Το Ισραήλ επιμένει σε περιττές προκλήσεις κατά του Ιράν

Εν μέσω συνεχών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, το Τελ Αβίβ φαίνεται να επιμένει σε μια ξεπερασμένη πολεμική νοοτροπία που απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Πρόσφατα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την είδηση ​​ότι η κυβέρνηση ενέκρινε έναν προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν. Η υπόθεση έχει ερμηνευτεί ως πραγματική πρόκληση, έχοντας προκαλέσει διαμάχες σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για μια νέα κρίση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Lucas Leiroz, ερευνητής διεθνούς δικαίου στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης «Channel 12», το Τελ Αβίβ ενέκρινε νέο αμυντικό προϋπολογισμό, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων σέκελ, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την υψηλή αξία, το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι η «δικαιολόγηση»: η προετοιμασία για μια πιθανή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Με άλλα λόγια, η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει επίσημα μια επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους.

Τα χρήματα θα επενδυθούν στην αγορά και κατασκευή βαρέων όπλων που θα χρησιμοποιηθούν στη μεγα-επιχείρηση που σχεδιάζεται κατά της Τεχεράνης. Μεταξύ του εξοπλισμού που αποκτά ο ισραηλινός στρατός, υπάρχουν διάφοροι τύποι στρατιωτικών αεροσκαφών, drones πληροφοριών και ειδικά πυρομαχικά, γεγονός που αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μέτρο του Ισραήλ αποκαλύφθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πως είχε πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη δοκιμή της νέας anti-bunker βόμβας, με την ονομασία "GBU-72 Advanced 5K Penetrator". Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι υπόγειες και θα μπορούσαν να καταστραφούν μόνο μέσω επίθεσης με ισχυρό πυροβολικό, είναι πιθανό να πραγματοποιείται επικοινωνία μεταξύ της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή στρατηγική.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Αβίβ Κοτσάβι, είχε ήδη αναφέρει πως τα σχέδια για στρατιωτική δράση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν προχωρούσαν και επιταχύνονταν. Η δήλωση είχε συμπληρώσει την ομιλία του Naftali Bennett στον ΟΗΕ, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του δε θα επέτρεπε στο Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η ιδέα της προώθησης ανοιχτής βίας κατά του Ιράν έχει γίνει επίσημη πολιτική εκ μέρους του Ισραηλινού Κράτους, το οποίο παραβιάζει όλους τους στοιχειώδεις κανόνες της διπλωματίας, ακόμη και για τα ανοιχτά εχθρικά έθνη.

Η επιμονή στον παρωχημένο λόγο σχετικά με το υποτιθέμενο ιρανικό σχέδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό το είδος καταστάσεων. Για χρόνια, το Ισραήλ και η Δύση επισημαίνουν την Τεχεράνη ότι έχει σχέδιο να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, παρόλο που δεν υπήρξαν ποτέ σταθερά στοιχεία για τέτοιους ισχυρισμούς. Επανειλημμένα, η ιρανική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, υποστηρίζοντας πως αυτό θα ήταν αμαρτωλό και παράνομο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράν κυβερνάται από μια ισλαμική θεοκρατία, δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το κράτος θα κατασκευάσει τέτοια όπλα.

Στην πράξη, αυτό που συμβαίνει δεν είναι απάντηση σε οποιαδήποτε «πρόοδο» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά απλώς μια περιττή πρόκληση για να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στην Τεχεράνη. Όπως και οι δυτικοί ομόλογοι τους, οι Ισραηλινοί στρατηγικοί φαίνεται να ακολουθούν μια πολεμική στάση που υποθέτει ότι όσο περισσότερος εκφοβισμός υπάρχει στη διεθνή σκηνή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας στην εγγύηση των εθνικών συμφερόντων. Αυτή η άποψη απορρίπτεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, αλλά το Ισραήλ απλώς αγνοεί τις παγκόσμιες τάσεις και συνεχίζει να συντηρεί τα σχέδιά του που βασίζονται σε αβάσιμες ομιλίες και αφηγήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν μπορεί να είναι κοντά στην έναρξη μιας «συμβολικής απάντησης» με στρατιωτικές ασκήσεις. Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη 10η ετήσια αεροπορική της άσκηση, που ονομάζεται «Υπερασπιστές του Velayat». Αν και αυτό το γεγονός είναι ετήσιο, φέτος φαίνεται πως θα είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, με περισσότερο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και πιο τολμηρούς ελιγμούς που θα επιδεικνύουν μια σαφή προσπάθεια επίδειξης δύναμης και ισχύος.

Οι ιρανικές ασκήσεις θα είναι ποικίλες, με τη συμμετοχή πολλών σύγχρονου εξοπλισμού, όπως αεροσκάφη επίθεσης, αναχαιτιστές, drones και αεροπλάνα μεταφοράς και αναγνώρισης. Από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε ο ειδικός προϋπολογισμός του Ισραήλ, έχει ξεκινήσει μια ισχυρή στρατιωτική προπαγάνδα στο Ιράν που ενθαρρύνει τον κόσμο να υποστηρίξει το φεστιβάλ της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από την επίδειξη δύναμης, η κυβέρνηση θέλει η εκδήλωση να χρησιμεύσει ως απάντηση στον ίδιο τον ιρανικό πληθυσμό, ο οποίος ένιωθε πως απειλείται από τα νέα που έρχονται από το Ισραήλ.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ να διατηρεί επίσημα σχέδια για επίθεση στο Ιράν καθώς δε δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περιορίζεται ξεκάθαρα σε ειρηνικούς σκοπούς και μέχρι στιγμής κανένας από τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι κατασκευάζονται όπλα δεν έχει αποδειχθεί – και ακόμη κι αν υπήρχαν πράγματι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράν, δε θα ήταν στο χέρι του Ισραήλ να αναλάβει αυτού του είδους την στάση. Ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει θέση καταδίκης του Τελ Αβίβ, διαφορετικά θα ξεκινήσει σύντομα μια σοβαρή κρίση ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail