Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Καταστροφή της οικονομίας για να πληγεί η Ρωσία

Freepen.gr - Φαίνεται ότι ορισμένες δυνάμεις εντός της ΕΕ προσπαθούν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία και τον πληθυσμό των κρατών μελών της ΕΕ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας.

Πηγές της βιομηχανίας είπαν στο Reuters πως η βρετανική ρυθμιστική αρχή απέρριψε τα σχέδια της Shell για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου Jackdaw στη Βόρεια Θάλασσα, αφού εξέτασε μια έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν απογοητευμένη με την απόφαση και αξιολογούσε τις συνέπειές της. Οι λόγοι για τους οποίους η υπηρεσία δεν ενέκρινε την έκθεση παραμένουν ασαφείς.

Η απόφαση ελήφθη με φόντο την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ λίγο πριν από τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο ξεπέρασαν τα $ 1500-2000/χίλια κυβικά μέτρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα για τον Οκτώβριο στο Ρότερνταμ έφτασαν τα $ 250-350/τόνο στις 6 Οκτωβρίου.

Η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου (ειδικά σε ορισμένες ασιατικές περιοχές) κατά περίπου 0,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ταυτόχρονα, οι λειτουργοί της ΕΕ εξακολουθούν να κατηγορούν τη Ρωσία για την αύξηση της τιμής. Κάθε μέρα η υστερία των δημοσίων σχέσεων υποκινείται από Ευρωπαίους γραφειοκράτες.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε την αντίδρασή τους να αλλάζει τις επόμενες ημέρες, όταν η τιμή στις επιτόπου αγορές κυλήσει πίσω στα 1000 δολάρια/1000 κυβικά μέτρα και ακόμη λιγότερο αφού ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως εγγυάται σταθερές προμήθειες στην Ευρώπη, ακόμη και σε βάρος της ευημερίας της ρωσικής οικονομίας.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail