Ήταν αναγκαίο ή όχι να προσέλθουν σιδηροδέσμιοι οι αστυνομικοί στον ανακριτή;

Η εικόνα των αστυνομικών (που κατηγορούνται για δολοφονία στο επεισόδιο με το κλεμμένο αυτοκίνητο  στο Πέραμα), με πολιτικά ρούχα και σιδεροδέσμιοι όταν προσήχθησαν στον ανακριτή, (αφού είχαν κρατηθεί επί τετραήμερο), ήταν σοκαριστική.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν υπήρχαν τα περιθώρια του νόμου ώστε να προσέλθουν χωρίς τις χειροπέδες τουλάχιστον , και εάν ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον εισαγγελέα να μην διατάξει κράτηση στο αστυνομικό κρατητήριο, αλλά ακόμη και να τεθούν υπό φρούρηση στο σπίτι τους, (ένας λόγος που δικαιολογούσε την κράτηση  ήταν η δική τους ασφάλεια), όπως  και να μην προσέλθουν δέσμιοι.

Κι εδώ υπάρχουν δύο απόψεις:

1. Οι  αστυνομικοί δεν είναι υπεράνω του νόμου και ένα δίκαιο σύστημα οφείλει να αντιμετωπίζει όλους το ίδιο, με ισονομία.

2. Ότι εξαντλήθηκε η αυστηρότητα του νόμου στην περίπτωσή τους, γιατί ούτε ύποπτοι φυγής είναι ούτε υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα αδικήματα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα ο αρμόδιος εισαγγελέας  έχει το δικαίωμα να εκδίδει εναντίον του δράστη που διώκεται ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 276 και 277, το ένταλμα αυτό μπορεί ο εισαγγελέας να το ανακαλεί ή να το καταργεί.

Άρθρο 254.. 2. Τα αρμόδια για τη σύλληψη όργανα οφείλουν να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια σ` αυτόν που συλλαμβάνουν και να σέβονται την τιμή του. Γι` αυτό δεν πρέπει να μεταχειρίζονται βία παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη, και δεν επιτρέπεται να τον δεσμεύουν παρά μόνο όταν ο συλλαμβανόμενος αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής.

Άρθρο 281. Όποιος έχει συλληφθεί κρατείται στις φυλακές για υποδίκους ή στο αστυνομικό κρατητήριο ή, κατά τις περιστάσεις, στο σπίτι του υπό φρούρηση, στην περίπτωση όμως αυτή με δικά του έξοδα, ωσότου εκδοθεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης ή απολυθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail