιτική γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση. Το γερμανικό δικαστήριο έκρινε πως η πρακτική είναι παράνομη σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, καθώς ούτε η γερμανική κυβέρνηση ούτε το γερμανικό κοινοβούλιο υπέγραψαν τις αγορές. Η νομική διαμάχη της ΕΕ με το μεγαλύτερο μέλος της απείλησε να διαλύσει όχι μόνο το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, το ευρώ, αλλά και την ίδια την ΕΕ.

Η Πολωνία λέει ότι δεν έχει σχέδια για "Polexit". Σε αντίθεση με τη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, η λαϊκή υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή. Εάν, ωστόσο, η Πολωνία αποχωρούσε από την ΕΕ, θα δημιουργούσε αμφιβολίες για τη μελλοντική βιωσιμότητα του μπλοκ.

Η διαμάχη της Πολωνίας με την ΕΕ περιστρέφεται γύρω από σαρωτικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από το κυβερνών κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) από το 2015. Η κυβέρνηση υποστήριξε πως οι αλλαγές της ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε ένα δικαστικό σύστημα που κυριαρχούνταν από δικαστές της κομμουνιστικής εποχής, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του διοικητικού βραχίονα της ΕΕ, λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν διαβρώσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα πως οι νέοι κανονισμοί της Πολωνίας για το διορισμό δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπορούσαν να παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ και διέταξε την πολωνική κυβέρνηση να τους αναστείλει.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki απάντησε ζητώντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να καθορίσει εάν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπερβαίνουν την εξουσία τους. Στις 7 Οκτωβρίου, το Δικαστήριο δήλωσε πως το πολωνικό Σύνταγμα έχει υπεροχή έναντι των νόμων της ΕΕ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η απόφαση αναφέρει ότι η ΕΕ υπερβαίνει την εξουσία της κάθε φορά που:

α) οι αρχές της ΕΕ ενεργούν εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται από την Πολωνία στις συνθήκες της ΕΕ·

β) το πολωνικό Σύνταγμα δεν αναγνωρίζεται ως ο ανώτατος νόμος της χώρας.

και γ) Η Πολωνία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος.

Η διαμάχη για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι μέρος μιας μεγαλύτερης διαμάχης εξουσίας μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ, η οποία παρεμβαίνει τακτικά στην πολωνική εσωτερική πολιτική για θέματα που κυμαίνονται από την κοινωνική πολιτική έως τη μαζική μετανάστευση. Τα τελευταία χρόνια, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταθέσει πολλές προσφυγές κατά της πολωνικής κυβέρνησης με στόχο να αναγκάσουν τη Βαρσοβία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Η βασική αιτία των εντάσεων είναι μια κοσμοθεωρητική σύγκρουση: η Πολωνία είναι μια από τις πιο συντηρητικές χώρες στην Ευρώπη και η πολωνική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, πιστεύει ότι η πολωνική κοινωνία πρέπει να οργανωθεί γύρω από τις αρχές και τις αξίες του Ρωμαιοκαθολικισμού . Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη μεταχριστιανική κοσμοθεωρία που έχουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, πολλοί από τους οποίους λατρεύουν στο βωμό της πολυπολιτισμικότητας. Η σύγκρουση έχει υποκινηθεί και διαιωνιστεί από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες που θέλουν να ξαναφτιάξουν την Πολωνία στην εικόνα της ΕΕ.

Η Πολωνία εξηγεί τη θέση της

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, σε επιστολή της 18ης Οκτωβρίου προς τους ηγέτες της ΕΕ, εξήγησε τη θέση της κυβέρνησής του:

«Γράφω αυτό το γράμμα για να σας καθησυχάσω και ταυτόχρονα να σας προβληματίσω.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολωνία παραμένει πιστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε κοινές συνθήκες, που ιδρύθηκε από όλα τα κράτη μέλη που έχουν αναθέσει ορισμένες αρμοδιότητες σε κοινούς θεσμούς και έχουν ρυθμίσει από κοινού πολλούς τομείς της ζωής μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου Η Πολωνία σέβεται αυτόν το νόμο και αναγνωρίζει την υπεροχή της έναντι των εθνικών νόμων, σύμφωνα με όλες τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, θέλω να σας προβληματίσω — και να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο που απειλεί το μέλλον της Ένωσής μας. Θα πρέπει να ανησυχούμε για τη σταδιακή μετατροπή της Ένωσης σε μια οντότητα που θα πάψει να να είναι μια συμμαχία ελεύθερων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και, αντίθετα, να γίνει ένας ενιαίος, κεντρικά διοικούμενος οργανισμός, που διοικείται από θεσμούς που στερούνται δημοκρατικού ελέγχου από τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα μπορεί να αφορά μόνο μια χώρα — αύριο, με άλλο πρόσχημα, μια άλλη…

Η Πολωνία σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος. Η υποχρέωση κάθε κράτους μέλους να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ απορρέει άμεσα από τις Συνθήκες — είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε στον βαθμό που απαιτείται ούτε ένα γιώτα λιγότερο — ούτε ένα γιώτα περισσότερο.

Η αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ καλύπτει όλες τις νομικές πράξεις μέχρι το επίπεδο της καταστατικής βαθμίδας στους τομείς αρμοδιότητας της Ένωσης. Αυτή η αρχή, ωστόσο, δεν είναι απεριόριστη. Σε κάθε χώρα, το Σύνταγμα διατηρεί την υπεροχή του. Η αξιολόγηση του πού βρίσκονται τα σύνορα μπορούν να γίνουν μόνο από τα δικαστήρια — τόσο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τα εθνικά μας συνταγματικά δικαστήρια σε μια δεδομένη επικράτεια. Αυτός είναι ο ρόλος για τον οποίο διορίστηκαν από τους δημιουργούς της συνταγματικής δικαστικής εξουσίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Πολωνίας έχει τα ίδια δικαιώματα με τα δικαστήρια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Μπορούν να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ με τα δικά τους συντάγματα, και το κάνουν με συνέπεια για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες. Οι επιμέρους αποφάσεις ασχολούνται με ευρύτερα ή στενότερα ζητήματα, αλλά η ουσία τους παραμένει αμετάβλητη — η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ έναντι του εθνικού δικαίου υπάρχει και, παρόλο που έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής, έχει τα σαφή όριά του.

Αυτά τα όρια καθορίζονται όχι μόνο από τη συνταγματική ή καταστατική φύση των εθνικών νομικών κανόνων αλλά και από το αντικείμενο που καλύπτεται από το δίκαιο της ΕΕ. Η αρχή της ανάθεσης, όπως ορίζεται στα άρθρα 4 και 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η κατευθυντήρια γραμμή αρχή της Ένωσης. Σημαίνει πως οι αρμοδιότητες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτείνονται μόνο σε θέματα που τους έχουμε αναθέσει στο πλαίσιο των Συνθηκών. Προσπάθειες επέκτασης αυτών των αρμοδιοτήτων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να θεωρείται ultra vires και κανένας φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να λαμβάνει μέτρα που δεν εξουσιοδοτούνται από τις Συνθήκες.

«Αυτό το ζήτημα δεν εγείρει αμφιβολίες στις αποφάσεις των δικαστηρίων και των συνταγματικών δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ. Πράγματι, αυτά τα δικαστήρια έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ορισμένες ενέργειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως εκ τούτου, τα εθνικά δικαστήρια αποφάσισαν με συνέπεια ότι οι μεμονωμένες αποφάσεις του ΔΕΕ — ως ultra vires [εκτός της νομικής εξουσίας ή εξουσίας κάποιου] — δεν είναι δεσμευτικές για ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος.

Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν κάνει τίποτα σήμερα που δεν έχουν κάνει στο παρελθόν τα δικαστήρια στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Ρουμανία, την Τσεχική Δημοκρατία ή άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι μια πολυπατημένη νομολογία. Καμία από αυτές τις δικαστικές αποφάσεις δεν παρέσυρε κανένα κράτος μέλος με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Κάθε μία από αυτές ήταν μια δήλωση και επιβεβαίωση των γεγονότων που απορρέουν από το γράμμα και το πνεύμα του ευρωπαϊκού δικαίου... Το πολωνικό συνταγματικό Δικαστήριο έχει επανειλημμένα αποφανθεί για την υπεροχή του πολωνικού Συντάγματος έναντι του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι αποφάσεις δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ από την Επιτροπή. Αυτό συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή ο έλεγχος της συμμόρφωσης του διεθνούς δικαίου με το εθνικό σύνταγμα δεν παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Πολωνικού Συντάγματος, η ανώτατη αρχή στη Δημοκρατία της Πολωνίας ανήκει στο έθνος. Έκφραση αυτής της αρχής είναι επίσης η ιεραρχία των πηγών δικαίου, σύμφωνα με την οποία είναι ο πολωνικός βασικός νόμος — που εγκρίθηκε από το Έθνος ως η ανώτατη έκφραση της πολιτικής του βούλησης — που προηγείται άλλων πηγών δικαίου, όπως πράξεις ή ακόμη και διεθνείς συμφωνίες που επικυρώθηκαν από την Πολωνία. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτήν την αρχή — καθώς αυτό θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και θα ήταν ασυμβίβαστο με την αρχή της εθνικής κυριαρχίας....

Κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να συμφωνήσει με μια τέτοια ερμηνεία. Η αποδοχή του θα μεταφραζόταν ουσιαστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάψει να είναι μια ένωση ελεύθερων, ίσων και κυρίαρχων χωρών. Μια τέτοια προσέγγιση τετελεσμένου γεγονότος θα μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν κεντρικά διαχειριζόμενο κρατικό οργανισμό, οι θεσμοί του οποίου μπορούν να επιβάλλουν ό,τι θέλουν εντός των «επαρχιών» της, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νομική βάση.

Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε στις Συνθήκες. Η Πολωνία συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ. Όπως κάθε άλλο κράτος μέλος, αυτό το δικαίωμα δίνει στη χώρα μας συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα. Το ένα είναι το δικαίωμα να απαιτούμε από τα όργανα της ΕΕ να ενεργούν μόνο σε θέματα για τα οποία τους εμπιστεύονται και όχι εκείνους που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους.

Δυστυχώς, σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο όπου διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφετερίζονται εξουσίες που δεν έχουν δυνάμει των Συνθηκών και επιβάλλουν τη βούλησή τους στα κράτη μέλη per fas et nefas [μέσω του σωστού και του λάθους]. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σήμερα καθώς χωρίς νομική βάση, γίνεται προσπάθεια να εξαναγκαστούν τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι τους λένε τα θεσμικά όργανα της Ένωσης — ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νομική βάση για την επιβολή τέτοιων απαιτήσεων.

"Μια τέτοια πρακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όχι μόνο επειδή είναι παράνομη, αλλά κυρίως επειδή είναι επικίνδυνη για τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδυναμώνοντας όλα τα κράτη μέλη. Η Ένωση είναι ισχυρή λόγω της δύναμης των μελών της. Η αποδυνάμωσή τους, υποτάσσοντας τα κράτη μέλη στην πρακτικά απεριόριστη εξουσία των κεντρικά διοικούμενων θεσμών, που στερούνται δημοκρατικού ελέγχου, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη αποσύνδεση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων από τη βούληση των πολιτών, για παράδειγμα σε δημοκρατικές εκλογές — και στον μετασχηματισμό της Ένωση σε μια οργάνωση που έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές μας αξίες: ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου, πλουραλισμός, μη διάκριση, ανοχή, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

"Υπάρχουν συνέπειες και πρέπει να τις έχουμε κατά νου. Σήμερα, η προσοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι στραμμένη στην Πολωνία. Και η Πολωνία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την αρχή της ανάθεσης. Ας θυμηθούμε, ωστόσο, ότι εάν οποιοδήποτε κράτος μπορεί να αναγκαστεί να ενεργήσει παραβιάζοντας την κυριαρχία του σήμερα, θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αναπόφευκτα αισθητές από άλλες χώρες στο μέλλον».

Ευρωπαϊκές απαντήσεις

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύτηκε ότι η πολωνική αμφισβήτηση της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ δε θα μείνει αναπάντητη, αλλά δεν είπε τι θα κάνει το μπλοκ ή πότε. Σε μια δήλωση της 8ης Οκτωβρίου είπε:

"Ανησυχώ βαθιά για τη χθεσινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα. Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα....

"Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τις αρχές όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το δίκαιο της ΕΕ έχει υπεροχή έναντι του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το διασφαλίσουμε».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς είπε πως «όλα τα εργαλεία» θα χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του δικαίου της ΕΕ στην Πολωνία και ότι η αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ βρίσκεται «στο επίκεντρο της ένωσης». Σε συνέντευξή του στους Financial Times με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι ο πολλαπλασιασμός παρόμοιων νομικών προκλήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποτελούσε «πραγματική απειλή για την ίδια την αρχιτεκτονική της ένωσής μας». Αυτός πρόσθεσε:

"Ποιος είναι ο κίνδυνος αν δεν το φροντίσουμε αυτό; Είναι ότι θα καταστρέψουμε το ίδιο το σωματείο. Όταν έχουμε πρόβλημα σε ένα κράτος μέλος, ο κίνδυνος είναι ένα δευτερογενές αποτέλεσμα, που θα έχετε σε όλα τα μέλη κράτη, ή σε ορισμένα κράτη μέλη, μια τάση αμφισβήτησης της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ και της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δικαστηρίου.

«Εάν δεν το σταματήσετε αυτό, θα έχετε όλο και περισσότερες δυνατότητες για τα διάφορα κράτη μέλη να αμφισβητήσουν την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την αρμοδιότητα του ΔΕΚ».

Σε κοινή δήλωση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανέφεραν:

    «Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαδίζει με την πλήρη και άνευ όρων προσήλωση στις κοινές αξίες και κανόνες. Ο σεβασμός των τελευταίων είναι υποχρέωση κάθε κράτους μέλους και επομένως φυσικά και της Πολωνίας, η οποία κατέχει ουσιαστική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Δεν είναι απλώς μια ηθική δέσμευση, είναι και μια νομική δέσμευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε, υπό την ιδιότητά της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να διασφαλίζει τον σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ο Clément Beaune, υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στη γαλλική κυβέρνηση, δήλωσε πως η απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου ήταν «μια επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατηγόρησε την πολωνική κυβέρνηση ότι δε σέβεται τις «θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, Jaroslaw Kaczynski, χαιρέτισε την ετυμηγορία:

"Στην Πολωνία, η υψηλότερη νομική πράξη είναι το Σύνταγμα και όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που ισχύουν στην Πολωνία πρέπει να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα. Αυτό ισχύει και για το δικαστικό σώμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να πει εδώ".

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Piotr Muller δήλωσε πως η απόφαση επιβεβαιώνει «την υπεροχή του συνταγματικού δικαίου έναντι άλλων πηγών δικαίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Σεμπάστιαν Καλέτα, έγραψε στο Twitter:

"Η σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι μια έκκληση προς τα όργανα της ΕΕ να σταματήσουν να παραβιάζουν τις συνθήκες προσπαθώντας μέσω σφετερισμού και εκβιασμού να αποκτήσουν αρμοδιότητες που δεν έχουν αποκτηθεί από τις συνθήκες. Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στο πολωνικό δικαστικό σώμα."

Ο Καλέτα πρόσθεσε:

"Δεν πρόκειται μόνο για την Πολωνία. Το θέμα είναι πως ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να δώσουν στην ΕΕ μεγαλύτερες αρμοδιότητες χωρίς να αλλάξουν τις συνθήκες. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί θα καταρρίψει την ΕΕ από μέσα"

Ο Οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι η πολωνική δικαστική υπόθεση θα μπορούσε να έχει «συνέπειες» για την εκταμίευση κεφαλαίων τόνωσης στην Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν ενδίδουμε σε κανέναν εκβιασμό».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι δήλωσε ότι ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτυχία της να εφαρμόσει έναν μηχανισμό, γνωστό ως Κανονισμός Προϋποθέσεων, ο οποίος απαιτεί την περικοπή κεφαλαίων σε κράτη μέλη της ΕΕ που κατηγορούνται για παραβίαση των αρχών του κανόνα του νόμου. Ο μηχανισμός, ο οποίος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία, έχουν αμφισβητήσει το μηχανισμό στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λένε ότι δεν προορίζεται για την υποστήριξη του κράτους δικαίου αλλά για την επιβολή πολιτικής τιμωρίας.

«Δεν είναι ένα καθεστώς όρων, είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων», δήλωσε η Sylwia Żyrek, δικηγόρος που εκπροσωπεί την πολωνική κυβέρνηση. Ο Miklós Zoltán Fehér, ανώτερος αξιωματούχος του ουγγρικού υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστήριξε πως το μέτρο ήταν μια «πολιτική διαδικασία με πολιτική πρόθεση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την ΕΕ να μην βιαστεί να σταματήσει τη ροή κεφαλαίων προς την Πολωνία: «Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε αυτήν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τώρα». Κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί με την Πολωνία. «Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε σε βάθος με την πολωνική κυβέρνηση, πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», είπε. «Έχουμε μεγάλα προβλήματα, αλλά η συμβουλή μου είναι να τα λύσουμε σε συνομιλίες, να βρούμε συμβιβασμούς».

Η Μέρκελ είπε ότι δε συμφωνεί με εκείνους που πιστεύουν πως οι «πολιτικές διαφορές» πρέπει «πάντα να επιλύονται μέσω δικαστικών διαδικασιών». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό ανησυχώ λίγο για τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που διευθετούνται τώρα στα δικαστήρια».

Η καγκελάριος επέκρινε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απειλή του: «Από την άποψή μου, το βρίσκω λίγο λυπηρό, αν μου επιτρέπεται να το πω τόσο προσεκτικά, όταν το Κοινοβούλιο λέει ότι τώρα ίσως χρειαστεί να μηνύσουμε την Επιτροπή. Δε νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει πουθενά».

Επιλέξτε Σχολιασμό

Ο σχολιαστής Georg Gafron, γράφοντας για το γερμανικό ιστολόγιο Tichys Einblick, παρείχε κάποιο ιστορικό πλαίσιο για την αντιπαράθεση μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ:

«Η Πολωνία βρίσκεται στο εδώλιο του κατεστημένου των Βρυξελλών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως η Ουγγαρία, η νεοσύστατη δημοκρατία κατηγορείται για παραβίαση των "ευρωπαϊκών αξιών". Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη συντηρητική κυβερνητική πλειοψηφία υπό την ηγεσία του κόμματος PiS....

Αλλά υπάρχουν περισσότερα στην ιστορία. Κάθε μέλος της ΕΕ έχει τη δική του ιστορία και ως εκ τούτου ειδικές εμπειρίες. Μόλις πριν από τριάντα χρόνια, οι Πολωνοί υπέφεραν από μια σκληρή κομμουνιστική δικτατορία. Οι άνθρωποι εκεί προσπάθησαν πολλές φορές να αποτινάξουν το σύστημα που κυβερνούσε υπό σοβιετική κυριαρχία....

Όπως παντού σε αυτές τις χώρες, το ζήτημα του πώς να αντιμετωπίσουμε τις παλιές ελίτ προέκυψε μετά τη λεγόμενη Wende [μετάβαση]. Πολλά από τα παλιά κομμουνιστικά στελέχη ήταν πολύ ανώτερα από τις νέες δυνάμεις στην τεχνική της εξουσίας. Πολλοί κατάφεραν να σώσουν τις προνομιούχες θέσεις τους μετά την πτώση της δικτατορίας.Επιπλέον, λόγω των οικονομικών δυσκολιών της αναταραχής, ρεύματα και κόμματα του παρελθόντος ανέκτησαν την εξουσία. Το δικαστικό σύστημα αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους πιο ανθεκτικούς θεσμούς στην Πολωνία. Οι εισαγγελείς που συμμετείχαν ενεργά στην καταστολή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης όχι μόνο παρέμειναν στη θέση τους, αλλά έλαβαν νέες μακροχρόνιες συμβάσεις εργασίας, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια και πικρία σε μεγάλα τμήματα του πολωνικού πληθυσμού.

Όταν το συντηρητικό κόμμα PiS, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015, με την εξαιρετικά αντικομμουνιστική του στάση και τη δέσμευσή του στον καθολικισμό ως κοινωνική βάση, άρχισε να εφαρμόζει τις ιδέες του, υπήρξε δυσαρέσκεια, ειδικά μεταξύ των φιλελεύθερων και αριστερών Πολωνών διανοουμένων αλλά και στη Δυτική Ευρώπη.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως θα ήταν καλό στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας μετά τον [δεύτερο παγκόσμιο] πόλεμο αν είχε γίνει ένας τέτοιος εκδημοκρατισμός στις δικαστικές αίθουσες και στο δικαστικό σώμα. Όλες αυτές οι πτυχές αγνοούνται από τους δυτικούς επικριτές της Πολωνίας αν και ανήκουν και αυτοί στην αλήθεια. Και ένα ακόμη πράγμα αγνοείται στη Δύση, με το φάσμα απόψεών της να κυριαρχείται από την αριστερά: Στην Πολωνία, όπως, παρεμπιπτόντως, στην Ουγγαρία, η οποία δέχεται την ίδια κριτική , η πίστη, που ενσαρκώνεται από την Καθολική Εκκλησία, παίζει έναν ρόλο που δύσκολα κατανοείται σε αυτή τη χώρα [Γερμανία]. Στη δικτατορία που υπήρχε για πολλές δεκαετίες [στην Πολωνία και την Ουγγαρία], η εκκλησία ήταν ο μόνος θεσμός που αντιπροσώπευε μια πνευματική εναλλακτική στη μαρξιστική κατήχηση σε περιόδους ανάγκης και ιδιαίτερα σε περίπτωση πολιτικών διώξεων.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki τόνισε την κυριαρχία της χώρας του και το δικαίωμα στο δικό της εθνικό σύνταγμα, το οποίο δεν μπορεί να καταργηθεί από εξωτερικούς κανονισμούς. Οι Δυτικοευρωπαίοι θα ήταν καλύτερα με λίγη περισσότερη ενσυναίσθηση για τη χώρα που έπρεπε να υποφέρει από ξένη κυριαρχία και δικτατορία για δεκαετίες — συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κατοχής μεταξύ 1939 και 1945».

Ο σχολιαστής Marco Gallina πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης που είναι εχθρικά προς την Πολωνία ταράζονται εναντίον της πολωνικής κυβέρνησης και λαού:

«Η απόφαση [του πολωνικού δικαστηρίου] προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τις πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο Florian Neuhann [ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για το ZDF, Zweites Deutsches Fernsehen, ο εθνικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός της Γερμανίας] περιέγραψε την απόφαση ως «καταστροφή». Μια «κόκκινη γραμμή» είχε ξεπεραστεί επειδή η ΕΕ δίστασε πάρα πολύ καιρό με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου. "Είναι απλά αδιανόητο ότι η Πολωνία θα λάβει βοήθεια από το ταμείο ανασυγκρότησης μετά από αυτήν την απόφαση". Και: "Ένα Polexit θα ήταν καταστροφή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δυστυχώς, μετά από αυτή την κρίση πρέπει να είναι στο τραπέζι ως επιλογή".

Ο ευρωβουλευτής Moritz Körner [του FDP, του κλασικού φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας] έκανε μια παρόμοια δήλωση: "Η Πολωνία υπνοβατεί προς την έξοδο από την ΕΕ. Το #Polexit δεν είναι πλέον απλώς ένα όνειρο των δεξιών λαϊκιστών στην Πολωνία, αλλά δυστυχώς ένας πραγματικός κίνδυνος. Όλα τα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την Πολωνία πρέπει να παγώσουν με άμεση ισχύ. Οι επόμενες εκλογές στην Πολωνία θα είναι πλέον μοιραίες εκλογές σχετικά με το αν η Πολωνία μπορεί να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι". Η Katharina Barley [του SPD, του αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος], Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Επιτροπή της ΕΕ πρέπει τώρα να βγάλει συμπεράσματα.

Η [αριστερή] εφημερίδα Die Zeit πυροβόλησε επίσης κατά της Βαρσοβίας: "Από νομική άποψη, η απόφαση δείχνει με όλη της την ντροπή και την στρεβλή της διαστρέβλωση ότι αυτή η διαφορά δε μπορεί να επιλυθεί. Τελικά πέρασε από τη σφαίρα δικαίου στη σφαίρα εξουσίας. Η ΕΕ δεν θα μπορεί πλέον να πετύχει τίποτα με δηλώσεις. Πρέπει τώρα να βασιστεί σε κυρώσεις: όσο η Πολωνία δεν αποκαθιστά την ανεξαρτησία των δικαστηρίων της, δεν μπορεί να συμμετάσχει στη βοήθεια δισεκατομμυρίων από την ανάκαμψη του κορωνοϊού κεφάλαιο.

Εάν η Ανατολική Ευρώπη δεν υποκύψει σε αυτό που θέλει η Δυτική Ευρώπη, τότε οι ελίτ στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο χάνουν γρήγορα το ανεκτικό τους πρόσωπο. Το hashtag "Polexit" κυριαρχεί στις τάσεις του Twitter από χθες. Οι γερμανικές δηλώσεις θυμίζουν εντυπωσιακά το Brexit. Το γεγονός πως όχι μόνο η πολιτική της ΕΕ, αλλά και η γερμανική συμπεριφορά, έπαιξαν ρόλο στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα από τα απωθημένα κεφάλαια του πρόσφατου παρελθόντος. Λόγω της ιστορικής εμπειρίας, ο Πολωνός γείτονας είναι πολύ πιο ευαίσθητος όταν πρόκειται για τον γερμανικό ιμπεριαλισμό — Και όταν είναι μόνο ηθικής φύσης. Το κάλεσμα για το Polexit θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοκτονεί στην προσπάθεια της για ενότητα».

Οι συντάκτες του γερμανικού ιστολογίου Achgut [Axis of Good] δημοσίευσαν το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πολωνού πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ιστολόγιο στη συνέχεια πολιορκήθηκε με κριτική από το γερμανικό κατεστημένο. Ένας τίτλος της Die Zeit διακήρυξε: «Από την εργαλειοθήκη των δεξιών λαϊκιστών». Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της κεντροδεξιάς Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος [της μεγαλύτερης και παλαιότερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] δήλωσε: «Με την ομιλία σας σπέρνετε ρήγματα και διαμάχες στην ΕΕ». Ο Achgut απάντησε: "Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πολωνός πρωθυπουργός; Το Achgut.com τεκμηριώνει την ομιλία του στη γερμανική μετάφραση του πρωτότυπου πολωνικού κειμένου. Μπορείτε να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Πού είναι το σκάνδαλο;"

Γράφοντας για τους Financial Times, ο Martin Sandbu εξέτασε την ευπάθεια της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στην οικονομική πίεση της ΕΕ:

«Η κλίμακα των μεταφορών της ΕΕ είναι τόσο μεγάλη που αν σταματήσουν να ρέουν, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτραπεί για πολύ. Οι εφάπαξ επιχορηγήσεις RRF [η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον Covid-19] θα ανέρχονται και πάλι στο 5 τοις εκατό περίπου του ετήσιου εθνικού τους εισοδήματος. Θα επιβιώσει η ισχυρή εκλογική υποστήριξή τους από μια διαρκή υποαπόδοση λόγω της απόσυρσης της οικονομικής στήριξης της ΕΕ; Εμείς Δεν ξέρω — και πάλι, αυτό δεν έχει δοκιμαστεί. Αλλά ίσως είμαστε έτοιμοι να το μάθουμε. Υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι το οικονομικό όπλο των Βρυξελλών μπορεί να βλάψει σημαντικά και αρκετά γρήγορα, ώστε να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο πιστεύουν οι αντίπαλοι της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης».

Ο ανεκτίμητος Ισπανός σχολιαστής «Elentir», που επιμελείται το blog Contando Estrelas, έγραψε:

«Η Πολωνία αντιμετωπίζει, για άλλη μια φορά, ορισμένους κακοποιούς που πιστεύουν ότι αυτό το έθνος είναι ικανό να εγκαταλείψει την ελευθερία του μέσω εκβιασμού.

Μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες αυτής της εβδομάδας έχει όνομα και επίθετο: Mateusz Morawiecki. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υπέμεινε στωικά, και χωρίς να χαμηλώσει τα μάτια του, τις προσβολές της αριστεράς και του [κεντροδεξιού] Λαϊκού Κόμματος, σε μια επαίσχυντη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε σκοπό να ταπεινώσει την Πολωνία και να την κάνει να λυγίσει στις προσπάθειες επιβολής της ιδεολογικής ατζέντας της αριστεράς στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών.Ο πολωνικός λαός απέρριψε αυτή την ιδεολογική ατζέντα στις κάλπες, και τώρα οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τους το επιβάλουν μέσω εκβιασμού, απειλώντας να αποσύρουν τα κονδύλια της ΕΕ εάν δεν υποκύψει στις αντιδημοκρατικές επιβολές της ΕΕ».

Η Πολωνή πολιτική σχολιάστρια Aleksandra Rybińska, γράφοντας για την ομάδα μέσων ενημέρωσης, Wpolityce, κατέληξε:

«Οι Βρυξέλλες δεν εμπλέκονται σε μια διαμάχη με την Πολωνία για χάρη του κράτους δικαίου ή της συμμόρφωσης των δικαστικών διορισμών με το δίκαιο της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσπαθούν να διευρύνουν τις αρμοδιότητές τους (μέσω της υπόθεσης δίκαιο του ΔΕΕ) πέρα ​​από ό,τι τους έχει παραχωρηθεί βάσει των Συνθηκών, ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια από αυτές έχει μεγαλύτερη επιρροή. Αυτή η μάχη γίνεται υπό το πρόσχημα μιας μεγάλης αφήγησης με οικουμενικές αξίες.

Επιπλέον, υπάρχει ένα προστατευτικό αντανακλαστικό. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η περαιτέρω ομοιομορφία, ακόμη και η πιο μονόπλευρη, είναι εγγύηση για τη συνέχιση της ύπαρξης των θεσμών της ΕΕ. Η αναπαραγωγή τους. Και παντού στην Ευρώπη έχουν εμφανιστεί πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν αυτήν την ομοιομορφία. αποτελούν απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα του ομίλου των Βρυξελλών.

Η φιλοδοξία να αποφασίζουμε για τα πάντα και για όλους έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που οι ευρωβουλευτές συζήτησαν πρόσφατα τον νόμο περί αμβλώσεων στο Τέξας. Δεν υπάρχουν όρια στις αρμοδιότητες της ΕΕ. Φτάνουν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ευρωπαϊκή ελίτ λέει ανοιχτά ότι οι «λαϊκιστές» στην Ευρώπη πρέπει να εξαλειφθούν και πως οι κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία πρέπει να αλλάξουν... Αυτό ακούστηκε επίσης ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Morawiecki: Η Πολωνία είναι καλή, όπως κι οι Πολωνοί, αλλά η πολωνική κυβέρνηση είναι «αηδιαστική». Οι Πολωνοί έκαναν τη λάθος επιλογή, μπορείτε να τους συγχωρήσετε, αλλά ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να διορθώσουν αυτό το λάθος. Αυτό ούτως ή άλλως δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συνέβη από τότε που ανέλαβε την εξουσία το PiS. Απλώς μόνο τώρα οι Βρυξέλλες κατέκτησαν ένα αποτελεσματικό εργαλείο: ο λεγόμενος μηχανισμός κράτους δικαίου....

Δεν είναι η αλήθεια που διακυβεύεται εδώ, αλλά η ΕΕ επιδιώκει να απαλλαγεί από την άβολη κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να είναι προοδευτική, ανοιχτή, φιλελεύθερη, ανεκτική και ομοιόμορφη. Σε όποιον δεν αρέσει, δεν έχει θέση στην ΕΕ. Σε μια κατάσταση όπου η Πολωνία είναι το πιο συντηρητικό κράτος στην ΕΕ, είναι προφανές ότι θα βρεθούμε σε τροχιά σύγκρουσης με την ολοένα και πιο ξεκάθαρη προοδευτική ατζέντα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να παρακρατηθεί η πληρωμή κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης στην Πολωνία ή ακόμη και να παρακρατηθεί η πληρωμή κεφαλαίων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι φυσικά δίκοπο μαχαίρι. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να γίνει ένα στοιχείο που ενισχύει μια άλλη ιστορία, αυτή στην οποία η ΕΕ, μέσω αντιδημοκρατικά επιλεγμένων θεσμών, ταπεινώνει και προσπαθεί να κυριαρχήσει στα περιφερειακά κράτη μέλη. Θα δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Και αν μπορείτε να συμπεριφέρεστε στην Πολωνία έτσι, μπορείτε να συμπεριφέρεστε έτσι σε κάθε άλλη χώρα. Επιπλέον, η Πολωνία δεν θα είναι για πάντα καθαρός δικαιούχος κονδυλίων της ΕΕ, αλλά θα γίνει καθαρός πληρωτής στο εγγύς μέλλον. Ήδη όχι μόνο συλλέγουμε κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τα πληρώνουμε και εκεί. Αποκόπτοντας την Πολωνία από τα κονδύλια της ΕΕ, οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτουν. Η πυρηνική επιλογή. Κι αν δεν λειτουργήσει ούτε αυτό; Τι άλλο να μας κάνουν;

Είναι αναμφίβολα μια μάχη για τη μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη θέση της Πολωνίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Θα είμαστε μέλος της δεύτερης κατηγορίας, θα μας αντιμετωπίζουν ως μια «νεαρή, ανώριμη δημοκρατία» που πρέπει να ανατραφεί, όπως τόνισαν ορισμένοι δυτικοί ευρωβουλευτές, ή θα αγωνιστούμε για υποκειμενικότητα και ίση μεταχείριση; Γιατί το κράτος δικαίου δε θα τελειώσει.

Οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν παραπέρα: η προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα, δαπανηρή για χώρες όπως η Πολωνία, μια αριστερή φιλελεύθερη ηθική ατζέντα. Αυτή είναι μόνο η αρχή της μάχης, όχι το τέλος. Ανεξάρτητα από το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να παγώσει τους πόρους μας από το ταμείο ανασυγκρότησης ή όχι».

Ο βετεράνος σχολιαστής της ΕΕ, Wolfgang Münchau, γράφοντας για το περιοδικό The Spectator με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Πολωνίας από το μπλοκ:

 «Η ΕΕ είναι πολύ κακή στο να μαθαίνει από τα δικά της λάθη, κυρίως επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει αυτά τα λάθη εξαρχής.

Ένα λάθος που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη η ΕΕ είναι ο ρόλος της στο Brexit: πώς διαπραγματεύτηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον και πώς τάχθηκε στο πλευρό του δεύτερου δημοψηφίσματος μετά τις εκλογές, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία της πολιτικής αντίδρασης που κατέστρεψε ακόμη και την πιο αδύναμη ελπίδα προσέγγισης με το ΗΒ.

Σε αυτό που μπορεί να είναι το τελευταίο της Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η [Γερμανίδα Καγκελάριος] Άνγκελα Μέρκελ μίλησε χθες τη γλώσσα της αλήθειας στην εξουσία όταν προειδοποίησε τους συναδέλφους της ηγέτες να μην συμπεριφέρονται στην Πολωνία με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αμφισβητηθεί η κληρονομιά της Μέρκελ, αλλά έχει δίκιο με τον σκεπτικισμό της για τη νοοτροπία του κράτους δικαίου στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής αυτή τη στιγμή…

Το Polexit παραμένει ένα απίθανο γεγονός, δεδομένης της συντριπτικής υποστήριξης για την ΕΕ από τους Πολωνούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, η υποστήριξη για την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης πολύ υψηλή — αλλά στη συνέχεια έπεσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος, οι δημοσκοπήσεις υποτιμούσαν συστημικά την υποστήριξη για το Brexit και για τους πολιτικούς που το υποστήριξαν. Το συντριπτικό μάθημα του Brexit είναι ότι η υπερβολική αντιπαράθεση μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει αντιευρωπαϊκές πλειοψηφίες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail