Και ο Ελ-Σίσι θα αποκαταστήσει την επαφή με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ τις προσεχείς ημέρες

Freepen.gr - Η εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed ανέφερε, επικαλούμενη αιγυπτιακές πηγές, μια «ιδιωτική» επιβεβαίωση των συμφωνιών αξιωματούχων του Καΐρου σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας επαφής μεταξύ του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ Ελ- Σίσι. Η πιθανή επικοινωνία, που θεωρείται η πρώτη στο είδος της, αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η δημοσίευση διευκρίνισε ότι οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την επαφή, με στόχο να διευρύνουν τους ρόλους τους στο συριακό ζήτημα τις επόμενες ημέρες. Πρόσφατα, η Αίγυπτος έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία και να επιτύχει λύση στα περιφερειακά προβλήματα, ιδίως με στόχο τον τερματισμό του συριακού πολέμου.

Οι πηγές αποκάλυψαν επίσης πως η Αίγυπτος έδωσε προτεραιότητα στη σημασία του συριακού ζητήματος έναντι άλλων θεμάτων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Καΐρου φέρεται να υπέβαλε μια σειρά από αιτήματα που ρωτούσαν τη φύση του τουρκικού ρόλου στη Συρία, μετά από διαβούλευση για τα επίπεδα ασφαλείας με Σύρους αξιωματούχους.

Μια προφανής προσέγγιση μεταξύ Συρίας και Αιγύπτου παρατηρήθηκε πρόσφατα, ειδικά όταν διεξάγονται ειδικές συζητήσεις για την επανενεργοποίηση του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου και τη συμφωνία σχετικά με την άδεια διέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στον Λίβανο μέσω Συρίας και Ιορδανίας.

Πολλές προσπάθειες της Αιγύπτου να συμμετάσχει στην υπόθεση της Συρίας ως «διαμεσολαβήτρια» σημειώθηκαν με την έναρξη πρωτοβουλιών και τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία και να επιτευχθεί λύση για τον τερματισμό του αδιάλειπτου πολέμου από το 2011.

Μεταξύ των σημάτων που διασφαλίζουν την τάση της Αιγύπτου να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Συρία, υπάρχει η διευθέτηση αυτής της πρώτης επαφής μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία θα έρθει μετά από λιγότερο από ένα μήνα από τη συνάντηση, η οποία ήταν επίσης η πρώτη της έλαβε χώρα μεταξύ του Σύριου Υπουργού Εξωτερικών, Φαϊσάλ αλ-Μεκντάντ και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σαμέχ Σούκρι, στο περιθώριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση, λοιπόν, αποκάλυψε προφανείς αμοιβαίες προσεγγίσεις και προθέσεις για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

* πληροφορίες southfront.org / Khaled Iskef

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail