Μάζης: Η Τουρκία θα δοκιμάσει στο πεδίο την Ελληνογαλλική συμφωνία

twitter.com/tcsavunma
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών, Ιωάννης Μάζης μιλώντας στον 98.4 εξήγησε γιατί η Τουρκία πολύ γρήγορα θα δοκιμάσει στο πεδίο την ελληνογαλλική συμφωνία και κυρίως το αν και κατά πόσο η Ελληνική πλευρά εννοεί την ενεργοποίηση μίας στρατηγικής αποτροπής στη ουσία κι όχι απλά με εξοπλισμούς που ούτως ή απλώς ήταν αναγκαίοι, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας. 

Πολύ περισσότερο που πλέον είναι η ώρα για την μία και μόνη διαφορά, ενεργοποιώντας και τη Γαλλία, να προχωρήσει σε επέκταση κατά το δικαίωμα της της Αιγιαλίτιδας Ζώνης και του Εθνικού Εναέριου χώρου στα 12 ν.μ. και την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Κατά τον κ. Μάζη η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θα έπρεπε να έχει γίνει χθες. Υπογράμμισε μάλιστα εμφατικά, ότι η σημαντική Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, πρέπει να διαβαστεί και στις λεπτομέρειες γιατί από χθες υπάρχουν πληροφορίες ότι στα οπλικά συστήματα των φρεγατών ενδέχεται με Αμερικανική παρέμβαση να μην υπάρχουν τα πυραυλικά συστήματα των scalp με ακτίνα δράσης τα 1000 χλμ. και ακρίβεια στόχου 50 εκατοστών. 

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, είπε, είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει ως πολιτικό σύστημα στη πράξη την στρατηγική αποτροπής κι όχι τις συζητήσεις περί αμοιβαίων υποχωρήσεων, ενώ η μια και μόνη διαφορά μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας αυστηρά για τα όρια θα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο κι όχι στη Χάγη. 

Ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη κατά τον ίδιο με συνυποσχετικό, άρα με προκαθορισμένο τι θα αποφασισθεί πρακτικά θα σημαίνει υποχωρήσεις ακόμη και σε θέματα κυριαρχίας μας. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail