Δύει στο άστρο Μητσοτάκης και ανατέλλει το άστρο Δένδιας

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Η παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα προ μηνών (Απρίλιος '21), ήταν συγκλονιστική. Δεν θυμάμαι ποτέ, πολιτικό άλλο πρόσωπο της Ελλάδος να ορθώσει για όλα τα ζητήματα – τουλάχιστον για όσα προκλήθηκε – τόσο το ανάστημά του, αιφνιδιάζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έδειχνε κεραυνόπληκτος.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε αυτό που δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες ΥΠΕΞ.

Έδωσε στην Παγκόσμια Κοινότητα να καταλάβει ποια χώρα από τις δυο (Ελλάδα – Τουρκία) έχει δίκιο. Ποια χώρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ν. Α. Μεσόγειο. Ποια χώρα σέβεται το δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και ποια τις καταπατά.

Επίσης, για πρώτη φορά οι Τούρκοι – η συνέντευξη Τύπου μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση – άκουσαν τόσο ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και οι οποίες συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες. Για πρώτη φορά αντιλήφθηκαν τόσο ξεκάθαρα, το εύρος των ανοησιών που κατά καιρούς τους σερβίρει ο Πρόεδρός τους Ρ. Τ. Ερντογάν.

Άκουσαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αντικρούει την αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ για τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα, η οποία αναγνωρίζεται από τη συνθήκη της Λωζάννης.

Άκουσαν πώς εάν η Τουρκία επιθυμεί την ευρωπαϊκή της ένταξη, τότε θα πρέπει να κάνει ότι κάθε υποψήφια χώρα, δηλαδή να τηρηθεί ο απαράβατος όρος περί της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Αυτός ο σεβασμός απαιτεί να μη γίνονται από την Τουρκία υπέρ-πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Θα πρέπει να αποδεχτεί η Τουρκία την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (Montego Bay – UNCLOS – 1982), που ορίζει, πως η Ελλάς θα έπρεπε να αυξήσει τα ναυτικά της μίλια από τα 6 στα 12 στο Αιγαίο και που η Τουρκία μας έχει κηρύξει γι΄ αυτό το λόγο casus belli (απειλή πολέμου).

Άκουσαν τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λέγει, ότι το λεγόμενο Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.

Άκουσαν να τους λέγει ότι το τουρκικό αίτημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι εντελώς έωλο, αφού τα ελληνικά νησιά απειλούνται από την Τουρκία, από τη στιγμή που απέναντι από τα ελληνικά νησιά υπάρχει αποβατική στρατιωτική δύναμη.


Η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην επιθετική εξωτερική πολιτική…

Αυτή η εθνική στάση του Νίκου Δένδια δημιούργησε πάρα πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Εταίροι” μας στην ΕΕ αιφνιδιάστηκαν από τη σθεναρή στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ και ξίνισαν τα μούτρα τους. Όπως η Καγκελαρία του Βερολίνου, της οποίας το φιλότουρκο αίσθημα ξεχειλίζει.

Αιφνιδιάστηκε όμως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ναι μεν είχαν συμφωνήσει με τον Νίκο Δένδια να απαντήσει σε πιθανές προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, “αλλά δεν του έδωσε εντολή” να τα κάνει λαμπόγυαλο.

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρ του κατευνασμού και της ηττοπαθούς στάσης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Αφού όπως έχω γράψει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπειθε τον ελληνικό λαό πως συμπλέει με τη θέση Δένδια, εάν αντικαθιστούσε από την θέση του Προέδρου της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που επιμελείται των διερευνητικών συζητήσεων με την αντίστοιχη τουρκική ομάδα, τον κ. Παύλο Αποστολίδη. Τον εκφραστή της Σημιτικής άποψης στα του Αιγαίου ζητήματα, το μέλος του 13μελούς ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμβουλευτικού Οργάνου του Πρωθυπουργού.

Αυτή η σφοδρή αντιπαράθεση των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας έδωσε πολλούς πολιτικούς πόντους στον Νίκο Δένδια, στο εσωτερικό της χώρας, τόσους όσους, ώστε να αναγραφεί και να εκφωνηθεί από ΜΜΕ πως θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Σε τελευταία δε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ και στην ερώτηση για τον Νίκο Δένδια και την στάση του στην Άγκυρα, το 75% είδε θετικά την παρουσία και τον τρόπο που αντιμετώπισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ την ένταση με τον Τσαβούσογλου, ενώ μόνο το 11% την είδε αρνητικά.

Προσωπικά σε άρθρο μου όπου ανέλυα τα πεπραγμένα του ταξιδιού του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, κατέληγα ως εξής:

Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η εθνική πορεία στα εθνικά ζητήματα που χάραξε η προχθεσινή παρουσία του ΥΠΕΞ μας στην Τουρκία.

Τα παραπάνω έγραφα σε άρθρο μου στις 30 Απριλίου 2021.


Η εξωτερική μας πολιτική αναβαθμίστηκε και πιστώνεται στον Νίκο Δένδια…

Ήμουν εξ αρχής υπέρμαχος της αγοράς των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση, όταν στο παιχνίδι συμφερόντων πώλησης φρεγατών εμπλέκονταν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Πρώτον, διότι κατά τους επαΐοντες, οι πιο πλήρεις φρεγάτες στην στρατιωτική ισχύ ήταν οι γαλλικές, και δεύτερον γιατί στα τελευταία δυο πολύ δύσκολα χρόνια από την τουρκική επιθετικότητα σε Έβρο και Αιγαίο, η Γαλλία και ο Πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν ήταν οι μόνοι σύμμαχοί μας. Εξ ου και ξεσάλωσε ο ισλαμοφασίστας Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν (με ατιμωτικές και ανήκεστες εκφράσεις) κατά της Γαλλίας και του Προέδρου της.

Έτσι το Πανελλήνιο χαιρέτισε στο σύνολό του αυτήν την στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας.

Μια Συμφωνία που ανατρέπει τα δεδομένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μιας Συμφωνίας, που βασικό ρόλο στην ολοκλήρωσή της έπαιξε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με τις άριστες σχέσεις που έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος με τις επίσης άριστες σχέσεις που διατηρεί με τη Γαλλία ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Αυτοί οι δυο, άλλαξαν τα δεδομένα της αγοράς φρεγατών από την Ελλάδα.

Βέβαια, ο Νίκος Δένδιας έχει κάνει και πολιτικές αστοχίες στα δυο και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της εξωτερικής μας πολιτική και τις οποίες έχω αναδείξει σε άρθρα μου.

Ωστόσο, σε αυτό το χρονικό διάστημα που ηγείται του Υπουργείου των Εξωτερικών, έχει ανεβάσει πολλά επίπεδα την ελληνική διπλωματία, που ήταν σε μια τελματώδη κατάσταση, κυρίως από τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα.


Τούτη είναι η ώρα της Ελλάδος και η “κατάρριψη” του casus belli…

Αυτές τις ημέρες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας –ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε ειδική μνεία στις διπλωματικές κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Αναφέρθηκε και στην Ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία είπε, θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του βραχίονα του ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ, ως πυλώνα σταθερότητας, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για τις βορειοατλαντικές σχέσεις.

Σε αυτήν την 5ετούς διάρκειας συμφωνία, οι ΗΠΑ δεσμεύονται για πρώτη φορά για “αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση των δύο πλευρών να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές”.

Επί της ουσίας δηλαδή, οι ΗΠΑ “ακυρώνουν” το τουρκικό casus belli και για τον λόγο αυτό προκλήθηκε μεγάλη ταραχή στην τουρκική κυβέρνηση. Της οποίας, λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, Μεσούτ Χακί Τζασίν, μιλώντας στο CNN Turk είπε, πως θεωρεί ως αιτία πολέμου τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου Πελάγους.

Χαρακτήρισε δε, την αύξηση των 6 ν.μ. από την Ελλάδα στο Αιγαίο (που προβλέπεται στη Συμφωνία των Θαλασσών του 1982, άσχετα αν δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία) ως κίνηση που θα θέσει τις δυο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτές οι δηλώσεις συμπληρώνουν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε ότι θα απαγορεύσει την αλιεία στους Έλληνες ψαράδες πέραν των 7 ν.μ. από τη Ρόδο.

Ωστόσο η πρόκληση ήλθε από πλευράς Τουρκίας, πέραν της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και για όσα είπε ο Νίκος Δένδιας προς τον Αμερικανό ομόλογό του και κυρίως:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζει casus belli (αιτία πολέμου) αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η χώρα μας ωστόσο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τη διπλωματία και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Το σίγουρο λοιπόν είναι πως η Τουρκία βρίσκεται σε ταραχή και με τις λεκτικές απειλές της δοκιμάζει τις ελληνικές αντοχές. Δοκιμάζει τα όριά μας.

Εναπόκειται έτσι, στην ελληνική κυβέρνηση, ετούτη την ώρα που έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, της Τουρκίας που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, της Τουρκίας που βάλλεται πανταχόθεν, αν θα ασκήσει πολιτική κατευνασμού, ή για πρώτη φορά θα ασκήσει επιθετική πολιτική.


Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ φέρνει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα…

Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, πως ξαφνικά άστραψε και βρόντηξε σε όλα τα ΜΜΕ η είδηση, πως επίκειται η αντικατάσταση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Του μακροβιότερου Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Του “Δημοκρατικού” διπλωμάτη, που τον έφερε στην Αθήνα ο (τότε) Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (Ιούλιος 2016) και ο οποίος αναμείχθηκε σε διπλωματικό σκάνδαλο τον Ιανουάριο του 2014 στην Ουκρανία, από όπου και μας ήλθε. Τον οποίο δεν τόλμησε να πειράξει ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητάει από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, να προωθηθεί στην Αθήνα ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης.

Αυτή η αμερικανική κίνηση δείχνει πως οι ΗΠΑ συμπορεύονται με τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αυτό όμως που κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πει – και είναι είδηση κατ΄ αποκλειστικότητα – είναι πως ο ερχομός στην Αθήνα του Τζορτζ Τσούνη, θα φέρει σε βάθος χρόνου πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Θα σηματοδοτηθεί η δύση του πολιτικού άστρου του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα σημάνει η ανατολή του άστρου του Νίκου Δένδια.


Ταραχή στο Μαξίμου…


Άλλωστε ο Νίκος Δένδιας προβάρει ήδη “κοστούμι Πρωθυπουργού” και τούτο φάνηκε για άλλη μια φορά στην προ ημερών συζήτηση στη Βουλή και όπου έγινε τηλεγραφικά η διαγραφή από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ του Βουλευτή της Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Που εξ ονόματος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στην τηλεοπτική ΕΡΤ:

«Δεν είμαι πρόεδρος της ΝΔ και δεν μου αρέσει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος να υποδύονται τον πρόεδρο της ΝΔ. Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, δεν έχουμε άλλον».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail