Γαλλία: Νέα δεδομένα για εξοπλισμό και χρόνο παράδοσης των φρεγατών Belh@rra


Πότε θα παραδοθούν

Οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belh@rra

πρόκειται να έχουν επακριβώς τα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό, διαφοροποιούμενη έτσι ελαφρώς από τη στάνταρ έκδοση του σκάφους, που προορίζεται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Ναυτικού, γι’ αυτό άλλωστε και η «ελληνική έκδοση» έχει λάβει την επωνυμία “FDI-HN”(=Fregate de Defense et d’Intervention/Hellenic Navy), συμφώνως με αλληλοδιασταυρομένες πληροφορίες από επίσημες γαλλικές και ελληνικές πηγές.

Από: parapolitika.gr - Λεωνίδας Μπλαβέρης

Επίσης η απόκτηση από την Ελλάδα των τριών φρεγατών (με «δικαίωμα προαιρέσεως» για άλλη μία στο μέλλον) τροποποίησε ελαφρώς τη σειρά και τους χρόνους παραδόσεως των φρεγατών της Γαλλίας (κλάση “Amiral Ronarc’h”), καθώς η κατασκευή και των τριών που θα γίνει στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Βρετάνης (Γαλλία) μπήκε «εμβόλιμη» στην αντίστοιχη γαλλική παραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης Hervé Grandjean, κατά την τελευταία του ενημέρωση του τύπου, αναφερόμενος στην υπογραφείσα ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία σημείωσε ότι «…Ο πρώτος πελάτης του εξωτερικού (η Ελλάδα) πιστοποίησε την απόφαση του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης να αναπτύξει τη φρεγάτα FDI…» προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα MoU [=Memorandum of Understanding] που υπογράφτηκε. Το συμβόλαιο απομένει να υπογραφεί τους επόμενους μήνες. Ανοίγουμε μία περίοδο τριών μηνών στο τέλος της οποίας ένα επίσημο συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών θα υπογραφεί. Το μέγιστο κόστος του συμβολαίου είναι της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που περιλαμβάνει τα σκάφη, τα οπλικά τους συστήματα, καθώς και την υποστήριξη των πλοίων για διάστημα τριών ετών».

Αναφορικώς με το τελευταίο αυτό σημείο ΚΟΡΥΦΑΙΑ ναυτική πηγή, μιλώντας με στρατιωτικούς συντάκτες στο παρατηρητήριο της τελικής φάσεως της ασκήσεως «Παρμενίων-21», μας έλεγε ότι «το ΚΑΘΕ πλοίο θα έχει μία πλήρη τριετία υποστηρίξεως από την ημερομηνία της παράδοσής του στο ΠΝ, και όχι μία τριετία από της παραδόσεως του πρώτου σκάφους και για όλα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και τα διαφοροποιεί από τα όσα γίνονταν ως τώρα».

Όσον αφορά τους χρόνους και τη σειρά παραδόσεως των ελληνικών φρεγατών, έγινε γνωστό ότι οι δύο πρώτες θα παραδοθούν στο ΠΝ το 2025 και η τρίτη (και τελευταία ως τώρα) το 2026.

Συμφώνως με τα νεότερα στοιχεία η σειρά και ο χρόνος παραδόσεως των φρεγατών FDI στο γαλλικό και ελληνικό ναυτικό, διαμορφώθηκαν ως εξής (στοιχεία: navalnews.com):

  • FDI #1 1η φρεγάτα για το Γαλλικό Ναυτικό, το 2024 (δεν αλλάζει χρόνος) FDI #2 1η φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχές του 2025) FDI #3 2η φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό, προς τα τέλη του 2025 FDI #4 2η φρεγάτα για το Γαλλικό Ναυτικό, αρχές του 2026 (αντί το 2025)
  • FDI #5 3η φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό, τέλη του 2026 FDI #6 3η φρεγάτα για το Γαλλικό Ναυτικό, το 2027 (αντί το 2026) FDI #7 4η φρεγάτα Για το Γαλλικό Ναυτικό, το 2028 (δεν επέρχεται αλλαγή) FDI #8 5η φρεγάτα για το Γαλλικό Ναυτικό, το 2029 (δεν επέρχεται αλλαγή).
Αναφορικώς με τον εξοπλισμό της FDI-HN, που είναι οι προδιαγραφές που θέλει το ΠΝ, συμφώνως με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γαλλικό ΥΠΑΜ, αυτός θα αποτελείται από:

  • Το ραντάρ ASEA τύπου SeaFire της Thales
  • 32 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος Aster-30B1
  • 8 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας MM40 B3c Exocet
  • Δύο τριπλοί εκτοξευτές τορπιλών MU90
  • CANTO anti torpedo decoys
Από την πλευρά του η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ναυτική πηγή, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες για το ίδιο θέμα – επιβεβαίωσε πλήρως τα προαναφερθέντα, προσθέτοντας:

  • Έναν εκτοξευτή RAM 21 βλημάτων για την εγγύς αντιαεροπορική/αντιπυραυλική προστασία του σκάφους (close in weapon systems/CIWS).
  • Ένα κύριο πυροβόλο στην πρώρα, διπλού ρόλου (εναντίον στόχων επιφανείας και εναέριων στόχων)
  • Ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60R Romeo
  • Ένα UAV (μέχρι βάρους 700 κιλών)
Τέλος, κάποια υποσυστήματα των FDI-HN θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα καθώς η Naval Group έχει ήδη επαφές και συνομιλίες με περίπου 100 ελληνικές εταιρείες πάρα πολλές από τις οποίες (πληροφορίες κάνουν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες με περίπου 40 εταιρείες από αυτές), ώστε να ενταχθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των φρεγατών FDI. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατά την περίοδο ναυπηγήσεως των φρεγατών, αλλά και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο της επιχειρησιακής αξιοποιήσεώς τους στο Πολεμικό Ναυτικό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail