Ώρα για σθεναρή αντίδραση με πράξεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν

Την ανάγκη να περάσουμε από τις λεκτικές καταδίκες σε μια σθεναρή αντίδραση της ΕΕ με πράξεις, τόνισε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην συνεδρία της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ΕΕ-Τουρκίας με θέμα τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία,. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες) στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του εκπροσώπου της Επιτροπής και του εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία.

Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικώς στην κατάσταση εντός Τουρκίας και ακολούθως στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αφορούν και τα δύο. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Για την Τουρκία θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα θεμελιακό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: Σήμερα, έχουμε στην Τουρκία δημοκρατικό ή απολυταρχικό καθεστώς; 

Η διοργάνωση ελεγχόμενων εκλογών χωρίς ελευθερία έκφρασης, όπως συνηθίζουν κι άλλα απολυταρχικά καθεστώτα, δεν είναι δημοκρατία. Το δημοκρατικό πολίτευμα προϋποθέτει σεβασμό του κράτους δικαίου και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, που στην Τουρκία δεν υφίστανται. Δεν μπορεί κάποιος να προσδοκεί καν σε δίκαιη δίκη, ούτε υπάρχει σεβασμός των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επομένως, δημοκρατία δεν υπάρχει και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα». 

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφερόμενος ακολούθως στην Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας τόνισε ότι νομική υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συμφωνίας εκείνης, είναι η εφαρμογή της προς όλα τα κράτη της ΕΕ και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όμως η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει, επιβάλλοντας οικονομικό εμπάργκο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο. Συνεχίζοντας, ανέδειξε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού κατά της ΕΕ με πρώτο εγκληματία την Τουρκία, η οποία συνεχίζει οργανωμένα να διοχετεύει ροές από τα κατεχόμενα, καθιστώντας την Κύπρο ως το κράτος μέλος με την μεγαλύτερη αναλογία μεταναστευτικών ροών. Ενώ αυτά συμβαίνουν, σημείωσε ο κ. Μαυρίδης, η Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία!

Για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που συσσωρεύει δυσαρέσκεια ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν, επεσήμανε ότι «η οικονομία είναι η αδυναμία του Ερντογάν και ταυτοχρόνως αποτελεί μοχλό για ισχυρή άσκηση πίεσης από την ΕΕ μέσω οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος. Η κατάρρευση της οικονομίας έχει αποδειχτεί κι αλλού ότι μπορεί να προκαλέσει την λαϊκή οργή για ανατροπή του καθεστώτος».

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στις συνεχόμενες παρανομίες στο πλαίσιο της επεκτατικής νεο-οθωμανικής πολιτικής στην Αν. Μεσόγειο, με τελευταία την επέλαση στα Βαρώσια, τις επεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ κ.ά. Τα θύματα αυτής της πολιτικής εξήγησε είναι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και κατέληξε:

«Tο ζητούμενο δεν είναι άλλες λεκτικές καταδίκες στο πλαίσιο της πολιτικής του κατευνασμού αλλά μια σθεναρή αντίδραση με πράξεις».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail