Πυρηνικό μήνυμα στην Κίνα: Η Ινδία δοκιμάζει τον πύραυλο Agni-5 με βεληνεκές 5000 χλμ

Freepen.gr - Η Ινδία δοκίμασε την Τετάρτη τον πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Agni-5 (ICBM) που αναπτύχθηκε από το DRDO.

«Μια επιτυχής εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου επιφανείας-εδάφους, Agni-5, πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021 περίπου στις 19:50 από το νησί APJ Abdul Kalam, Odisha», ανέφερε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση.

Ο πύραυλος, ο οποίος χρησιμοποιεί κινητήρα στερεού καυσίμου τριών σταδίων, είναι ικανός να πλήξει στόχους σε βεληνεκές έως και 5.000 χλμ. Μεταφέρεται με φορτηγό και εκτοξεύεται μέσω κάνιστρου.

Το Agni-V έχει μήκος περίπου 17 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και βάρος εκτόξευσης περίπου 50 τόνους. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή άνω του ενός τόνου. Είναι ο πιο προηγμένος πύραυλος της σειράς Agni με ορισμένες νέες τεχνολογίες ενσωματωμένες μαζί του όσον αφορά την πλοήγηση και την καθοδήγηση, την κεφαλή και τον κινητήρα.

Μήνυμα στην Κίνα;

Το Agni-5 σχεδιάστηκε κυρίως για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής της Ινδίας κατά της Κίνας. Ο πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς που είχε η Ινδία πριν από την ανάπτυξή του ήταν το Agni-III, με βεληνεκές 3000–3500 χλμ. Αυτή η εμβέλεια δεν ήταν επαρκής για την επίτευξη στόχων στην ακραία ανατολική και βορειοανατολική περιοχή της Κίνας. Τα περισσότερα από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα της Κίνας βρίσκονται στην ανατολική ακτή της.

Ο πύραυλος Agni-5 θα επιτρέψει στην Ινδία να χτυπήσει στόχους σε όλη την Ασία και στην Ευρώπη. Το βεληνεκές του πυραύλου θα επιτρέψει στον ινδικό στρατό να στοχεύσει όλη την Κίνα από τις βάσεις Agni-V, στην κεντρική και νότια Ινδία, αρκετά μακριά από την Κίνα.

Η δοκιμή πυραύλων έρχεται την ημέρα που η Ινδία εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την ψήφιση από την Κίνα ενός νέου «Νόμου για τα χερσαία σύνορα» για την προστασία και την εκμετάλλευση των χερσαίων συνόρων της χώρας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο νόμος αναφέρει μεταξύ άλλων πω; η Κίνα τηρεί τις συνθήκες που έχουν συναφθεί ή στις οποίες έχουν προσχωρήσει από κοινού ξένες χώρες για υποθέσεις χερσαίων συνόρων. Έχει επίσης διατάξεις για την αναδιοργάνωση των περιφερειών στις παραμεθόριες περιοχές.

Η κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη στις παραμεθόριες περιοχές».

«Η μονομερής απόφαση της Κίνας να θεσπίσει μια νομοθεσία, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες διμερείς διευθετήσεις μας για τη διαχείριση των συνόρων καθώς και στο ζήτημα των συνόρων, μας ανησυχεί. Μια τέτοια μονομερής κίνηση δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ρυθμίσεις που έχουν ήδη καταλήξει και οι δύο πλευρές νωρίτερα, είτε πρόκειται για το ζήτημα των συνόρων είτε για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας κατά μήκος της LAC στις συνοριακές περιοχές Ινδίας-Κίνας», δήλωσε το Union Ministry of External Affairs.

«Η ψήφιση αυτού του νέου νόμου κατά την άποψή μας δεν προσδίδει καμία νομιμότητα στη λεγόμενη «Συμφωνία Συνόρων» του Κινεζικού Πακιστάν του 1963, την οποία η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει με συνέπεια ότι είναι μια παράνομη και άκυρη συμφωνία», ανέφερε η ΜΕΑ.

Η Ινδία είπε ότι αναμένει πως η Κίνα «θα αποφύγει να αναλάβει δράση με το πρόσχημα αυτού του νόμου που θα μπορούσε να αλλάξει μονομερώς την κατάσταση στις συνοριακές περιοχές Ινδίας-Κίνας».

Ενώ ο νέος νόμος της Κίνας δεν υποδεικνύει άμεσα επιθετικά μέτρα, ορίζει ότι το κράτος μπορεί να λάβει μονομερή μέτρα για την «ενίσχυση της άμυνας των συνόρων» και «υποστηρίξει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» στις παραμεθόριες περιοχές.

* πληροφορίες defenseworld.net

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail