Οι τριμερείς και το μπλοκ χωρών απέναντι στην Τουρκία

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ σήμερα στην Αθήνα η 9η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φιλοξενεί τη σύνοδο, θα έχουν «βαριά» ατζέντα ενώπιόν τους.

Από: philenews.com

Προφανώς σε αυτό το επίπεδο τα ζητήματα τυγχάνουν επεξεργασίας πρώτα σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Στις Συνόδους Κορυφής, εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, καθώς και τα επόμενα βήματα που καθορίζονται. Επισήμως αναφέρεται πως, οι τρεις ηγέτες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, μεταξύ άλλων, θα ανασκοπήσουν την πορεία της τριμερούς συνεργασίας και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της, και θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το Μεταναστευτικό, τις κοινές δράσεις για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, θέματα Ενέργειας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και έργα μεταφοράς φυσικού αερίου, θέματα συνεργασίας της Διασποράς των τριών χωρών, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Παράλληλα, όπως συνηθίζεται,  θα πραγματοποιηθούν και διμερείς επαφές, που έχουν πάντα τη σημασία τους.

ΟΙ υπογραφές σε τριμερές επίπεδο Μνημονίων (στον τομέα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης και θεμάτων) επιβεβαιώνει πως υπάρχει και η πρακτική διάσταση αυτής της συνεργασίας. Και σε τριμερές και σε διμερές επίπεδο. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την Ηλεκτρική Διασύνδεση.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως ενώπιον των τριών χωρών, όπως και των άλλων, που συμμετέχουν σε άλλα τριμερή σχήματα συνεργασίας ( π.χ. Ισραήλ), τίθενται τα θέματα της Ενέργειας αλλά και της Ασφάλειας. Είναι σαφές πως το ενεργειακό ενδιαφέρει όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα και η διαχείριση του γίνεται υπό το βάρος και των τουρκικών προκλητικών ενεργειών επιβολής και των εκβιασμών. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό το θέμα της Ασφάλειας. Επειδή απειλούνται σχεδιασμοί και η κυριαρχία των κρατών της περιοχής, από την κατοχική Τουρκία, η οποία υλοποιεί -προτάσσοντας τη στρατιωτική ισχύ- τα επεκτατικά της σχέδια.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία είναι μια χώρα ταραχοποιός, η οποία -όπως προκύπτει από τη συμπεριφορά της- δεν έχει καμία διάθεση για συνεννόηση. Η επιβολή των σχεδιασμών της διά της ισχύος αποτελεί το μοναδικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν. Για να αλλάξει προσέγγιση η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί πως συνέχιση αυτής της τακτικής δημιουργεί κόστος για την ίδια. Αυτό, όμως, για να το αντιληφθεί πρέπει να βιώσει τα αδιέξοδα της πολιτικής της και να βρεθεί απέναντι από ένα μπλοκ χωρών, που είναι αποφασισμένο να σταματήσει τις συμπεριφορές της. Είναι γι’ αυτό που έχει σημασία αυτές οι τριμερείς συνεργασίες να λειτουργήσουν με τρόπο, που να αποτρέπουν και ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Επειδή αναφέρεται, συχνά- πυκνά, πως αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να αναφερθεί το εξής: Οι συνεργασίες αυτές στρέφονται κατά χώρας ή χωρών, που βλάπτουν τα συμφέροντά των κρατών της περιοχής. Κι αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές προς την Άγκυρα. Να το αντιληφθεί, να το συνειδητοποιήσει και να προβληματιστεί. Όσο συνεχίζει με την ίδια συμπεριφορά, θα πρέπει να έχει απέναντί της όλες τις υπόλοιπες χώρες, που συνεργάζονται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail