Άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας για τους νέους – Αποκαλυπτική έρευνα

Η απόκτηση μιας κατοικίας προκειμένου να εξασφαλιστεί το περίφημο «που την κεφαλή κλίνη», αποτέλεσε επί δεκαετίες το απαύγασμα των μικροαστικών φιλοδοξιών πολλών νοικοκυριών στη χώρα μας. Οι παλαιότερες γενιές πέτυχαν τον στόχο, απέκτησαν το δικό τους ακίνητο, ωστόσο, οι επόμενες γενιές και δη οι ηλικίες 20-30 ετών, μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε αντίστοιχο όνειρο.

Από: sofokleousin.gr

Δεν πρόκειται για μια αίολη διαπίστωση αλλά για πιστοποιημένη «εξακρίβωση» βάσει μελέτης, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Prodexpο. Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, η απόκτηση μιας τυπικής κατοικίας στην Ελλάδα με αποταμίευση του ⅓ του βασικού μισθού απαιτεί 34 χρόνια, ενώ στην Ελβετία 17 έτη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι  τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές ακινήτων, εκφράζεται η πεποίθηση από ειδικούς και αναλυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο, ότι οι σημερινοί νέοι ηλικίας 20-30 ετών, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο. 

Αυτό, όπως ευλόγως γίνεται αντιληπτό, προκύπτει από την ανακολουθία που υπάρχει ανάμεσα στα μισθολογικά επίπεδα που βρίσκονται οι νέοι και στην ολοένα αυξανόμενη τάση τιμών των ακινήτων. Πολύ απλά, οι νέοι, ακόμη κι αν μεσοπρόθεσμα δουν αισθητή βελτίωση στα οικονομικά τους μεγέθη, δεν είναι σε θέση να καλύψουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, όσο αυτή της αγοράς ακινήτου.

Ήδη εντός του 2021, χρονιά μάλιστα κατά την οποία η κρίση της πανδημίας παραμένει «ζωντανή», αν και αποδυναμωμένη, οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,6%. Και έπεται… συνέχεια σ’ ό,τι αφορά στην άνοδο των τιμών στην αγορά κατοικίας τα επόμενα χρόνια. Ανοδικές τάσεις θα παρατηρηθούν θα παρατηρηθούν στο κέντρο των Αθηνών, στα βόρεια και τα νότια προάστια και στη συνέχεια σε Πειραιά και σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής. Επίσης, θα υπάρξει ζήτηση για παραθεριστική κατοικία με τις τιμές να ανεβαίνουν στα νησιά των Κυκλάδων, στα Επτάνησα, στις Σποράδες, καθώς θα συνεχίζεται το ενδιαφέρον από ιδιώτες από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος των τιμών κατοικιών το 2020  ήταν κατά 4,4%, το 2021 κατά 4,6% και των ενοικίων κατά 20%. Επίσης, ο όγκος αγοραπωλησιών πριν από την πανδημία είχε αυξηθεί έως 100% για να ολισθήσει ο εν λόγω ρυθμός στο 40% κατά το 2020. 

Επιπλέον, οι τιμές των πράσινων ακινήτων στο εξωτερικό είναι 18% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail