Μια πρώτη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, επέφερε ήδη μια πρώτη σημαντική αλλαγή. Η επικαιρότητα ασχολείται πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Από πότε είχε το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον; 

Του Στρατή Μαζίδη

Η απόφαση του Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία, εκτιμώ ότι δεν ήταν της τελευταίας στιγμής, άσχετα αν φάνηκε έτσι λόγω της ασθένειας της κ. Γεννηματά. Η λογική λέει πως δεν αποφασίζεις να κατέβεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια πολιτική αναμέτρηση με έναν υποψήφιο ο οποίος καλώς ή κακώς ηγήθηκε επί οκτώ σχεδόν χρόνια του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησε τη χώρα.

Ο ΓΑΠ δεν είναι πχ Παύλος Χρηστίδης, δηλαδή αν χάσει, δεν έγινε και τίποτε. Αν δεν επικρατήσει, διασύρεται. Ωστόσο φαίνεται πως το όνομα και μόνο "Παπανδρέου" θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά. Ας μην ξεχνάμε πως το 2015 με τις μνήμες της περιόδου 2009-2011 πιο νωπές, ο Παπανδρέου λίγο έλειψε να μπει στη Βουλή με το ΚΙΔΗΣΟ ενώ παραλίγο να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ βυθίζοντάς το αρκετά κάτω από το 5%.

Ο Παπανδρέου είτε τον συμπαθείς, είτε όχι, έχει ένα θετικό. Δεν κρύβεται. Όλα αυτά τα χρόνια έβγαινε και μιλούσε. Δεν κρυβόταν όπως ο Καραμανλής. Το 2010 υπήρχε μια εικόνα αγιοποίησης του Κώστα Καραμανλή και με όλες εκείνες τις θεωρίες περί δολοφονίας του. Έντεκα χρόνια μετά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τελικά διέλυσε την ήδη εκτροχιασμένη οικονομία που του παρέδωσε ο Σημίτης και το έβαλε στα πόδια πετώντας τη βόμβα στον επόμενο.

Ο Παπανδρέου δεν ευθύνεται για το χάλι που παρέλαβε. Είναι όμως υπεύθυνος για το ότι φτάσαμε στο μνημόνιο με τους απαράδεκτους χειρισμούς του και πως οδήγησε το λαό στην κρεμάλα για να σωθούν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Συνεπώς με την πάροδο του χρόνου παρέμεινε στην πλάτη του η ευθύνη που του αναλογεί. Ακόμη και το "λεφτά υπάρχουν" ακούγεται πια με τη συνέχεια της περίφημης φράσης, όπως είχε πραγματικά διατυπωθεί.

Η επανάκαμψή του σηματοδοτεί ενδεχομένως περισσότερες πιθανές εξελίξεις σε εθνικά θέματα. Πιθανότατα όχι ευχάριστες. Ο υιός Παπανδρέου σε αντίθεση με τον πατέρα είναι κι αυτός της λογικής του συμβιβασμού και του "να δώσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο", αλλά συνήθως αυτές οι πτυχές δεν απασχολούν τους Ελληνες ψηφοφόρους.

Σε κάθε περίπτωση απομένει να φανεί, αν η επανεμφάνισή του, θα οδηγήσει σε νέα διαμοίραση της τράπουλας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail