Οι Άραβες χαλαρώνουν την απομόνωση του Άσαντ καθώς οι ΗΠΑ κοιτούν αλλού

ΑFΡ
Freepen.gr - Ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να αποφεύγεται από τη Δύση που τον κατηγορεί για μια δεκαετία βάναυσου πολέμου στη Συρία, μια αλλαγή είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, όπου οι Άραβες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών τον βγάζουν από τον πάγο αναζωογονώντας τους οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς.

Η παράταση της προεδρίας του Άσαντ εδώ και δύο δεκαετίες στις εκλογές του Μαΐου δεν κατάφερε να σπάσει το καθεστώς του παριά μεταξύ των δυτικών κρατών, αλλά οι Άραβες ηγέτες συμφιλιώνονται με το γεγονός πως διατηρεί σταθερό έλεγχο της εξουσίας, γράφει το thearabweekly.com.

Η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει ενισχύσει την πεποίθηση μεταξύ των Αράβων ηγετών ότι πρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία. Προβλέποντας μια πιο πρακτική προσέγγιση από την Ουάσινγκτον, που τώρα ανησυχεί για την πρόκληση της Κίνας, οι Άραβες ηγέτες καθοδηγούνται από τις δικές τους προτεραιότητες, κυρίως τον τρόπο αποκατάστασης οικονομιών που έχουν σφυρηλατηθεί από χρόνια συγκρούσεων και COVID-19.

Πολιτικές εκτιμήσεις διαφαίνονται επίσης σε αραβικές πρωτεύουσες όπως το Κάιρο, το Αμάν και το Αμπού Ντάμπι. Αυτά περιλαμβάνουν τους δεσμούς τους με τον ισχυρότερο υποστηρικτή του Άσαντ, τη Ρωσία, η οποία πιέζει για την επανένταξη της Συρίας και τον τρόπο αντιμετώπισης της επιρροής που ασκείται στη Συρία από το Ιράν και την Τουρκία.

Η Τουρκία και η υποστήριξή της στους σουνίτες ισλαμιστές σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος της βόρειας Συρίας που παραμένει έξω από τα χέρια του Άσαντ, απασχολεί ιδιαίτερα τους Άραβες ηγεμόνες που μπορούν να έχουν κοινή θ΄εση με τη Δαμασκό εναντίον ισλαμιστικών ομάδων.

Αλλά ενώ τα σημάδια της αραβικής προσέγγισης με τη Δαμασκό αυξάνονται, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ μίλησε στον Άσαντ για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία αυτόν τον μήνα, η πολιτική των ΗΠΑ θα παραμείνει ένας περιπλοκός παράγοντας.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική της απέναντι στη Συρία, η οποία απαιτεί μια πολιτική μετάβαση, όπως ορίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στη Δαμασκό, αυστηρότερες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στο εμπόριο.

Στην Ουάσινγκτον, οι αναλυτές λένε πως η Συρία δεν αποτελεί προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σημειώνουν την εστίασή του στην αντιμετώπιση της Κίνας και ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ακόμη εφαρμόσει κυρώσεις βάσει του λεγόμενου  Caesar Act, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πέρυσι με σκοπό να αυξήσει την πίεση στον Άσαντ.

Αφού προειδοποιήθηκαν από τη διοίκηση του Τραμπ για την αντιμετώπιση της Δαμασκού, τα αραβικά κράτη πιέζουν ξανά το ζήτημα.

"Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο ενθάρρυναν την Ουάσινγκτον να άρει την πολιορκία στη Δαμασκό και να επιτρέψει την επανένταξή της στην αραβική περιοχή", δήλωσε ο David Lesch, ειδικός για τη Συρία στο Πανεπιστήμιο Trinity του Τέξας. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε κάποιο βαθμό, ακούει».

Σηματοδοτεί μια στροφή από τα πρώτα χρόνια της σύγκρουσης όταν η Συρία εκδιώχθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν μερικούς από τους αντάρτες που πολέμησαν τον Άσαντ.

 "Τρομερή βουή"

Η επί δεκαετή σύγκρουση, που ξεπήδησε από μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του Άσαντ κατά την «Αραβική Άνοιξη», έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει τον μισό πληθυσμό και έχει ωθήσει εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη και την Ευρώπη.

Οι αντάρτες κατά του Άσαντ εξακολουθούν να έχουν μια βάση στα βόρεια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ τα ανατολικά και βορειοανατολικά ελέγχονται από δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, ενώ η σύγκρουση είναι άλυτη, ο Άσαντ ελέγχει ξανά το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας χάρη σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και το Ιράν, που ήταν πάντα πιο αφοσιωμένοι στην επιβίωσή του από ό,τι η Ουάσινγκτον στην απομάκρυνσή του, ακόμη και όταν εκτοξεύθηκαν χημικά όπλα σε περιοχές ανταρτών [το κείμενο εννοεί τις γνωστές προβοκάτσιες των τρομοκρατών].

Η Ιορδανία, η γειτονική χώρα της Συρίας στα νότια, ηγείται του πακέτου στην αλλαγή της αραβικής πολιτικής με μια άρρωστη οικονομία και ένα δύσκολο κομμάτι στις σχέσεις με την πλούσια γειτονική της χώρα στον Κόλπο, τη Σαουδική Αραβία.

Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας άνοιξαν πλήρως για το εμπόριο τον περασμένο μήνα και το Αμμάν ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από μια συμφωνία για τη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου στον Λίβανο μέσω της Συρίας, με προφανή έγκριση από τις ΗΠΑ.

«Όταν η Ιορδανία σπάει αυτά τα εμπόδια και δημιουργεί δεσμούς και είναι με αυτόν το ρυθμό, θα υπάρξουν χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα», δήλωσε ο Samih al-Maaytah, πρώην υπουργός και πολιτικός αναλυτής της Ιορδανίας, στον Al Mamlaka, κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Η διέλευση έγινε κάποτε από εκατοντάδες φορτηγά την ημέρα που μετέφεραν εμπορεύματα μεταξύ Ευρώπης, Τουρκίας και Κόλπου. Η αναζωογόνηση του εμπορίου θα είναι μια βολή στο χέρι για την Ιορδανία και τη Συρία, των οποίων η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Θα πρέπει επίσης να βοηθήσει το Λίβανο, ο οποίος τώρα υποφέρει από μια από τις πιο έντονες οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία.

"Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Ιορδανοί πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δε θα τους επιβάλουν κυρώσεις", δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Τζέφρι, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία υπό τον Τραμπ.

«Υπάρχει μια τρομερή φασαρία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των φίλων στην περιοχή, ότι οι ΗΠΑ δε θα κινηθούν πλέον επιθετικά κατά του Ασαντ με κυρώσεις βάσει του Caesar Act ή άλλων πραγμάτων».

Το κλίμα αντικατοπτρίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Συρίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, και στην έκθεση Expo 2020 Dubai, όπου οι υπουργοί Οικονομίας της Συρίας και του Εμιράτου συζήτησαν την αναβίωση ενός διμερούς επιχειρηματικού συμβουλίου.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας εξελίσσεται

Τα ΗΑΕ είχαν προσκαλέσει τη Συρία στην Expo 2020 παρά τις προσπάθειες "δαιμονοποίησης του καθεστώτος", δήλωσε ο πρέσβης της Συρίας στα ΗΑΕ, Γκασάν Αμπάς, μιλώντας στο Reuters στο περίπτερο της Συρίας όπου το θέμα ήταν "Θα Ανυψωθούμε Μαζί".

«Υπάρχει νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της Συρίας; Ναι».

Ο Aaron Stein, Διευθυντής Ερευνών στο Foreign Policy Research Institute, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «δεν ενδιαφέρεται να δαπανήσει διπλωματικό κεφάλαιο για να εμποδίσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις να κάνουν αυτό που πιστεύουν πως είναι καλύτερο έναντι του καθεστώτος».

Η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία επικεντρώνεται τώρα στην καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Αυτό που δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε είναι να εκφράσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις προσπάθειες εξομάλυνσης ή αποκατάστασης του βάναυσου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ, άρσης μιας ενιαίας κύρωσης στη Συρία ή αλλαγής της θέσης μας για να αντιταχθούμε στην ανοικοδόμηση Συρία μέχρι να υπάρξει μη αναστρέψιμη πρόοδος προς μια πολιτική λύση».

Ενώ πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή επιδιώκουν νέους δεσμούς με τη Δαμασκό, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι διστακτική.

"Η μεγάλη προσπάθεια είναι να φέρουμε τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία σε κάποιο είδος συμφιλίωσης και νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία έρχεται, περιμένουν απλώς τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Τζόσουα Λάντις, ειδικός για τη Συρία στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail