Η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη!

Freepen.gr - Μια άλλη κρίση έχει πλήξει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Παρισιού και της πρώην αποικίας του, της Αλγερίας. Αυτή τη φορά, οι αρχές της Αλγερίας φαίνεται ότι βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο πίεσης στους Γάλλους ομολόγους τους.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Αλγερία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Γαλλία, απορρίπτοντας «οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Η απόφαση ανάκλησης του πρέσβη δικαιολογήθηκε από «ανεύθυνες» δηλώσεις που αποδίδονται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

    «Αντιμέτωπος με αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντελμαντζίντ Τέμπουν, αποφάσισε να καλέσει αμέσως τον πρέσβη της Αλγερίας στη Γαλλία για διαβουλεύσεις», υποστήριξε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τιβμπούν χαρακτήρισε τα λόγια του Μακρόν «ανεύθυνα» και "ύβρις" στη μνήμη των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της Γαλλίας.

Η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Αλγερίας δεν διευκρίνισε ποιες ακριβείς δηλώσεις προκάλεσαν μια τόσο έντονη αντίδραση, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde στις 2 Οκτωβρίου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τους απογόνους των κυρίων ηρώων του πολέμου της Αλγερίας το 1962.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η Αλγερία κυβερνιόταν από ένα «πολιτικό-στρατιωτικό σύστημα». Φέρεται να θεωρεί ότι οι αρχές της Αλγερίας έχουν «ξαναγράψει εντελώς» την ιστορία της χώρας τους και «δε βασίζονται σε γεγονότα» αλλά σε «έναν λόγο που βασίζεται στο μίσος για τη Γαλλία».

Η εφημερίδα πρόσθεσε πως κατέστησε σαφές ότι δεν αναφερόταν στην αλγερινή κοινωνία στο σύνολό της αλλά στην κυρίαρχη ελίτ.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δε διαψεύστηκαν από το Παρίσι και διαδόθηκαν ευρέως από τα ΜΜΕ της Αλγερίας.

Οι δηλώσεις του Μακρόν πιθανότατα δεν ήταν ο μόνος λόγος για την επιδείνωση της κρίσης. Οι τρέχουσες εντάσεις ήρθαν λόγω της γαλλικής απόφασης να μειωθεί απότομα ο αριθμός των θεωρήσεων που χορηγεί σε πολίτες της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι το Παρίσι ενισχύει τις απαιτήσεις θεώρησης για τους πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας. Σύμφωνα με τον Ατάλ, η απόφαση ελήφθη λόγω του ότι οι αρχές αυτών των χωρών «δε δέχονται πίσω» τους πολίτες τους που έρχονται παράνομα στη Γαλλία και πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

Με τη σειρά της, η Αλγερία περιέγραψε τη γαλλική απόφαση ως «ατυχή πράξη» που προκάλεσε «σύγχυση και ασάφεια ως προς τα κίνητρα και το εύρος της».

Ανακαλώντας τον πρέσβη του, το Αλγέρι καταδεικνύει τη διαμαρτυρία του ενάντια στη γαλλική επίσημη αφήγηση. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει αυτό τα τελευταία χρόνια. Επίσης είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της τον Μάιο του 2020, αφού τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν μια ταινία για τη λεγόμενη Επανάσταση των Χαμόγελων στην Αλγερία το 2019.

Ωστόσο, η τρέχουσα πολιτική κρίση μπορεί να έχει σημαντικότερες συνέπειες για τη Γαλλία, καθώς απειλεί τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Μαζί με την ανάκληση του πρέσβη της, η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το έδαφος της Αλγερίας είναι στρατηγικής σημασίας καθώς χρησιμοποιείται τακτικά από γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη για να φτάσουν στην περιοχή Σαχέλ, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση Μπαρκάν.

Η αποτελεσματικότητα της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική περιοχή έχει ήδη αμφισβητηθεί από τις αρχές του Μάλι, οι οποίες πρόσφατα απευθύνθηκαν στη ρωσική Βάγκνερ για βοήθεια στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών μετά την απόφαση της Γαλλίας να μειώσει το στρατιωτικό της απόσπασμα εκεί.

Ας ελπίσουμε αυτή η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες να μην εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο που να εμπλέξει τη χώρα μας στα πλαίσια του ελληνογαλλικού συμφώνου καθώς η Αλγερία διαθέτει ένα εξαιρετικό οπλοστάσιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail