Οι ΗΠΑ στρέφονται προς την αποδοχή του Ασαντ. Το Ισραήλ πιάστηκε στον ύπνο

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ αναθεωρούν την δεκαετή πολιτική καταδίκης του Ασαντ. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα: «Αν και η ίδια η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν καλωσορίζει τον Άσαντ πίσω στο μαντρί με ανοιχτές αγκάλες, έχει αφήσει σαφώς ανοιχτή την πόρτα σε άλλους να το κάνουν...» και, είπε ο αξιωματούχος, «... δε θα δράσει για να αποτρέψει ή να αντιστρέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ που επανασυνδέονται και εξομαλύνουν το καθεστώς του Άσαντ».

Η παρουσία των δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία, ένα ζωτικό ζήτημα που απασχολεί το Ισραήλ, δεν αναφέρθηκε στο σχόλιο. Άλλες πηγές της Ουάσινγκτον επεσήμαναν τη μεγάλη σημασία αυτής της κίνησης της επίσκεψης του Ιορδανού βασιλιά Αμπντουλάχ στον Λευκό Οίκο στις 19 Ιουλίου, αν και η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι νέοι αρχηγοί της παρέλειψαν αυτό που συνέβαινε.

Στην πραγματικότητα, στο βασιλιά έγινε αντιληπτό από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις εάν προχωρήσει για να επανασυνδεθεί με τη Δαμασκό.

Ο Αμπντουλάχ δεν έχασε χρόνο να εκμεταλλευτεί την στροφή στις ΗΠΑ. Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, καλωσόρισε στο Αμμάν τον πρώτο του Σύριο επισκέπτη εδώ και χρόνια: τον Υπουργό Άμυνας Στρατηγό Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, στενό φίλο του Σύρου προέδρου.

Πηγές της DEBKA από τη Μέση Ανατολή προσθέτουν πως αυτή η επίσκεψη ήταν το μήνυμα για την Ιορδανική Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών (CID) να καταπολεμήσει τις συριακές αντιπολιτευτικές ομάδες στις οποίες δόθηκε καταφύγιο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο βασικός τους ιστότοπος πληροφόρησης, το Direct Direct, έκλεισε και το συντακτικό προσωπικό του συνελήφθη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη αντιπροσωπεία φατριών της συριακής αντιπολίτευσης έφτασε στην Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Σάλεμ αλ-Μεσλέτ, Πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, για μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διοίκηση από την αποστασιοποίησή της από το καθεστώς Άσαντ. Έφυγαν με άδεια χέρια.

Παρά τις επιπτώσεις αυτής της στροφής της αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά τα περιφερειακά ενεργειακά συμφέροντα, παρέμεινε αδιάφορη από το Ισραήλ, τους κυβερνητικούς αρχηγούς και τα ΜΜΕ που ήταν βυθισμένα στην τοπική πολιτική. Για μήνες, διεξάγονταν στρατηγικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου Ισραήλ-ΗΠΑ για το Ιράν, χωρίς να αναφέρεται η Συρία ως η φιλοξενούσα χώρα εχθρικών ιρανικών δυνάμεων.

Αυτό ισχύει μέχρι αυτήν την εβδομάδα, όταν συνήφθη τριμερής συμφωνία από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Συρία για έναν νέο αγωγό 1.200 χιλιομέτρων για τη διοχέτευση αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο. Όταν η Ουάσινγκτον ενέκρινε αυτή τη συμφωνία, το Ισραήλ τελικά ξύπνησε με τις στρατηγικές επιπτώσεις της αναδυόμενης αμερικανικής-συριακής προσέγγισης.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έχει επιβραδύνει την αεροπορική εκστρατεία του εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία. Υπήρχε ένα ασυνήθιστο χάσμα μεταξύ των δύο τελευταίων αεροπορικών επιθέσεων στις 19 Αυγούστου και 6 Οκτωβρίου. Επιπλέον, το Ισραήλ σταμάτησε τις επιθέσεις του στα ιρανικά δεξαμενόπλοια που εκφορτώνουν πετρέλαιο για τον Λίβανο στα λιμάνια της Συρίας. Το τελευταίο σκάφος που μπήκε στο Banias στις 8 Οκτωβρίου πέρασε ανενόχλητο. Αυτές οι παραδόσεις γίνονται κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και της Συρίας.

Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε επιτέλους ένα λόγο για την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία δε ομιλία σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για τον Γκολάν. Είπε: «Η θέση μας στα Υψίπεδα του Γκολάν δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στη Συρία. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση σε σχέση με τη Συρία και τον Άσαντ, αλλά αυτό είναι άσχετο. Το Γκολάν είναι του Ισραήλ. Τελεία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail