Η Ρωσία ζήτησε από τον Ερντογάν να αποσύρει αμέσως τον τουρκικό στρατό από το Ιντλίμπ

Freepen.gr - Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε τελεσίγραφο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιντλίμπ, αλλιώς το τελευταίο θα καταστραφεί από επιθέσεις των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και του συριακού στρατού. Τα δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα παρατίθενται από το "Al-Monitor" και έναν αριθμό αραβικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα toy "Al-Monitor", η κατάσταση για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποδείχθηκε τόσο οξεία που πέντε στρατηγοί και περίπου 600 αξιωματικοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία στον στρατό, εφόσον αυτή τη στιγμή η Ρωσία επιδιώκει ειρηνική αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία, αλλά μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί βία.

«Οι υψηλόβαθμοι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία ζητούν την παραίτησή τους εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ιντλίμπ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Άγκυρας στη Συρία. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα γεγονότα στην περιοχή δείχνουν ότι τα χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται σε περισσότερες από 30 στρατιωτικές θέσεις στο Ιντλίμπ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές ρωσικών και συριακών πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και η συνεχιζόμενη συριακή στρατιωτική ενίσχυση γύρω από το Σαράκιμπ, κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στην περιοχή, την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης, την εκκένωση ασθενών ή τραυματιών στρατιωτών ή την περιπολία σημαντικών διαδρομών», σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με Άραβες δημοσιογράφους, το ζήτημα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιντλίμπ τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, σε όλες τις εμφανίσεις, ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά να το κάνει χωρίς υπερβολική φασαρία.

Υποστηρίζεται ότι αυτήν την στιγμή η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται πλέον για την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία.

«Οι τουρκο-ρωσικές συμφωνίες για το Ιντλίμπ έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην Τουρκία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Λειτούργησαν όμως ουσιαστικά ως εμπόδιο σε μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για την ανακατάληψη της επαρχίας. Αυτή τη φορά, η Ρωσία απαιτεί την εκκένωση έξι τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στην περιοχή μεταξύ Ιντλίμπ και Σαρακίμπ στα ανατολικά, ανοίγοντας το δρόμο για τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης να βαδίσουν προς το Ιντλίμπ από ανατολικά και βορειοανατολικά και τελικά να την αποκρούσουν. Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι η Μόσχα δε βλέπει πλέον την ανάγκη να συνεργάζεται με την Τουρκία στο Ιντλίμπ και θα περιορίσει την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας βόρεια του Ιντλίμπ», ανέφερε το Al-Monitor.

Ορισμένες πηγές μάλιστα λένε πως «μιλάμε για να δώσουμε λίγο χρόνο στον Ερντογάν να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα, διαφορετικά οι θέσεις του τουρκικού στρατού θα δεχθούν επίθεση».

"Μετά τα λόγια του Πούτιν, η Ρωσία υπέβαλε τελεσίγραφο - είτε η τουρκική πλευρά θα μεταφέρει έξι περιοχές στο συριακό στρατό στο Ιντλίμπ, είτε η βάση της θα δεχθεί επίθεση", - ενημερώνει το «AJ NewsClub»

* πληροφορίες avia.pro

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail